4 kişinin faili dışarıda, adalet yerinde sayıyor

img

HAKKARİ - Yüksekova’da 8 Ekim 2016’da zırhlı araçtan açılan ateş sonucu yaşamını yitiren 4 kişinin aileleri, "Kürt öldürdüğünde kimse ceza almıyor” diyerek, adalet talebini yineledi. 

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 8 Ekim 2016 tarihinde kobra tipi zırhlı araçtan açılan ateş sonucu Serhat Buldan (15), Rahmi Safhalı, Necdet İşözü ve Aydın Tümen’in yaşamını yitirmesi, Şemsettin Kaya ile Mehmet Ali Kaya’nın yaralanmasının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen failler hiçbir ceza almadı. Olaya ilişkin polis İ.M. hakkında “Bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümü ve yaralanmasına sebep olmak” suçundan açılan dava, Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledildi. Davanın 11 Ekim 2018’da görülen karar duruşmasında, tutuksuz yargılanan sanık polise, 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası verildi. Sanık polisin tutuklanma talebi ise reddedilmişti. Yaşamını yitiren 4 kişinin aileleri, avukatları aracılıyla kararı Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşıdı. 16’ncı Ceza Dairesi, yapılan istinaf başvurusunu esastan reddetti ve karar Yargıtay’a taşındı. Sanık Polis İ.M.’ye verilen cezanın ödül değerinde olduğunu belirten aileler, 5 yıldır adalet beklediklerini söyledi. 
 
‘MUHAKKAK HESABI SORULACAK’
 
Olay günü yaşamını yitiren Aydın Tümen’in amcası Ahmet Tümen, sadece bir değil, 4 yeğenini kaybettiğini belirterek, “Bizim canımız yanmış ve yanmaya devam ediyor. Ne kadar sesimizi duyurmaya çalışsak bile sesimiz yıllardır duyulmuyor. İmdadımıza yetişen kimse yok. Ama inanıyoruz ki bugün, yarın, bu işin hesabı mutlaka sorulacak ve bunu yaşatanlar cezalandırılacak. Umuyoruz ki hesap sorulur. Bu hesabı ben sormasam, oğlum, torunum, benden sonra gelecek kim olursa olsun, muhakkak soracaktır. Bizim olayımız ilk değil. Her yerde insanlar öldürülüyor ve öldürenler her seferinde elini kolunu sallayarak geziyor. Bu zihniyetin kim olduğunu iyi biliyoruz. Bu tür durumlar sadece Gever’de gerçekleşmedi; Cizre’de, Rojava’da ve Başur’da birçok yerde yaşandı. Bu zulüm 100 yıldır devam ediyor. Bu insanları öldürülenlerin cezalarını çekmelerini istiyoruz. Türkiye’de Kürtleri öldürdüğünde maalesef onun failleri cezasız kalıyor” dedi. 
 
‘POLİS BELKİ DE GÖREVİNDE’
 
Oğlu Serhat Buldan’ı panzerden açılan ateş sonucu kaybeden Hasan Buldan da, acılarının halen taze olduğunu söyledi. Polise ödül gibi ceza verildiğini ifade eden Buldan, “Şahsın şuan nerede olduğunu bilmiyoruz. Belki de şuan halen Yüksekova’da görevini yapmaya devam ediyordur. Tüm parti milletvekillerine çağrıda bulunuyoruz: şahsın gerekli cezası ne ise onu almasını istiyoruz. Şahıs, şuan dışarıda elini kolunu salıp geziyor. Devlet bu olayları yapan şahıslara göz yumuyor. Mağduruz ve eğer bu ülkede hukuk ve adalet varsa en ağır cezaların verilmesini istiyoruz” diye konuştu. 
 
SOYLU SÖZÜNDE DURMADI
 
Taziyelerine gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Bu olay cezasız kalmayacak” sözünü hatırlatan Buldan, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu taziyemizde verdiği sözü yerine getirmedi. Bize olayı yapan polisin FETÖ’cü olduğunu ve gerekli cezayı vereceklerinin sözünü verdiler ama sözlerini tutmadılar. Verilen sözle bir şeylerin hal olmayacağını biliyorduk ama en azından belki adalet yerini bulur düşünüyorduk. Hala adalet beklentimiz var ve bunun gerçekleşmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız” ifadelerini kullandı.
 
‘POLİS, SOYLU’NUN ADAMI’
 
Yapılanların bir zulüm olduğunu dile getiren Necdet İşözü’nün babası Sabri İşözü ise şunları söyledi: “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu taziyemize gelerek olayın faillerinin cezalandırılacağını ve olayın gerçekliğini ortaya çıkacağını sözünü verdi. Bize FETÖ’cü olduğunu söyledi ama sonradan anladık ki o polis kendi adamıymış. Ülkede adalet yok. Bizler adaleti göremedik. Elimizden hiç bir şey gelmese bile davayı AHİM’e kadar götüreceğiz. Bu işin acısını sadece bizler çekiyoruz. Keşke oğlum şuan yaşasaydı da ben dilencilik yapsaydım. Polise 11 yıl ceza verdiklerini söylüyorlar ama fail dışarıda elini kolunu sallayarak geziyor. Biz bu zulmü kabul etmiyoruz Allah da kabul etmeyecek.” 
 
MA / Mazlum Engindeniz