Ankara Katliamı’nda yitirilenler anıldı: Yine sokaklardayız

img
HABER MERKEZİ - Ankara Gar Katliamı’nın yıldönümünde birçok kentte yapılan anma etkinliklerinde, sorumluların yargılanması talep edilerek, “Kırılarak, vurularak ama yeniden ayağa kalkarak emek, demokrasi ve özgürlük güçleri yan yana, yine sokaklardayız” mesajı verildi. 
 
Ankara Emek ve Demokrasi Platformu’nun 10 Ekim 2015’te Gar Meydanı'nda düzenlediği mitinge yönelik DAİŞ’in bombalı saldırısında 104 kişi yaşamını yitirdi, en az 500 kişi yaralandı. Katliamı protesto etmek ve yaşamını yitirenleri anmak için birçok kentte anma etkinliği düzenlendi. 
 
İZMİR’DE ANIT AÇILIŞI
 
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Konak ilçesinde bulunan Alsancak Garı önündeyaşamını yitirenlerin anısına yapılan anıtın açılışını gerçekleştirdi. Burada yapılan açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Serpil Kemalbay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Kani Beko, İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Tunç Soyer ve çok sayıda kişi katıldı. “10 Ekim’i unutmayacağız, unutturmayacağız” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, “Onlara sözümüz barış olacak” ve “Faşizm yenilecek barış kazanacak” dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. 
 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, katliamdan sorumlu kamu görevlileri ve siyasetçilerin de yargılanması gerektiğini ifade ederek, “Ceza dosyası kapsamında elde edilen deliller ile artık hepimiz biliyoruz ki, bu katliam önlenebilirdi. İki seçim arasında, 2015 yılının karanlık bir dönemine tekabül eden 10 Ekim Ankara katliamı siyasi bir cinayettir. Yakın tarihimizin en karanlık döneminin aydınlığa kavuşması için siyasetçileri de ellerini vicdanlarına koyarak, gerçekleri açıklığa kavuşturmaya çağırıyoruz” diye konuştu. 
 
10 Ekim Aileleri Derneği üyesi ve yerine kayyım atanan HDP Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik, yakınlarını kaybedenler olarak hayatın artık eskisi gibi olmadığını söyledi. "Bizi hayatta tutan tek bir şey var o da mücadele azmimizdir” diyen Çevik, adaleti getireceklerini belirtti. 
 
Katliamda eşi Mesut Mak’ı kaybeden Evrim Mak da, “Katliamla birlikte bütün ülkeye korku salınmak istendi. Bugün de görüyoruz ki asla bunu başaramayacaklar. Umutlarımızı yağmaladılar bugün bu anıt sayesinde umudu ve barışı yeşertmek için bu alanda bulunuyoruz" diye konuştu.
 
ŞIRNAK: SORUMLULAR YARGILANMALI
 
HDP Şırnak İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ve partililer katıldı. “Gar katliamı 6 yıldır kanayan bir yaradır” pankartının açıldığı açıklamada konuşan HDP Şırnak Merkez İlçe Eşbaşkanı Zeynep Salğucak, “10 Ekim katliamını planlayarak yapanlar da önceden haber aldıkları halde hiçbir önlem almayıp, katillerin arkasındaki güçlerin ortaya çıkmasını engelleyenler de bellidir. Katiller tespit edilmiş ancak katliamın yaşanmasında ihmali olanlar, katliamı önleyebilecekken kılını kıpırdatmadılar. Hala görevlerinin başındalar” dedi. 

Şırnak Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) de 10 Ekim Ankara Gar katliamına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada Gar katliamının siyasi bir cinayet olduğu vurgulanırken, "Yakın tarihimizin en karanlık döneminin aydınlığa kavuşması için siyasetçileri de ellerine vicdanlarına koymaya, gerçekleri açıklığa kavuşturmaya çağırıyoruz: Türkiye’nin barış umuduna darbe vuran, insanları sokağa çıkamaz hale getiren 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 seçimleri arasında yaşanan olayların sorumlusu kimdir? Bizim çocuklarımız neden öldürüldü? Bilinmelidir ki, insanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır" denildi.

ADANA: İNADINA BARIŞ 
 
Adana’nın Seyhan Belediyesi Barış Anıtı önünde, katliamın yaşandığı saat 10.04’te anma gerçekleştirildi. Anmaya, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada, ortak basın açıklamasını KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Aydoğan okudu. Katliamın gerçek faillerinin bulunarak, yargılanmadığını ifade eden Aydoğan, “İnsanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız” şeklinde konuştu. 
 
Katliamda hayatını kaybeden Dilan Sarıkaya’nın annesi Nesligül Sarıkaya, acılarının halen ilk günkü gibi taze olduğunu belirterek, "İnadına barış. Çünkü biz barış için büyük bir bedel ödedik. İnadına barış diyorum" dedi. 
 
FİNCANCI: MÜCADELEYE DEVAM
 
TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, şunları söyledi: "Bize bu ıstırabı çektirenler, bu katliamın gerçek failleridir. Biz o faillerin görünür olabilmesi için, gördüğümüz birbirimizin hissettiği ıstırabı tüm bu topraklarda hissettirebilmeyi kılmak için, emeğimiz için barış için demokrasi için özgürlüğümüz için yitirdiklerimizin yanı başımızda anılarını hissettirebilmek için mücadeleye devam edeceğiz.”
 
AKDENİZ: YİNE SOKAKLARDAYIZ
 
EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, katliamın arkasındakilerin de yargı önüne çıkması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Kırılarak, vurularak ama yeniden ayağa kalkarak emek, demokrasi ve özgürlük güçleri yan yana yine sokaklardayız. Bu işin siyasi sorumluları yargı önüne çıkana kadar adalet mücadelemiz devam edecek, iki elimiz onların yakasında olacak.” diye konuştu.
 
HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, katliamın devletin denetim ve gözetiminde yapıldığını belirterek, katliamın ortaya çıkarılmadığını ve buna izin vermeyenlerin iktidarlarını savaş ile kanla tahkim ettiğini vurguladı. 
 
Anma barış güvercinlerinin uçurulması ve anıta karanfil bırakılmasıyla sona erdi. 
 
ANTALYA  
 
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Heykeli önünde saat 10.04’te anma gerçekleştirdi. Anmaya, katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Yaşamını yitirenler, yere bırakılan karanfillerle anıldı. 

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri de, Attalos Heykeli önünde yaptıkları basın açıklaması ile 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı. Basın metnini okuyan KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez, "Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Katliamın 6'ncı yılında, bombaların patladığı bu acı dolu meydandan bir kez daha sesleniyoruz: Kaybettiklerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız!

Sorumlularını unutmayacağız, affetmeyeceğiz" diye konuştu. 

DERSİM
 
Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, Seyit Rıza Meydanı’nda açıklama yaptı. Üzerinde yaşamını yitiren 104 kişinin fotoğraflarının bulunduğu pankartın açıldığı açıklamaya, Emek ve Demokrasi bileşenlerinin yanı sıra HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ile çok sayıda yurttaş katıldı. Katledilen 104 kişi anısına yapılan saygı duruşunun ardından “Devrim şehitleri ölümsüzdür” ve “Katillerden hesabı emekçiler soracak” sloganları atıldı. Bileşen adına açıklamayı okuyan Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Dersim Şube Başkanı Özcan Gürtaş, “Türkiye’nin barış umuduna darbe vuran, insanları sokağa çıkamaz hale getiren 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 seçimleri arasında yaşanan olayların sorumluları hesap vermeliler” dedi. 
 
URFA 
 
Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya HDP, EMEP, CHP'de katıldı. Açıklamada konuşan Urfa SES Şube Eşbaşkanı Eylem Salar, katliamda yaşamını yitirenleri anarak. "Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.
 
VAN
 
DİSK Genel İş Van Şubesi, Van KESK Şubeler Platformu, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve TTB Van-Hakkari Tabip Odası ortak açıklama yaparak katliamda yaşamını yitirenleri andı. Perihan İş Merkezi önünde yapılan açıklamada konuşan Eğitim-Sen Şube Başkanı Murat Atabay, “Bilinmelidir ki, insanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız” dedi.  
 
HAKKARİ
 
Hakkari KESK Şubeler Platformu da katliamı kınadı. Açıklamaya, HDP, ÖHD, İHD, KESK, DİSK, TMMOB ve Tabip Odası katıldı.  Açıklama öncesi polis, açıklamanın yapılacağı sokağı kapatarak giriş-çıkışları engelledi.  Açıklamayı takip eden muhabirimiz Mazlum Engindeniz’i gözaltına almaya çalışan polis, basın kimliğinin geçersiz olduğunu ve çekim yapamayacağını söyledi. Engindeniz yapılan işlemlerin ardından serbest bırakıldı. 
 
Anmada konuşan Eğitim Sen Hakkari Şubesi başkanı Murat Balıkesir, “Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi; yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” ifadesinde bulundu. 
 
ADIYAMAN 
 
Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu, Demokrasi Parkı'nda açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Adıyaman önceki dönem Milletvekili Behçet Yıldırım, Kömür Beldesi Belediye Başkanı Erkan Karakaş, Adıyaman Baro Başkanı Bilal Doğan, KESK Şubelere Platformu temsilcileri ve onlarca yurttaş katıldı. Açıklama yaşamını yitren 104 kişinin anısına saygı duruşu ile başladı. Açıklamada söz alan Eğitim Sen Adıyaman Başkanı Abdullah Demir, "Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi; yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Kaybettiklerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız. Sorumlularını unutmayacağız, affetmeyeceği" şeklinde konuştu. 
 
BİNGÖL
 
Bingöl Emek ve Demokrasi Platformu da, katledilenlerin anısına merkezde bulunan Dörtyol Saat Kulesi önünde basın açıklaması yaptı. “Savaşa hayır, onurlu barış hemen şimdi” pankartının açıldığı açıklamaya, platform bileşenleri ve yurttaşlar katıldı. Yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunun ardından platform adına açıklamayı HDP Bingöl İl Eşbaşkanı Hasan Soysal okudu. 
Soysal, “Asıl failler yargılanmadıkça 10 Ekim dosyası kapanmayacaktır, kapattırmayacağız” dedi.
 
AYDIN
 
Aydın Emek ve Demokrasi Platformu, Aydın Kent Meydanı’nda anma düzenledi. Katliamda hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunun ardından ortak basın metni okundu.
 
AMASYA
 
Amasya Demokrasi Platformu, Yavuz Selim Meydanında yaptığı açıklama ile hayatını kaybedenleri andı. Açıklamada 10 Ekim’de Amasya’dan hayatını kaybeden Hakan Dursun Akalın ve Metin Kürklü’nün resimleri taşındı. Basın metnini okuyan Eğitim Sen Amasya Şube Başkanı Mustafa Ölgün, katliamın gerçek sorumlularının yargılanmasını talep ettiklerini söyledi.
 
SAMSUN
 
Samsun’da DİSK, KESK, TTB ve TMMOB üyelerinin katıldığı açıklamada, “Barış ve kardeşlik içinde birlikte yaşamak istiyoruz” pankartı açıldı. Grup adına basın metnini okuyan KESK Samsun Şubeler Platformu Dönem sözcüsü Yılmaz Tuluk, yaşananların siyasi bir cinayet olduğunu vurgulayarak, failleri gizleyenlerin de suça ortak olduğunu belirtti.
 
GİRESUN
 
KESK Giresun Şubeler Platformu da, Atatürk Meydanı’nda “103 karanfilimize sözümüz var: Emek, barış ve demokrasi mücadelesi kazanacak” pankartı açıldı. Açıklamaya HDP, HDK, Sol Parti ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada konuşan KESK Giresun Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Gökhan Topal, katliamı lanetleyerek, barış ve demokrasi mücadelesinin mutlaka kazanacağını vurguladı.

HATAY

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi, binalarında yaptıkları basın açıklaması ile 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı. Anmada konuşan İHD Hatay Şubesi Eşbaşkanı Servet Üstün Akbaba, 10 Ekim 2015 Ankara Emek, Demokrasi ve Barış Mitingi'nde yaşam hakkı ve toplanma özgürlüğünün ağır bir şekilde ihlal edilerek, "Devlet, yaşam hakkı bakımından gerçekleşen ağır ihlali önleme görevini yapmamıştır. Sonrasında etkin soruşturma yürütülmemiş ,açılan davada bu eksiklikler giderilememiştir. Halen suçlular korunmakta gerçek suçluların ortaya çıkması engellenmektedir. Biliyoruz ki ;suçluların korunması ve cezasızlık yeni katliamlara kapı aralamaktır. İnsan hakları savunucuları olarak 6'ncı yılında acımız ilk günkü kadar taze ve diyoruz ki gerçekler ortaya çıkarılana, tüm suçlular cezalandırılana kadar bu davanın peşini bırakmayacağız .Tüm suçlular cezalandırıncaya kadar takipteyiz" dedi.

MARDİN

KESK Mardin Şubeler Platformu, 10 Ekim Ankara Gar Katliamında hayatını kaybeden 104 kişi için anma programı düzenledi. Anma öncesi KESK binası önünde açıklama yapıldı. Siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı açıklamada, katledilenlerin fotoğraflarının bulunduğu "Unutmadık Unutturmayacağız" yazılı pankart açıldı. Açıklamada "Şehîd namirin" sloganı atıldı. Açıklamayı Dönem Sözcüsü Atman Yavuz okudu.

"Bu ülkeye barışı, iyiliği, güzelliği getirene kadar mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz" diyen Yavuz, Ankara katliamında, daha 9 yaşında iken hayatını kaybeden Veysel Atılgan'ın barış umudunu büyüteceğiz ve bütün çocukların yüzünün güldüğü güzel günler göreceğiz, görene kadar mücadele edeceğiz" dedi.

MERSİN

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’na ilişkin Özgecan Arslan Barış Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın yanı sıra platform bileşenlerinin temsilcileri katıldı. Açıklamada, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının üzerinde bulunduğu “Katilleri tanıyoruz, unutturmayacağız, hesabını soracağız, barış ve demokrasi mücadelemiz sürüyor” pankartı taşındı. Açıklamada, sık sık “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” ve “Katil IŞİD işbirlikçi AKP” sloganları atıldı.

Platform adına açıklamayı okuyan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, katliamın siyasi bir cinayet olduğunu dile getirerek, “Kardeşlerimizin hayatlarından, bizlerin acılarından oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise katliamda yaşamını yitirenleri anarak, “Atılan bombalar, kardeşliğe ve barışa atılmıştır. Mutlaka bunu hesabını birlikte soracağız. Bizim için onur ve şeref meselesidir” diye konuştu.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ise katliamcıları tarih önüne çıkarıp yargılayacaklarını belirterek, “Dün rıza üretemeyenler bugün çok daha vahim durumdadırlar. Bu yaptığınız suçlarla yargılanıp cezaevine gireceksiniz” ifadelerini kullandı.

Açıklama, katliamda yaşamanı yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla son buldu.

DİYARBAKIR

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır şubeleri, 10 Ekim 2015’te DAİŞ’in Halkların Demokratik Partisi’nin  (HDP) Ankara Garı’nda düzenlediği mitinge saldırısı sonucu yaşamını yitiren 104 kişiyi andı. Kayapınar 2 No’lu Eğitim-Sen binasının bahçesinde düzenlenen anmada, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları yer aldı. Anmaya Emek Demokrasi Platformu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve kentteki diğer siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

Yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan anmada, Emek Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Ceylan, “Ankara Gar katliamında yaşamını yitirenleri saygıyla anıyorum bu gibi katliamların tarihte hep var ola geçmiş ama bu katliamları önüne geçmenin tek yolu halkımızı örgütlemekten geçmektedir” dedi.

Konuşma ardından katliamda yaşamını yitirenleri anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterimden sonra katılımcılar, olaya ilişkin duygularını aktardı. Anma etkinliği, Eğitim-Sen Müzik Grubu’nun dinletisiyle son buldu.

DAD’DAN AÇIKLAMA

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Merkezi, Ankara Gar katliamının yaşamını yitirenleri yaptığı yazılı açıklama ile andı. 6 yıldır adaletten yoksun bir hukuk süreci devam ettiği belirtilen açıklamada, duruşmalarda adalet, insanlık ve vicdan adına bir arpa boyu yol alınmadığı kaydedildi. 10 Ekim Ankara Gar Meydanı’nın Kerbela’ya dönüştüğüne dikkat çekilen açıklamada, “104 barış elçisi, hakikat arayışçısı hak ile hak oldular, hak meydanına mihman oldular.Adaletin yerini bulması için, katliamda sorumlu olanların yargılanması için mücadeleye devam edeceğiz” denildi.