Sarmaşık Derneği yargılamalarında ilk ceza

img
DİYARBAKIR - KHK ile kapatılan Sarmaşık Derneği’ne ilişkin açılan bazı dosyalardaki beraat kararlarına rağmen Derneğin Yönetim Kurulu üyesi Dr. Mehmet Selim Ölçer’e 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi. 
 
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2016 yılında kapatılan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu üyeliği bulunduğu için "örgüte bilerek isteyerek yardım etmek" suçlamasıyla Dr. Mehmet Selim Ölçer hakkında açılan davanın duruşması Diyarbakır 9'uncu Ağır Caza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, Ölçer ve avukatı Zülal Erdoğan Bilal hazır bulundu.
 
MÜTALAASINI TEKRARLADI
 
Duruşmada yapılan kimlik tespitinin ardından mahkeme heyeti, iddia makamına söz verdi. Önceki duruşmada mahkemeye sunduğu mütalaayı tekrarlayan savcı, merkezi Diyarbakır’da bulunan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından yürütülen gıda yardımı faaliyetlerini kapsamında öncelikle kırsalda bulunan PKK’li örgüt mensuplarının ailelerine, daha sonra da örgüte müzahir ailelere yardım yapıldığını, yapılan bu yardımların örgüt üyelerinin örgüte olan bağlılıklarının artırılmasının ve örgüte yeni üye kazandırılmasının hedeflendiğini, yardım faaliyetlerinin örgütle bağlantılı kişiler tarafından finanse edildiğini ileri sürdü. 
 
CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ
 
İddia makamı, Ölçer’in dernekteki görevi ve dosya kapsamındaki belgeler doğrultusunda eyleminin “örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçunu oluşturduğu gerekçesiyle TCK’nin 314/2  ile TMK’nin 5’icinci  maddesi uyarınca cezalandırılmasını istedi.
 
Bunun üzerine söz verilen Ölçer, “Dernek olarak yürüttükleri faaliyetlerin terörizmle ilişkilendirilmesinin talihsizlik olduğunu” dile getirerek hakkındaki suçlamayı reddetti.  
 
Avukatı Zülal Erdoğan ise, iddia makamının mütalaasına karşı yaptığı savunmada, mütalaada müvekkiline yöneltilen suçla ilişkisini ortaya koyabilecek hukuki hiçbir somut delil bulunmadığını ifade etti. 
 
‘İRTİBATLANDIRMAYI KABUL ETMİYORUZ’
 
Diyarbakır'ın ileri gelen şahsiyetleri ile sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek yoksullukla mücadele etmek için bir dernek kurduklarını ve dernek yönetiminin çeşitlilik arz eden bir profile sahip olduğunu belirten Erdoğan, hemen hemen bütün siyasi partilerin, birçok sivil toplum, mesleki kuruluşunun temsilcilerinin yönetimde yer aldığını ve kentin sorunlarını çözmek amacıyla insanı olarak faaliyette bulunduklarını söyledi. Dernek faaliyetlerinin terörizmle irtibatlandırılmasını kabul etmediklerini ifade eden Erdoğan, müvekkili ile aynı durumda olan bir dernek üyesi hakkında Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından daha önce beraat kararı verildiğini hatırlattı.
 
Bölgeye dair hazırlanan ve Meclis’e de yansıyan raporlarda, köylerin yakıldığı, göç alan iller arasında Diyarbakır'ın da olduğu, buraya gelenlerin varoşlarda oturduğunun bir gerçek olduğunu dile getiren Erdoğan, “Burada yoksulluk vardır. Yardım ederken ne ırkına bakarsınız ne de başka bir kritere bakarsınız. Örgüte katılan bir kişinin ne yeğeni devletin sağlık yardımından faydalanırdı ne de başka sosyal haktan yararlanırdı. Burada saik nettir ve ortadadır. Sosyoloji biliminin araştırma konusu olabilecek bir çalışmadır. Yardım alan kişilerden, yakınlarından yasadışı örgüte üye olmuş olması nedeniyle yapılan yardımdan sorumlu tutulmasını biz uygun bulmuyoruz” diyerek, müvekkilin beraatini talep etti.
 
2 YIL 1 AY HAPİS
 
Tamamlanan savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık Mehmet Selim Ölçer'e üzerine atılı “örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçunu işlediği kanaatiyle 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi.  
 
DAVA  HAKKINDA
 
Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürebilir Kalkınma Derneği (Sarmaşık Derneği) Diyarbakır’da açlık sınırı altında yaşayan yurttaşlara gıda vb. temel ihtiyaçlarının karşılanması ve ekonomik destek amacıyla 2006 yılında kuruldu. 10 yıla aşkın faaliyet gösteren dernek 22 Kasım 2016’da 677 sayılı KHK ile kapatıldı. Kapatılmanın ardından dernek yöneticileri ve üyeleri hakkında başlatılan soruşturmalardan bazıları “örgüte bilerek isteyerek yardım etmek" iddiasıyla davalara dönüştü. 
 
Yönetim Kurulu üyeliği bulunduğu gerekçesiyle bu suçlama ile yargılanan isimlerden Gazeteci Mahmut Oral hakkında geçtiğimiz 14 Eylül’de Diyarbakır 4.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında beraat kararı verildi. Aynı suçlama yönetilen kimi dernek üyeleri yine beraat ederken, bazı isimler hakkındaki yargılamalar ise devam ediyor.