'Komplo mücadeleyle boşa çıkartıldı'

img

HABER MERKEZİ - PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplo birçok merkezde yapılan eylem ve açıklamalarla protesto edilerek, komplonun amacına ulaşamadığı belirtildi. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkarılmasıyla başlayan uluslararası komplonun 23’üncü yıldönümünde birçok merkezde yapılan eylemlerle komplo protesto edildi. Yapılan açıklamalarda, ortaya konulan mücadeleyle uluslararası komplonun boşa çıkarıldığı belirtildi.
 
DİYARBAKIR 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bağlar İlçe Örgütü, komplonun 23’üncü yıldönümüne ilişkin sinevizyon gösterimi yaptı. Parti binasında yapılan gösteriye HDP Diyarbakır Milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ, Semra Güzel, İmam Taşçıer, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği’ne (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve  Tevgere Jinen Azad (TJA) katıldı. Saygı duruşundan sonra komployu anlatan sinevizyon gösterisi yapıldı. 
 
Taşçıer, Kürt sorunu çözülmediği sürece komploların artacağını belirtti. Öcalan üzerinde yürütülen komplonun tüm Kürt halkı üzerinden yürütüldüğünü söyleyen Taşçıer, “Türkiye var olduğundan bu yana Kürtlerin varlığını yok sayan, inkar edilen bir zihniyetle yol aldı. Bugün tecrit ağır olmasaydı Kürt sorunu daha farklı bir boyut kazanırdı. Kürt sorunu demokrat, eşit ilkelerle ilerlemesi için Sayın Öcalan serbest bırakılmalı” dedi.
 
TUHAY-DER Eşbaşkanı Mehmet Emin Güzel, komplonun amacının Kürt ve Türk halkı arasında kaos yaratmak olduğunu söyledi. Öcalan'ın bu komployu bozduğunu ifade eden Güzel, “Birçok iktidar geldi geçti fakat Sayın Öcalan’ı teslim alamadılar. İktidarlar savaş dedikçe Sayın Öcalan barış eli uzattı” diye konuştu. 
 
Zeyyat Ceylan ise, Kürt mücadelesinin yüz yıllardır sürdüğünü söyledi. Kürt halkının irade ve statü sahibi olmak için birçok zorluklara karşı mücadele ettiğini dile getiren Ceylan, “Komplo ile Kürtlerin kazanımlarını yok etmek istediler. Fakat bu planları tutmadı. Sayın Öcalan tüm dünyadaki Kürtlerin uyanmasını sağladı. Kürtleri irade ve inisiyatif sahibi yaptı. Eşitlik ve özgürlük yolunu açtı. Bizde Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için elimizden gelen mücadeleyi sonuna kadar vereceğiz” şeklinde konuştu.
 
ADANA 
 
HDP Adana İl Örgütü ve Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER),  9 Ekim komplosunu protesto etti. Parti binasında yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. Eylemde konuşan HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, "9 Ekim Uluslararası Komplosu ile harekete geçen uluslararası ve bölgesel güçlerin yaktığı ateş çemberi, IŞİD saldırılarıyla tüm Ortadoğu’yu sardı" dedi. 
Öcalan'ın komployu boşa çıkarması üzerine tecrit politikasının uygulanmaya başladığını belirten Karakış, "Öcalan’ın projesi hayat bulursa, Kürt ve Türk halkları başta olmak üzere haklarımızın gözyaşları dinecek, uluslararası güçlerin dayattığı yıkım politikası boşa çıkarılacaktır" ifadesinde bulundu. 
 
HAKKARİ
 
HDP Çukurca İlçe Örgütü'nün 4'üncü Olağan Kongresi'nde konuşan kent milletvekili Sait Dede, Kürt sorununun çözümünde Öcalan'ın rolüne dikkat çekerek uluslararası komployu lanetledi. 
 
MERSİN
 
Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubeleri, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük uluslararası komplonun yıl dönümüne ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) il binasında panel düzenledi. ÖHD Mersin Şube Eşbaşkanı avukat Hoşyar Sarıyıldız, Çukurova TUHAY-DER Sekreteri Ergin Altuntaş ve Barış Anneleri İnisiyatifi’nden Nafiye Çoban’ın konuşmacı olarak katıldığı panele, TJA aktivisleri, HDP Parti Meclisi (PM) üyeleri, belediye meclis üyeleri yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 
 
Nafiye Çoban, Öcalan üzerindeki tecride dikkati çekerek, “Sayın Öcalan şahsında cezaevlerinde uygulananları kabul etmiyoruz.  Sayın Öcalan başta olmak üzere tüm tutsaklar serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.
 
Öcalan’a dönük komplonun üzerinden 24 yıl geçtiğini hatırlatan Sarıyıldız, ancak aradan geçen uzun yıllara rağmen komplonun yarattığı travma, askeri, ekonomik, siyasi ve hukuki sorunların ilk günkü gibi devam ettiğini söyledi. Altuntaş, “23 yıldır Sayın Öcalan’ın verdiği mesajla halkları hayatta tuttu. Kürtler, bugün dünyada kendini ifade edebiliyorsa Sayın Öcalan’ın sayesindedir. Sayın Öcalan, uluslararası güçler tarafından hala tehlike olarak görüyor. Bu tehlike hala geçmiş değildir. Bundan kaynaklı da tecrit hala sürüyor” diye belirtti. 
 
Panel soru cevap bölümüyle sona erdi.
 
SİİRT 
 
HDP Siirt İl Örgütü,  9 Ekim komplosunun yıl dönümüne ilişkin “Demokrasi ve Özgürlük mücadelesinde tecrit ve komplolar” başlıklı panel düzenlendi. HDP Siirt Milletvekilli Sıdık Taş ile Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarından Şirin Şen’in konuşmacı olarak katıldığı paneli moderetörlüğünü HDP Siirt İl Örgütü Eşbaşkanı Yusuf Batur yaptı.  Panele Barış Anneleri Meclisi, TJA, HDP İl ilçe örgütleri katıldı.  
 
Batur, uluslararası komplonun Öcalan şahsında tüm Ortadoğu halkına gerçekleştiğini belirterek, komplonun tecrit ile devam ettiğini söyledi. HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş ise, komplonun başlangıcından bu yana Öcalan’ın devreden çıkarılmak istendiğini belirterek, komployu düzenleyenlerin devamında tecritti hayata geçirdiğini söyledi. Taş, komplo ile amaçlananın Kürt kazanımlarına saldırı olduğunu dile getirerek, geçen bu süre zarfında Kürt kazanımlarının daha da büyüdüğünü söyledi.
 
ŞIRNAK
 
HDP Şırnak il ve ilçe Örgütleri, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın uluslararası komplo ile Türkiye’ye teslim edilmesini yaptığı açıklamayla ile kınadı. HDP Cizre ilçe binası önünde yapılan açıklamaya Barış Anneleri İnisiyatifi, HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgünüş, HDP Şırnak il ve ilçe yöneticilerinin çok sayıda yurttaş katıldı. Siyah kıyafetleri giyerek komployu protesto eden yurttaşlar, “Em qomploya navnetewî bi tûndî lanet dikin” pankartı açtı.
 
HDP Cizre ilçe yöneticisi Botan Em, uluslararası komplonun Kürt halkı başta olmak üzere bütün Ortadoğu halklarının geleceğine dönük müdahalelerin başlangıcı olduğunu söyledi. “9 Ekim 1998 tarihinde Sayın Abdullah Öcalan’ın uluslararası bir planla Suriye’den çıkarılması sadece Kürtler açısından değil bütün Ortadoğu toplumu için büyük acıların, kayıpların yaşandığı derin oyunların sahnelendiği bir tarihin başlangıcı oldu” diyen Em, komplonun üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen, çözüm isteyen güçlerle, halklara ölüm ve kaos dayatan güçler arasında çatışma ve çelişkinin keskinleşerek devam ettiğini ifade etti.
 
Açıklamanın ardından HDP ilçe binasında sinevizyon gösterimi yapıldı.