Avrupa’nın dört bir yanında komplo protestoları

img
 
 
HABER MERKEZİ - Avrupa’nın birçok ülkesinde PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplo protesto edildi. 
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun 23’üncü yıl dönümünde Avrupa’nın birçok ülkesinde ve kentinde protesto eylemleri düzenlendi. Avrupa’da toplanan yüzbinler, komployu protesto ederek, Öcalan üzerinde sürdürülen tecridin kaldırılmasını istedi. 
 
Danimarka’nın başkenti Kopenhag, İsveç’in başkenti Stockholm ve Norveç’in başkenti Oslo’da 9 Ekim komplosu protesto edildi. 
 
KOPENHAG
 
Danimarka Kürt Dernekleri Federasyonu, Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Sêvê Kadın Meclisi’nin çağrısıyla Kopenhag kentinde 9 Ekim komplosu protesto edildi. 
 
Kopenhag Vestrebros torv meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar, şehrin en işlek caddelerinden olan Nytrov meydanına doğru yürüyüşe geçti. 9 Ekim komplosunun kınandığı ve  “Dem Dema Azadiyê ye” hamlesinin sahiplenildiği sloganlarla yürüyen Kürdistanlılar, "9 Ekim komplosunu kınıyoruz”, “Özgürlük zamanı” ve Özgürlük hemen şimdi" pankartları taşındı. Yürüyüş boyunca Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün Kürdistanlılar ve dünya halkları açısından taşıdığı önem anlatıldı. Yürüyüşün ardından Nytrov meydanına ulaşan kitle, miting yaptı.
 
Danimarka Demokratik Kürt Toplumu sözcülerinden Kek Îbo ve Sêvê Kadın Meclisi Sözcülerinden Hozan Figen, 23. yılında 9 Ekim uluslararası komplosuna karşı direnişin her alanda sürdürüldüğü Kürt halkının iradesinin özgürlük arzusunun dipdiri olduğuna vurgu yaptı. 
 
OSLO
 
NCDK-Oslo ve UNG-KURD, 9 Ekim vesilesiyle Oslo merkezinde stant açtı ve Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çekmek ve özgürlüğü amacıyla eylem düzenledi. Oslo’nun en işlek caddesi olan Karl Yohan’da stant açan Kürdistanlılar ve enternasyonalist dostları, Öcalan hakkında bilgi ve ona ait değişik dillerde broşür ve kitapları halka dağıttı. Uluslararası komplo hakkında Norveç dilinde bildiri de dağıtıldı. Eylem halk tarafından büyük ilgi gördü.
 
STOCKHOLM
 
İsveç’in başkenti Stockholm’da da uluslararası komplo, 23’üncü yılında protesto edildi.
 
Yürüyüş, Öcalan’ın fotoğrafları ve komploya dikkat çeken pankartların taşınmasıyla saat 13.00’te Norra Bantorget parkında başladı. Şehir merkezine kadar yürüyen kitle, burada miting yaptı.
 
Mitingde, Sol Parti Milletvekili Daniyel Riyazat da bir konuşma yaparak, komployu kınadı ve bütün siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi. Riyazat, Kürt halkının mücadelesinin yanında olduğunu da sözlerine ekledi.
 
FRANSA
 
Fransa'nın Rennes, Strasbourg, başkent Paris ile Marsilya kentlerinde 9 Ekim 1998 yılında Abdullah Öcalan'a yapılan komplonun yıl dönümü dolayısıyla çevre kentlerde yaşayan Kürler ve dostları tarafından protesto edildi.
 
RENNES
 
Rennes ve çevre kentlerden yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Place du Colombier meydanında saat 16.00'da bir araya geldi. Yürüyüş esnasında Fransızca hazırlanan bildiriler dağıtılarak Türk devleti ve işbirlikçileri aleyhine sloganlar atıldı. Rebuplique meydanında düzenlenen mitingde ise konuşmalar yapıldı. Özetle şunlar belirtildi: “Türk devletinin savaş politikalarına karşı tüm Kürdistan halkı ve dostları gerek gerilla alanlarında, gerek zindanlarda gerekse de Kürt halkının bulunduğu her yerde alanlara çıkmasıyla Öcalan'a yapılan komplo ve sonrasında geliştirmek istenen tasfiye politikaları boşa çıkarılmıştır.”
 
Protesto eylemi, “Katil Erdoğan”, “Terörist Erdoğan”, “Kürdistan’a özgürlük” ve “Kürdistan için siyasi çözüm” sloganlarıyla son buldu.
 
STRASBOURG
 
Fransa’nın Strasbourg kentinde bir araya gelen Kürt halkı ve dostları uluslararası komplonun ortakları olan ülkelerin gelinen noktada İmralı İşkence Sistemi’nin kurucuları oldukları belirtilerek, Öcalan üzerindeki tecridi sürdüren de bu güçler olduğu vurgulandı.
 
PARİS
 
Fransa’nın başkenti Paris’te Öcalan’a yönelik gerçekleştirilen Uluslararası 9 Ekim Komplosu, Kürdistanlıların yoğun katılımıyla protesto edildi. 
 
Paris’te saat 14.00’da République Meydanı’nda toplanan kitle saygı duruşu ardından Châtelet Meydanına kadar “Öcalan’a Özgürlük”, “Öcalan İçin Harekete Geç” ve “Kahrolsun Ekim Komplosu” pankartlarıyla yürüyüşe geçti. Paris’in işlek caddelerinde oturma eylemi yapan kitle burada komployu ve Öcalan üzerindeki tecridi anlatan Fransız bildiriler dağıttı. Yürüyüş boyunca Öcalan’ın metrelerce uzunluğundaki posteri de taşındı. Yaklaşık bir buçuk saat süren yürüyüşün ardından Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) adına Berivan Fırat ve Fransa Kürt Demokratik Konseyi (CDK-F) Eşbaşkanı Necmettin Demiralp açıklamalarda bulundu.
 
MARSİLYA
 
Marsilya’da Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde binlerce kişi uluslararası komplonun yıl dönümünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için özgürlük talebinde bulundu.
 
Saat 13.00 de Canabiere meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları işlek meydanı olan vieux port meydanına doğru yürüyüş başlattı.
 
“Abdullah Öcalan’a özgürlük”, birçok dilde Öcalan için özgürlük talep eden “Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a statü” pankartların yanı sıra Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları,  PKK, TJK-E flamalarının taşındığı yürüyüşte, “Öcalan’a özgürlük”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Jin jiyan azadî” ve “Terörist Erdoğan”, “Katil Erdoğan, işbirlikçi Avrupa” sloganları atıldı.
 
Yürüyüş boyunca binlerce bildiri dağıtıldı.
Binlerce kişinin katıldığı protesto yürüyüşü, Vieux port meydanında miting ile devam etti.
 
Devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.
 
Ardından Fransızca bildiri okunup DKTM adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda “Dem Dema Azadiyê ye hamlesi etrafında kenetlenip Önderimizi özgürleştirene kadar mücadelemizi yükseltelim” çağrısı yapıldı.
 
ALMANYA
 
Almanya’nın Hamburg, Saarbrücken ile Hannover kentinde PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim uluslararası komplonun yıl dönümünde protesto yürüyüşleri düzenlendi.
 
HAMBURG
 
Öcalan’a yönelik 24 yıl önce hayata geçirilen ve tarihe 9 Ekim komplosu olarak geçen uluslar arası komplo, Hamburg’da düzenlenen bir yürüyüşle protesto edildi. Hamburg’un Gansemarkt semtinde başlayan yürüyüşe, Hamburg, Kiel, Bremen ve Oldenburg’da yaşayan Kürdistanlılar da katıldı. Yürüyüş öncesi bir konuşma yapan FED-DEM Eşbaşkanı Latif Serhat, komplo ne kadar derin olsa da komploya karşı direnişin de o kadar güçlü olduğunu söyledi. Hamburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) adına konuşan Emine Ruha da komplocuların dün olduğu gibi bugün de yenilmeye mahkum olduğunu belirterek, Kürt halkının 24 yıldır komplonun boşa çıkarılması için her gün sokaklarda ve diğer mücadele alanlarında olduğunu söyledi.
 
Yürüyüş, kentinde Sternshanze semtinden bulunan Rote Flora binası önüne sona erdi.
 
SAARBRÜCKEN
 
Almanya’nın Saarbrücken kentinde Öcalan’a yönelik 9 Ekim’de gerçekleştirilen uluslararası komplonun yıldönümü dolayısıyla protesto edildi. Europa Galerie önünde toplanan çok sayıda Kürdistanlı, bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
 
Yapılan konuşmalarda 9 Ekim komplosunun Öcalan şahsında Kürt halkına ve Ortadoğu’daki halklara karşı gerçekleştirildiği vurgulandı. Uluslararası güçler ve Orta Doğu’daki devletler tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen 9 Ekim komplosunun bugün hala devam ettiği belirtildi. Komplonun boşa çıkarılması için Öcalan’ın İmralı’da insanüstü bir direniş gösterdiği ve 23 yıllık esaret döneminde ortaya attığı projelerle Kürt ve Ortadoğu halklarına büyük umut olduğu dile getirildi.
 
HANNOVER
 
Almanya'nın Hannover kentinde Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde yüzlerce Kürdistanlı ve dostları tarafından 9 Ekim komplosu, gerçekleştirilen yürüyüşle kınandı.
 
Eylemde konuşan Fed-Dem Eşbaşkanı Heval Sebahat, “İşgalci güçler, Öcalan’ı esir almak için uluslararası bir komplo yaptılar ama hesaba katmadıkları şey, bugün o komplonun yıldönümünde Önderliğine sahip çıkan milyonlarca Kürt halkı var ve Önderlik paradigmasına ve ideolojisine bağlı. Yine dile getiriyoruz. Bu komploda parmağı olan tüm devletlere yine sesleniyoruz; komploculuk kaybedecek, direnenler kazanacak” diye konuştu.
 
Eylemde Hannover Halk Meclisi, Womend Defend Rojava, Tevgera Ciwanên Têkoşer (TCŞ) veTEKOJIN aktivistlerinin bildirileri okundu.
 
İSVİÇRE
 
İsviçre Kürt Kadın Hareketi'nin (YJK-S) çağrısıyla Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Jinên Ciwanên Azad öncülüğünde Zürih kentinde bulunan yüzlerce Kürdistanlı Helvatiaplatz'da bir araya geldi.
 
Eylemde ilk olarak söz alan İsviçre Demokratik Kürt Toplumu (CDK-S) Eşbaşkanı Selma Sürer, '9 Ekim uluslararası komploya rağmen Kürt halkının iradesinin kırılması bir yana dört parça Kürdistan'dan halkımız bugün Önderliğin etrafında kenetlenmiştir” dedi. 
 
Yaklaşık 1 saat süren yürüyüş boyunca Öcalan'ın özgürlüğü talep eden halk, kentin önemli merkezlerinde oturma eylemi gerçekleştirdi.
 
Aktivistler tarafından bildiriler okunurken çevredekilere de komploya ilişkin bilgilendirmede bulunuldu. 
 
YUNANİSTAN
 
Yunanistan'daki Kürt gençleri, Abdullah Öcalan'a dönük uluslararası komploya karşı başlatılan kitlesel yürüyüş 3’üncü günde sona erdi. Lavrio'dan başlatılan yürüyüş bugün yüzlerce Kürt, Yunan ve enternasyonal devrimcilerle Akademia'da bir araya gelerek Türk Konsolosluğu'na doğru tekrar yürüyüşe geçti. Yol güzergahında yoğun ilgi ile karşılaşan eylemciler sık sık "Kahrolsun komplo" sloganları eşliğinde Türk Konsolosluğu önüne geldi. 
 
Yoğun güvenlik önlemleri altında açıklama yapıldı. Eylemciler adına açıklama yapan Kürt siyasetçi Hüseyin Arasan, Öcalan'a dönük yapılan uluslararası komployu lanetleyerek şöyle devam etti: "Bu komplo Öcalan şahsında Kürt halkına yapılmış bir komplodur. Öcalan şahsında tüm Kürtleri yok etme politikasıdır. Öcalan ve Kürt halkı bu kirli komploya karşı büyük bir direniş ve kararlılıkla karşılık vermektedir. Komplocu, sömürgeci, soykırımcı ulus devletler bizim mücadelemiz karşında yenildi ve direnişimiz Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne kadar da sürecektir."
 
Basın açıklaması sonra kitle 3 günlük yürüyüşün ardından sloganlar eşliğinde Lavrio Kampına geri döndü.