‘Cezaevi idaresi mahkeme yerine geçti’

img
MARDİN - Yaptıkları başvuruya “hak ihlali yoktur” yanıtı veren Mardin Cezaevi idaresine tepki gösteren Baro İnsan Hakları Komisyonu üyesi Emrullah Bilik, Cezaevi İdaresi ve Gözlem Kurulu’nun mahkemelerin yerine geçtiğini söyledi.
 
Mardin E Tipi Kapalı Cezaevindeki tutukluların, “tedavilerinin yapılmadığı”, “kargo ve gazetelerin teslim edilmediği”, “iyi halli olmadıkları gerekçesiyle tahliyelerin engellenmesi” gibi hak ihlallerine dair başvurusu üzerine Mardin Barosu İnsan Hakları Komisyonu hareketi geçti. Komisyon konunun soruşturulması için Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak verilerin kendileriyle paylaşılmasını talep etti. 
 
‘ÖZEL ÇALIŞMA GEREĞİ’ BİLDİRİLMEDİ
 
Başvuruya yanıt veren Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi İdaresi, şartlı tahliyelerin engellenmesine dair Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun kapsamında yapıldığını, tutukluların tedavilerinin yapıldığını, kargoların PTT dışındaki özel kargo şirketlerinin ceza infaz kurumlarına getirmediğini ileri sürdü. Cezaevinin yanıtındaki, “Araştırma, inceleme ya da analiz sonucuna göre istenilen bilgiler özel bir çalışma gereği incelenmesi devam etmektedir” ifadesi ise dikkat çekti. 
 
‘CEZAEVİNİN YANITI GERÇEKÇİ DEĞİL’
 
Mardin Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyesi Emrullah Bilik, cezaevinin verdiği yanıtların kanun maddelerinden ibaret olduğunu ifade ederek, sordukları sorulara cevap verilmediğini söyledi. Yaşanan hak ihlallerinin giderilmediği ve devam ettiği konusunda endişeleri olduğunu kaydeden Bilik, gerekli başvuruları yapmayı sürdüreceklerini ifade etti. Cevaba göre cezaevinde herhangi bir ihlal olmadığı, her şeyin “güllük gülistanlık olduğunu” kaydeden Bilik, cevabın gerçekçi olmadığını dile getirdi. 
 
‘İDARE, MAHKEME YERİNE GEÇTİ’
 
Cezasını tamamlayan tutukluların “iyi halli olmadığı” iddiasıyla tahliyelerinin engellenmesinin kanuni olmadığını ifade eden Bilik, tutukluların özgürlük ve güvenlik haklarının engellendiğini söyledi. 2020 yılında Ceza İnfaz Kurumları yönetmeliğinde yapılan düzenlemeyle Cezaevi İdaresi ve Gözlem Kurulu’na geniş bir takdir yetkisi verildiğini hatırlatan Bilik, cezaevi idarelerinin mahkeme yerine geçerek, karar veren bir merci haline getirildiğini söyledi. Kurulun bu yetkisini keyfi olarak kullandığını dile getiren Bilik, “Kişilerin  özgürlüğünden alıkonulması bir mahkeme kararı ya da bir mahkumiyet kararıyla mümkündür. Ancak burada idareye geniş yetki verilerek, cezalarının tamamının yatmalarına sebep olmaktadır” diye konuştu.