Ankara Garı önünde anma: Mücadeleyi yükselteceğiz

img
ANKARA - Ankara Katliamı’nın yıldönümünde Gar Meydanı’nda yapılan anmada, katliamın siyasi bir cinayet olduğu belirtilerek, “Barış, kardeşlik, Kürt sorununun demokratik çözümü için mücadelemizi yükselteceğiz” mesajı verildi. 
 
DAİŞ’in bombalı saldırısı sonucu 104 kişinin yaşamını yitirdiği 10 Ekim Ankara Katliamı’nın yıldönümünde Gar önünde yapılmak istenen anma, polis tarafından engellenmek istendi. Katliamın yaşandığı saat 10.04’te saygı duruşuyla başlayacak olan etkinliğin yapılacağı Ankara Gar önü, yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı. Elinde bir liste bulunduran polis, yaşamını yitirenlerin ailesi dışında kimseyi Gar önüne almayacağını söyledi. 
 
Bu duruma itiraz eden 30 kişilik bir grup, Ulaştırma Kavşağı’ndan alana girmek istedi. Gruba müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi yerlerde sürükleyerek gözaltına aldı. Mülkiyeliler Birliği önceki dönem Başkanı Dinçer Demirkent’in de aralarında olduğu 22 kişi gözaltına alındı. Polis amirlerinin “Süpürün” talimatının ardından anmaya katılanlar çevik kuvvet eşliğinde Kızılay’dan uzaklaştırıldı. “10 Ekim’i unutma, unutturma” sloganı atan bir kişi de yolda yürüdüğü sırada gözaltına alındı. Yürüyüşün fotoğraflarını çekmek isteyen gazetecileri engelleyen polis, gazetecileri darp etti. Polis yol boyunca herhangi bir slogan atanların gözaltına alınacağı yönünde tehditlerde bulundu. 
 
Gazetecileri de alana almayan polis, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı kartı olanların dahi anma alanına girmesine izin vermedi. Polis ile gazetecilerin tartışmaları ardından gazeteciler alana alındı.
 
Ankara Gar Meydanı alanında aileler, 10 Ekim Barış Derneği üyeleri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Vedat Bulut, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Emin Koramaz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri yer aldı. “10 Ekim Katliamını Unutturmayacağız” pankartının açıldığı anmada, aileler ellerinde siyah balonlar ve kırmızı karanfiller taşıdı.
 
Katliam saati olan 10.04’te yapılan saygı duruşunun ardından “10 Ekimi Unutturma, unutturma”, “Katil Devlet Hesap Verecek”, “Katil IŞİD, İşbirlikçi AKP”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı.
 
Anma da ilk sözü 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “10 Ekim 2015 sabahında bu alanda yüreklerinde sevgi, gözlerinde gülümseme, dillerinde barış türküleri olan on binlerce kişi kardeşçe yan yana bulunuyordu. O karanlık dönemde hepimize umut veren bu coşkulu birliktelik saat 10’u 4 geçe birbiri ardına patlayan iki bomba ile kana bulandı. DAİŞ üyesi iki canlı bomba tarafından gerçekleştirilen kanlı saldırı sonucunda, 104 arkadaşımız hayatını yitirdi. 500’e yakın arkadaşımız yaralandı ve sakat kaldı. Türkiye tarihinin en büyük kitle katliamında kaybettiğimiz bütün arkadaşlarımızı saygı ve özlemle anıyoruz. Arkadaşlarımıza olan hasretimiz, her geçen gün daha da büyüyor” dedi.
 
‘SİYASİ BİR CİNAYETTİR’
 
Yargılama sürecini anlatan Coşgun, “Mahkeme salonlarında denk gelmediğimiz adalet, kamuoyu vicdanında da tecelli etmiş değil. Ceza dosyası kapsamında dosyaya katılanlar olarak bizlerin talepleri ile damla damla kazandırılan deliller ile artık hepimiz biliyoruz ki; bugün 6’ncı yıl anmasını yaptığımız, devasa acılara karşılık gelen bu katliam önlenebilirdi. İki seçim arasında, 2015 yılının karanlık bir dönemine tekabül eden 10 Ekim Ankara Katliamı siyasi bir cinayettir” diye konuştu.
 
Gar meydanında anıt projesi için Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından adım atıldığını söyleyen Coşgun, “Bugün alana yerleştirilen Matem Ağaçları ile anıt meydan ve anma yeri projesinin yapım sürecinin başlamış olması emek, barış ve demokrasi adına atılan önemli bir adımdır. Bir yıl içerisinde tamamlanması hedeflenen projenin yapım süreci boyunca üzerine düşen sorumluluğu yerine getiren ve getirmeye devam edeceğine inandığımız Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ve sürece katkı koyan herkese teşekkürü borç biliyoruz. Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
‘OMUZ OMUZA MÜCADELE’ 
 
Söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da 6 yıl önce bu meydan da kaybettikleri arkadaşlarına sözlerinin emek, barış ve halkların kardeşliği olduğunu belirtti. Çerkezoğlu, “Onların yarım bıraktığı bu mücadeleyi başarıya ulaştırana kadar emeği, barışı, kardeşliği getirene kadar hep birlikte emeği, kardeşliği getirene kadar hep birlikte omuz omuza mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.
 
‘MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’
 
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise saat 09.00’dan bu yana Ankara sokaklarında otoriter, baskıcı, rejimin ablukası olduğunu söyledi. Bozgeyik, “10 Ekim üyelerine, ailelerine baskı ve gözaltı uygulamalarıyla karşı karşıya geldik. Gözaltına alınan arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Barikatları kaldırın, arkadaşlarımız acılarını özgürce ifade etsinler. İşçiler, emekçilerle birlikte bu ülkede barış, kardeşlik, Kürt sorununun demokratik çözümü için 81 ilde barış mücadelemizi yüksek sesle ifade ediyoruz. 10 Ekim insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu katliamı önlemeyenlerin yargı önüne çıkarılana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. 10 Ekim’deki katliamı unutmayacağız” şeklinde konuştu.  
 
‘GAR MEYDANINDA OLACAĞIZ’
 
TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, Gar Meydanı’na getirilen fidanların Ankara Valiliği tarafından kaldırılmasına tepki göstererek, “Ne yaparsa yapsınlar, burayı 10 binlerle dolduracağız. Korkmayacağız, yılmayacağız. Her sene bu Gar Meydanı’nda olacağız” dedi.
 
BALONLAR UÇURULDU
 
Yapılan açıklamalar ardından aileler katliamda yaşamını yitirenler için siyah balonları uçurdu. Aileler, emek ve demokrasi güçleri, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı anıta da karanfil bıraktı. Karanfil bırakma sırasında aileler duygusal anlar yaşadı.
 
SAKARYA'DA ANMA KONUR'DA GÖZALTI
 
Öte yandan Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Sakarya Meydanı ve Konur Sokak’ta katliamda yaşamını yitirenler anılmak istendi. Sakarya Meydanı’nda bir araya gelen kitle örgütleri, burada saygı duruşu ile katliamda yaşamını yitirenleri andı. Konur Meydanı’nda anma yapmak isteyen gençlere ise polis müdahale etti.
 
Polis müdahalesinde gözaltına alınan 30’dan kişinin Yenimahalle İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi.
 
Aileler öğleden sonra katliamda yaşamını yitirenler için Karşıyaka Mezarlığı’nda anma etkinliği düzenleyecek.