09 EKİM 2021 GÜNDEMİ

img

* DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, komplonun Kürtlerin iradesini kırmaya yönelik siyasal bir operasyon olduğunu belirterek, Öcalan’ın kendisi üzerinden geliştirilen bütün siyasal müdahaleleri boşa çıkardığını söyledi.

* *Federe Kürdistan Bölgesi’ne yapılan ziyarette “ulusal birlik, Kürtlerin kazanımları” üzerinden diplomatik temaslarda bulunduklarını dile getiren HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, KDP’nin yanlış bir denklem içerisinde zaman zaman Çöktürme Planı’nın parçası olduğunu vurguladı.
 
* Irak’ta yarın yapılacak seçimleri değerlendiren gazeteci Aziz Köylüoğlu, “Irak için çok riskli bir seçim. Çelişki ve çatışmaların daha fazla derinleşebileceği, güç dengelerinin sarsılabileceği, güçler arası çatışmaların ortaya çıkabileceği bir süreç” dedi.
 
* Devletin sorumluluğunun üzerinin örtüldüğü, insanlığa karşı suçun yok sayıldığı 10 Ekim Katliamı yargılama sürecine dair konuşan avukatlar, "Bu dava, tüm yurttaşların nefes alabilmesinin, özgür demokratik koşullarda yaşayabilmesinin davasıdır" dedi.
 
* 10 Ekim Katliamı’nda yaşamını yitiren Zakir Karabulut’un annesi Zübeyde Karabulut, "Benim çocuğum ve diğerleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koltuğunun kurbanı oldu” diyerek, sorumluların yargılanmasını istedi.
 
* Gar Katliamı’nın 6 yılında yayımlanan Gül Büyükbeşe’nin, Diyarbakır, Suruç ve Gar katliamlarına dair yazdığı Ölüm Ne Yana Düşer Usta kitabı hafızalarımızı diri tutuyor. Büyükbeşe, kaleme aldığı kitabı, "Kullanabileceğimiz bütün mecralarda sözü kurmak, bir hafıza oluşturmak zorundayız. Kalanların gidenlere bir borcu var” diyerek ifade etti.
 
* Çocuklarıyla defalarca gözaltına alınıp tutuklanan Şafii Hayme, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmenin yolu açılırsa, Türkiye’de demokrasi yollarının açılabileceğini söyledi.
 
* Devletin bireye karşı işlediği suçlarla ilgili çalışmalar yapanların cezalandırılmasının doğal olduğunu ifade eden “Nû Jîn” belgeseli yönetmeni Veysi Altay, “Böyle bir cezalandırmayı kendime nişane olarak algılıyorum” dedi.
 
* Kürtçe şarkı söyledikleri gerekçesiyle DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ve 8 tutukluya verilen disiplin cezasının gerekçeli kararında, şarkı söylemenin "cezaevi güvenliği için tehdit” olduğu belirtildi.
 
* HDP Gençlik Meclis üyesi Seyit Güler, bağımlılığa karşı başlattıkları kampanyanın büyütülmesi için tüm gençlere, "Yeni yaşamın inşasında dayanışma” çağrısı yaptı.
 
* HDP'li Suruç Belediyesi kayyımı Kenan Aktaş, belediyeye ait taşınmazlarını bir bir emniyet, kaymakamlık, Tarım Müdürlüğü ve adliyeye tahsis etti.
 
* Halfeti’de Ermenilere ait bin 500 yıllık Nuhrut Kilisesi'nin ön ve arka cephesi büyük oranda yıkılırken, restore edilmemesi halinde taş yığınına dönüşecek.
 
* Suruç’un meşhur narı kadınların ince işçiliğiyle sofraların tadlandırıcısı olan nar ekşisine dönüşüyor. Ayn Zeliha Binici, ekşileri büyük emekle yaptıklarını belirterek, "Ağaçla, toprakla, narla uğraşmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.
 
* Teknolojinin eskitemediği Nêrûbend yakısı, günümüzde de birçok hastalığın tedavisinde bir yöntem olarak tercih ediliyor.
 
* Şenyaşar ailesinin Adalet Nöbeti 215’inci gününde devam ediyor.
 
* Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için İHD Ankara Şubesi’nde basın toplantısı düzenleyecek. (09.00)
 
* Batman ve Mardin’de tecrit ve komploya dair panel düzenlenecek. (10.00-13.00)
 
* İHD Genel Merkezi, 20’nci Olağan Genel Kurulu’nu Ankara’da bulunan Hacı Bektaş’ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirecek. (10.00)
 
* 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu ve 10 Ekim Barış Derneği, “2015’ten bugüne katliamlar ve cezasızlık” paneli Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. (11.00-17.00)
 
* İHD ve kayıp yakınları “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” sloganı ile Diyarbakır'da Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde, Batman'da ise dernek binasında eylem gerçekleştirecek. (12.00)
 
* Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılmasını talebiyle her hafta düzenledikleri eylemlerinin 863'üncüsünü online gerçekleştirecek. (12.00)
 
* Mersin Tabip Odası, hekimlerin sorunlarına ilişkin binalarında açıklama yapacak. (12.30) 
 
* İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 498'incisini  "F Oturumunu" online gerçekleştirecek. (13.30)
 
* DTK, DBP ve HDP, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük uluslararası komplo ve tecride iliştin İstanbul’un üç ilçesinde etkinlik düzenleyecek. (16.00)