İHD 20'nci Olağan Genel Kurulu başladı

img
ANKARA - İHD 20’nci Olağan Genel Kurulu açılışında konuşan Akın Birdal, hak mücadelesinin önemine dikkat çekerek, "Halklarımızın bir arada eşit ve özgür yaşayabileceği bir Türkiye özlemine kavuşacağız” dedi.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) 20’nci Olağan Genel Kurulu, “Geçmişten geleceğe insan hakları, barış ve demokrasi için mücadelemiz sürüyor” şiarıyla Hacı Bektaş’ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi Konferans Salonu'nda başladı. Pandemi nedeniyle Genel Kurul'a sadece delegeler katıldı. Salona Kürtçe, Türkçe, Arapça “Jin, Jiyan Azadi”, “Çocuk Cezaevleri Kapatılsın”, “İnsan hakları savunucuları susturulamaz, yargı baskısına son” pankartları ile  HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik yapılan saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğrafı asıldı.
 
‘HAKİKAT MÜCADLEMİZ SÜRÜYOR
 
Açılış konuşmasını yapan İHD Genel Sekreteri Hüseyin Küçükbalaban, “Hakikat mücadelemiz sürüyor, sürmeye devam edecek” dedi. İnsan hakları mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunulması ardından Genel Kurul İHD Onursal Başkanı Akın Birdal’ın başkanlığında oluşturulan Divan seçimiyle başladı.
 
35 yıldır yürüttükleri insan hakları mücadelesinin ağır ve zor geçtiğini kaydeden Akın Birdal, “Her şeye karşı halkların, ötekileştirilenlerin reddedilenlerin özgür yaşayabileceği bir coğrafya için mücadelemiz sürüyor. Bugün aramızda olmayanları, yürüyüşte katledilen yöneticilerimizi, üyelerimizi saygıyla anıyorum. Başta Selahattin Demirtaş olmak üzere bir çok insan hakları savunucusu içerde, yüreğimiz onlarla beraber. Birçok arkadaşımız sürgün, burada olanlarla kendi içimizde hissediyoruz o sürgünü. İnsan hakları savunucularına kapatılan hak ve özgürlük mücadelesi yolunu açmaya çalışıyoruz” dedi.
 
‘ÖZGÜR TÜRKİYE ÖZLEMİNE KAVUŞACAĞIZ’
 
Meclis'in 1 Ekim’de açıldığını vurgulayan Birdal, şöyle konuştu: “Her yasama döneminde milletvekilleri, herkesin insan hakları savunucularının haklarını korumaya yemin ederler. Kürtler, Aleviler, Ermeniler, Rumlar, Ezidiler, işçi sınıfı, emekçiler, kadınlar o herkes içerisine girmiyor. Onların herkesten anladıkları kendileri. Bugün sivil itaatsizliğin en güçlü örneğinde olan Cumartesi Anneleri 863’üncü nöbetini tutuyor. Onları selamlıyoruz. Sürgünde olan, özgürlüğü tutsak edilen, adalet arayışını inatla sürdüren Şenyaşar ailesini, 83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan’ı selamlıyoruz. Hasta tutuklu Ayşe Özdoğan biliyorsunuz cezaevindedir. Biz insan hakları savunucuları diline, dinine, ulusal ya da siyasal kimliğine bakmaksızın herkesin hak ve özgürlüklerden eşit yararlanmasını savunuyoruz. Artık hak, adalet kalmadı ne yazık ki vicdan da kalmadı. Bu coğrafya da mücadelemizin kaynağını oluşturacak örnekler de mevcuttur. Halklarımızın bir arada eşit ve özgür yaşayabileceği bir Türkiye özlemine kavuşacağız. “
 
Genel Kurul İHD Eş Genel Başkanları Öztürk Türkdoğan ve Eren Keskin’in konuşmasıyla devam ediyor.