Gazeteci ve yazar Roza Metina'ya beraat

img
DİYARBAKIR - JinNews editörü Roza Metina'nın, "örgüt üyeliği" suçlamasıyla yargılandığı davada beraat kararı verildi.
 
JinNews editörü ve Kürt PEN üyesi Roza Metina hakkında Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik soruşturma kapsamında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın üçüncü duruşması Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Metina’nın katılmadığı duruşmada, avukatı Resul Tamur hazır bulundu.   
 
SAVCI MÜTALAASINI TEKRARLARI
 
Duruşmada mahkeme başkanı, ilk olarak 15 Eylül’de görülen son duruşmada mütalaa sunan iddia makamına söz verdi. Mütalaasını tekrarlayan iddia makamı, kurumda yapılan aramada ele geçirilen dokümanlardan hareketle DTK delegesi olduğunu öne sürdüğü Roza Metina’yı “DTK çalışmaları kapsamında örgütsel nitelikte eylemlere katıldığı, diğer DTK üyeleriyle birlikte dört ülke toprakları üzerinde sözde Kürt ulusal birliğini sağlamak amacıyla devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” ile suçladı. İddiama makamı bu gerekçe ile Metina hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi.
 
'SUÇLAMAYA DAİR DELİL YOK'
 
Savcılık mütalaasına karşı son savunması istenen Avukat Resul Tamur, iddiama makamının verdiği mütalaada iddia ve delil kısmında bir bağlantı kurulamadığını ve isnat edilen suçun deliller aracılığı ile netleştirilemediğini dile getirdi. Savunmanın sağlıklı gerçekleşebilmesi için mütalaanın delillere dayanması gerektiğini belirten Tamur, mütalaada cezalandırılmasına gerekçe yapılan eylemlere müvekkilinin katılmadığını ifade etti. Av. Tamur, “Savunmanın sağlıklı gerçekleşebilmesi için buna uygun bir mütalaa olması lazım. Bu olmadığı için savunma hakkımız da kısıtlanmış oluyor. Müvekkilimin katıldığı bir eylem veya etkinlik yoktur. Buna rağmen mütalaa bir ön kabul ile hazırlanmıştır. Gazeteci ve yazar olan müvekkilimin DTK kapsamında katıldığı herhangi bir toplantı dosyaya sunulamamıştır. Konuk olarak dahi katılmamıştır. Muhtemelen DTK bir davet listesi oluşturmuş ve bu liste hayata geçirilmeden müvekkilin ismi içerisinde yer almıştır” dedi.
 
DTK’ye dair Yargıtay’ın verdiği emsal kararları da hatırlatan Tamur, İstinaf Mahkemelerinin kişiler DTK toplantılarına katılmış olsalar dahi bunun “örgüt üyeliği” suçlaması için yeterli olmadığı yönündeki kararlarına işaret ederek müvekkilinin beraatini talep etti.
 
BERAAT EDİLDİ 
 
Tamur’un savunmasını tamamlamasının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, üzerine atılı suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmadığı gerekçesiyle Roza Metina hakkında beraat kararı verdi.
 
DAVA GEÇMİŞİ 
 
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Demokratik Toplum Kongresi’ne yönelik (DTK) başlatılan soruşturma kapsamında Roza Metina’nın da aralarında olduğu avukat, yazar ve gazetecilerden oluşan 75 kişi 20 Kasım 2020 tarihinde gözaltına alındı. 23 Kasım’da çıkarıldığı mahkemece ‘adli kontrol şartı’ ile serbest bırakılan Metina hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “örgüte üye olma” iddiasıyla iddianame hazırladı. 
 
İddianamede, Roza Metina’nın “el konulan doküman ve belgelerde adının geçtiği, DTK’ye üye olduğu, Kürt ulusal birliğini sağlamak amacıyla devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, toplumsal ayrışmaya sebep olmak ve halk kitlelerini etkilemeye varan eylemleri amaçladığı” iddia edilerek, “örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla hakkında 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istedi. 
 
Hazırlanan iddianamenin Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesiyle davanın ilk duruşma 27 Mayıs’ta görülmeye başlandı. 14 Eylül’de görülen ikinci duruşmada iddia makamı Metina hakkında “örgüte üye olmak” iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası talebinde bulundu.