Hakkari'deki STÖ’lerden polis şiddetine tepki

img

HAKKARİ - Hakkari'deki bulunan STÖ’ler 6 Ekim’de polisler tarafından silah çekilerek tehdit edilen Duman ailesine ilişkin yaptığı açıklamada polis şiddetinin sıradanlaştığını söyleyerek, konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

Hakkari'de 6 Ekim’de akşam saatlerinde kornaya bastığı için polisler tarafından evlerine kadar takip edilerek tehdit edilen Duman ailesi ile ilgili yazılı açıklama yapan kentteki Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) polis şiddetinin artık sıradanlaştığına dikkat çekti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İnsan Hakları Derneği (İHD) , Kamu Emekçileri Sendikaları (KESK) Hakkari Şubeler Platformu, Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası Birliği İl Koordinasyon Kurulu (TMMOB-İKK), Özgürlük için Hukukçular Derneği’nin (ÖHD) imzasını taşıyan açıklamada kolluk güçlerinin saldırılarının meşrulaştırılmaya çalıştırıldığını söyledi.

CEZASIZLIK POLİTİKASI

Açıklamanın devamında, “Halkın içerisinde güç gösterisinde bulunmak, kolluk kuvvetlerinin güç sembolü olarak kullandıkları cop, gaz bombası, silah bu coğrafyanın baskı sembolü haline getirilmiştir. Kolluk kuvvetlerinin en küçük olayda bile hemen silaha sarılıp vatandaşa doğrultması, çarşı merkezinde dolaşırken silahı bir güç unsuru olarak açıkta taşıması yukarıda izah ettiğimiz durumun ne derece vahim bir hal aldığını göstermektedir. Bölgede yaşanan ve kolluk kuvvetlerinin fail olarak bulunduğu olaylarda etkili soruşturmaların yürütülmemesi dolayısıyla uygulanan cezasızlık politikalarının bölgeye yansımasıdır. İnsan ve toplum haklarının gaspına karşı her zaman mücadele edeceğiz" denildi.

‘ŞİDDET YALNIZCA FİZİKSEL DEĞİLDİR’

Duman ailesinin yalnızca fiziksel şiddete maruz kalmadığı aynı zamanda psikolojik şiddete de maruz kaldığı belirtilen açıklamada, “Şiddet yalnızca fiziksel değildir. Bir anne ve babanın çocukları, ailesi ve halkın içerisinde sözlü tehditlere maruz bırakılması, psikolojik bir yıpranmışlığı da ortaya koymaktadır. Ailenin, halkın içerisinde sözlü ve fiziksel şiddete maruz bırakılması, bu halk üzerinde yıllardır yapılan bastırma ve devşirme politikasıyla eş değerdir. Ailenin aktarımlarından anlaşıldığı üzere, ciddi tedirgin oldukları ve o an içerisinde kolluk kuvvetlerinin halktan birine zarar vereceklerinden korkmuş olmaları ve hala korkuyor olmaları da aile üzerindeki baskıyı ve psikolojik şiddeti göstermektedir. Aile ile iletişime geçildikten sonra kendilerinin bu konu hakkında gerekli tüm mercilere şikayet başvurularını yapacaklarını söylemiştir" ifadelerine yer verildi.

'OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Açıklamada son olarak şunlar kaydedildi: "Duman ailesinin yaşamış olduğu bu travmanın sürekliliğinin önünü kesmek, bu ve buna benzer tüm olayların meşrulaştırılmasına izin vermeyeceğimizi kamuoyuna ve basına duyururuz. Ailenin yaşamış olduğu bu travmadan dolayı kendilerine geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz, tüm hukuki süreçlerinde yanlarında olacağımızı ve olayın yakından takipçisi olacağımızı hem kendilerine hem basına sunarız."