‘Balyoz’ ekibinin topladığı mülteciler Yunanistan sınırına bırakılıyor

img
ANKARA - Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube’ye bağlı polislerden oluşan “Balyoz” isimli bir ekibin gözaltına alıp GGM’ye teslim edilen mülteciler, Yunanistan sınırına bıraktığı ileri sürüldü. 
 
Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı mahallelerde yaşayan kimliksiz mülteciler, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube’ye bağlı “Balyoz” adında bir ekip tarafından gözaltına alınarak, Yabancı Şube'ye teslim ediliyor. Buradan da Akyurt Geri Gönderme Merkezine (GGM) götürülen mülteciler, toplu halde Yunanistan sınırına bırakıldığı ileri sürüldü. Ankara Valiliği tarafından 1 Eylül’de yayınlanan genelgeyle, kent geçici koruma kaydına kapatıldı ve bu statüye sahip mülteciler kayıtlı olduğu illere gönderiliyor. Geçici koruma altında olmayan mülteciler ise gözaltına alındıktan sonra GGM'ye teslim ediliyor. Genelgeden sonra yüzlerce mülteci gözaltına alınıp buradan da GGM’ye teslim edildi. 
 
20 AĞUSTOS'TA GÖZALTINA ALINDI 
 
Altındağ'da 20 Ağustos'ta 30 mülteci "Balyoz" adı verilen ekip tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan kimlikli olanlar serbest bırakılırken kimliksizler, GGM’ye teslim edildi. Edindiğimiz bilgiye göre farklı tarihlerde GGM'ye teslim edilen mülteciler yine polis tarafından Yunanistan sınırına bırakıldı. 20 Ağustos'ta gözaltına alındıktan sonra GGM'ye götürülenler arasında bulunan 16 yaşındaki Afganistanlı A.K., kendisiyle birlikte yaklaşık 100 mültecinin polisler tarafından Yunanistan sınırına bırakıldıklarını söyledi. Bu olaya tanıklık eden bir başka mülteci ile A.K., yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı.
 
‘POLİSLER BİZİ SINIRA GÖTÜRDÜ’
 
Altındağ'da bahsedilen polis ekibi tarafından gözaltına alındıktan sonra Akyurt GGM'ye götürüldüğünü belirten A.K., kaldığı bir aylık süre içerisinde her gün 100 mültecinin buraya getirildiğini söyledi. 23 Eylül akşamı saat 21. 00’de kendisinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 mültecinin başka bir ilde bulunan GGM'ye götürüldüğünü dile getiren A.K., “24 Eylül’de sabah saat 08.00’den akşam hava kararana kadar dolmuşlarda bekletildik. Sonra hepimizi bir avluda toplayıp telefonlarımızı toplayı, parmak izimizi aldılar” dedi.  
 
A.K., devamla şunları anlattı: “Biz 100 kişiyi 25’erlik gruplar halinde 4 farklı dolmuşa bindirdiler. Yaşları benim gibi küçük olanları yetişkinlerle eşleştirip öyle dolmuşlara dağıttılar. Her otobüse 4-5 polis ve jandarma bindi. Üniformalıydılar. Polisler bize, ‘sizi Yunanistan sınırına götüreceğiz. Sınırdan nasıl geçeceğinizi söyleyeceğiz’ dediler. 2-3 saatlik yolculuktan sonra her dolmuş Yunanistan sınırının ayrı yerine gitti. 2-3 saat süren yolculuktan sonra sınırı gözle gördük ormanlık bir alandı.”
 
POLİSTEN ‘GERİ DÖNMEYİN’ TEHDİDİ 
 
Yunanistan sınırına geldiklerinde polis ve jandarmanın kendilerini tehdit ettiğini ileri süren A.K., “Bize, ’15 dakikalık yürüme mesafeniz kaldı. Geri gelmeyin sakın’ diyerek küfür ettiler. Biz sınıra doğru yürümeye başladık. Etrafta taksiciler vardı. Somali’den gelen mülteciler daha önce başlarına geldiği için bize engel oldular. ‘Sınırı geçerken bizi öldürürler’ dediler. Bu nedenle polis uzaklaşınca biz de geri döndük. Sarı taksilere binerken polis yeniden gelip taksileri uzaklaştırdı. Hava iyice kararınca taksiler tekrar geldi. Biz 5 kişi bir şekilde taksiye binmeyi başardık. Taksici bizi 3 bin 100 TL karşılığı Ankara’ya getirdi. Biz taksiye binerken diğerleri de binmeye çalışıyordu ama ne yaptılar haber alamadık” diye konuştu. 
 
TAKSİCİ ‘ÇANAKKALE’DEYİZ’ DEMİŞ
 
Polislerin kendilerini hangi şehir üzerinden Yunanistan sınırına bıraktığını bilmediğini ifade eden A.K., “Ama taksiciye sorduğumuzda, ‘Çanakkale’deyiz’ dedi. Nehir vardı” diye belirtti. A.K, 100 civarında mültecinin de kimliksiz olduğunu ve aralarında Afganistan, Suriyeli ve Somalilerin olduğunu söyledi.
 
‘BİZE KİMLİKSİZ AFGAN LAZIM’ 
 
Güvenlik nedeniyle ismini vermek istemeyen ve yaşananlara tanıklık eden bir yurttaş da, şu bilgileri paylaştı: “Balyoz ekibi bir gün tekrar geldi. ‘Bize kimliksiz Afgan lazım’ dediler. Sonra Cuma namazından çıkan Afganları gözaltına aldılar. Kimlik soruyorlar, olmayınca da alıp götürüyorlar. Polis olduklarına dair kimlik de göstermiyorlar. Zaten artık tanındıkları için de kimse korkudan kimlik de soramıyor. Nerede ne zaman gelecekleri de belli değil.” 
 
KİMLİK SORMADAN ALDILAR
 
Kimlikli olduğu için gözaltına alındıktan sonra bırakılan ancak güvenlik nedeniyle ismini vermediğimiz Afganistanlı bir mülteci de şunları anlattı: “Bizi mahalleden aldılar. Kimlik sormadan hepimizi aldılar. Bizi yabancılar şubesine götürdüler. Kimliğimizi gösterince bizi bıraktılar. Ama kimliği olmayanlara ne olduğunu bilmiyorum." 
 
MA / Zemo Ağgöz