CPT'den Türkiye'nin saldırılarına karşı çağrı

img
HABER MERKEZİ - Türkiye'nin Federe Kürdistan Bölgesi'ne yönelik operasyonlarının sonuçlarını raporlaştıran CPT, saldırıların Kürtlere, inançlara, silahlı ya da silahsız herkese yönelik olduğunu belirterek, uluslararası kuruluşlara duyarlılık çağrısında bulunuldu. 
 
Hıristiyan Arabulucular Takımı’nın (CPT) 2015 yılından beri tuttuğu veriler Türkiye'nin askeri operasyonlarının boyutlarını gözler önüne seriyor. Türkiye'nin Federe Kürdistan Bölgesi'ne yönelik operasyonlarında Hıristiyanların uğradığı hak ihlallerini belirlemek amacıyla hazırlanan raporda, operasyon nedeniyle Hıristiyan köylerinin boşaltıldığı, evlerin, kiliselerin yıkıldığı, bağ ve bahçelerin zarar gördüğü ve Hıristiyanların mülteci konumuna düştükleri kaydedildi. CPT’nin verilerine göre, Türkiye'nin bölgede 42 askeri üssü bulunurken, operasyonlardan ötürü 148 köy boşaltıldı, 116 sivil de yaşamını yitirdi. Ayrıca Türkiye’ye ait 80 İHA/SİHA'nın da aralıksız bir şekilde bölgede saldırılar düzenlediğine dikkat çekildi. 
 
HALKLARA YÖNELİK BİR OPERASYON 
 
Raporda, Türkiye'nin Duhok’un Zaxo bölgesinden Hewlêr’in Kelaşîn ve Sidekan bölgelerine kadar uzanan bir hattı “güvenli bölge” yapma adı altında egemenliği altına almayı amaçlandığı belirtildi. Raporda, Türkiye'nin bölgedeki operasyonları sadece PKK’ye yönelik olmadığı, Kürt halkına, inançlara, silahlı ya da silahsız herkese yönelik bir tarzda yürütüldüğüne yer verildi. 
 
HIRİSTİYANLAR GÖÇE ZORLANDI 
 
Yapılan hava operasyonlarında Hıristiyanlara ait kiliseler, inanç yerlerinin zarar gördüğünün belirtildiği raporda, "Köylerde can güvenliği kalmayan Hıristiyanlar bir bir köylerini terk etmek zorunda kaldı. Türkiye’nin saldırılarında birçok Hıristiyan aile Irak sınırında mülteci oldu ve geçen yıldan bu yana 10’dan fazla kilise zarar gördü ve ibadete kapatıldı. Türkiye’nin saldırılarından dolayı 80’in üzerinde köy boşaltıldı ve köylüler Zaxo’ya göç etmek zorunda kaldı" denildi.
 
ULUSLARARASI KURULUŞLARA ÇAĞRI
 
Raporda, Hıristiyanların ana kaynağının tarım olduğu ifade edilirken, toprak sahiplerinin topraklarını sulayamadığı belirtildi. Raporda, “Öfke ve tepkilere rağmen Türkiye’nin saldırıları hala bölgede sürüyor. İnsanlar, inançlar ve halklar zarar görüyor” denilerek uluslararası güçlere duyarlılık çağrısı yapıldı. 
 
DAİŞVARİ SALDIRILAR
 
Raporun devamında şunlara yer verildi: "Hıristiyanlar, Türkiye’nin saldırılarında olduğu gibi 2014’te DAİŞ çetelerinin Ninova’ya yönelik saldırılarında da yerlerinden edildi, başka yerlere göçertildi. DAİŞ’in vahşetine benzer bir vahşeti Hıristiyanlar Türkiye’nin saldırılarında yaşıyor.” 
 
Irak’ta Hıristiyanların sayısı bir milyon 500 bin kişiydi ve nüfusun neredeyse yüzde 3’ü konumundaydı. 2003 sonrasında bu sayı 800 bine kadar düşerken, günümüzde ise 500 bin Hıristiyanın yaşadığı tahmin ediliyor. Bunların çoğu Ninova, Duhok, Kerkük, Hewlêr ve Bağdat’ta yaşıyor.