İzmir Barosu: 11 Ekim kutlanacak değil, mücadele edilecek bir gün

img

İZMİR - İzmir Barosu, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'ne dair yayınladığı açıklamada yaşanan hak ihlalerini sıralayarak, 11 Ekim'in kız çocukları için kutlanacak bir gün değil, mücadele edilecek bir gün olduğuna dikkati çekti.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2012 yılında alınan bir kararla, kız çocuklarının cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldığı eşitsizlik konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla her yıl 11 Ekim'de Dünya Kız Çocukları Günü kutlanıyor. İzmir Barosu da günün önemine ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

Kanunların esnetilmeden uygulanması ve çocuk yaşta evliliğin meşrulaştırılmaması gerektiği vurgulanan açıklamada, "TÜİK istatistiklerine göre 2020 yılında toplam evlenme sayısı 487.270, toplam evlenen kız çocuk sayısı 13.014 olup kız çocuk evliliklerinin toplam evlenmeler içindeki oranları yüzde 2,7 iken, aynı yaş grubunda olan oğlan çocuklarının resmi evlenmelerinin toplam resmi evlenmeler içindeki oranı ise yüzde 0,1’dir. Ayrıca 25 Şubat 2021 tarihinde TÜİK’te yayınlanan evlenme istatistiklerine göre, 2020 yılında 16-17 yaş grubundaki kız çocuklarının yaklaşık yüzde 88’i kendilerinden 4 ila 33 yaş büyük erkeklerle evlendirilmiştir. Bu istatistikler sadece resmi olan evliliklerle ilgili bilgi vermekte olup; nüfus idaresine bildirilmeyen çocuk yaşta evlilikler TÜİK kayıtlarına geçmemektedir. Bu da çocuk yaşta evlilik rakamlarının aslında çok daha yüksek olduğu gerçeğini göstermektedir" denilerek verilere yer verildi. 

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ VURGUSU 

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nün kız çocukları için kutlanacak bir gün değil, eşitsizlikle mücadele günü olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu nedenle sürekli ve kararlı bir politika ile kız çocuklarına yönelik ayrımcılık, ihmal ve istismarın ortadan kaldırılması için etkin mücadele yöntemlerinin oluşturulması gerektiği belirtildi.

Baro, başta Afganistan’da Taliban’ın hedef aldığı kız çocukları olmak üzere, herkesi çocukların haklarını ihlal eden her türlü tutum, eylem, karar ve politikanın karşısında durmaya ve etkin müdahaleye çağırdı.