Tutuklulara koğuşa göre ‘iyi hal’ değerlendirmesi

img
MARDİN - Mardin Barosu, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklulara koğuşa göre değerlendirme yapılarak, tahliye haklarının engellendiğini açıkladı. 
 
Mardin Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Mardin Valiliği tarafından her 15 günde bir getirilen eylem ve etkinlik yasağı ile Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin baro binasında açıklama yaptı. Komisyon üyelerinin katıldığı açıklamada, avukat Veysel Vesek basın metnini okudu. Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutukluların yaşanan hak ihlallerine dair baroya gönderdikleri mektuplarla başvuruda bulunduklarını belirten Vesek, bunun üzerine Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan cevap istediklerini söyledi. 
 
Vesek, yaptıkları başvuruda belirtilen ihlalleri, “Şartlı tahliye edilmeleri için kanuni şartları taşıyan tutukluların tahliye edilmediği, idarenin tutuklunun bulunduğu koğuşa göre değerlendirme yaptığı, tutukluların tedavilerinin yapılmadan reçete yazdığı, tedavilerin yapılmadığı, temizlik maddelerinin ve yayınların verilmediği, tutuklulara gönderilen kargonun teslim edilmediği, spor faaliyetlerinin engellendiği, telefon görüşmelerinin kısıtlandığı” şeklinde sıraladı. Vesek, verilen cevapta ise tutukluların iddialarını yalanlamakla yetinildiğini söyledi.
 
AYRIMCILIK SUÇU
 
Yaşam hakkının korunması gerektiğinin altını çizen Vesek, tutukluların bulundukları koğuşlara göre “iyi hal” değerlendirmesinin yapılmasının ayrımcılık suçu olduğunu belirtti. Cezaevi idaresinin söz konusu tutumundan vazgeçmesi gerektiğini dile getiren Vesek, keyfi uygulamadan vazgeçilerek, tutukluların haklarının korunması gerektiği çağrısında bulundu.
 
YASAKLAR MAHKEMEYE TAŞINDI
 
Mardin Valiliği’nin kent genelinde her 15 günde bir eylem ve etkinlik yasağı kararı almasının istisna olmaktan çıkarak, genel bir yasaklama haline dönüştüğüne dikkat çeken Vesek, yapılanın doğrudan gösteri ve yürüyüş düzenleme hakkına dönük ihlal olduğunu kaydetti. Valiliğin almış olduğu yasaklama kararına dair dava açtıklarını aktaran Vesek, yaklaşık 3 yıldır kesintisiz bir şekilde uygulanan yasaklamalara son verilmesi çağrısında bulundu.