13 EKİM 2021 GÜNDEMİ

img

* İmralı’da uygulanan tecridin anayasal suç olduğunu dile getiren insan hakları savunucuları, uluslararası kurumları harekete geçmeye çağırdı.

* Böbrek kanseri olan 38 yıldır cezaevinde olan ağır hasta tutuklu Ali Osman Köse'nin tedavisinin engellendiği belirten ailesi, tahliye edilmesini istedi.
 
* AKP iktidarının "güvenlikçi" politikalarından kaynaklı bugün cezaevlerinde insanlık dramının yaşandığını belirten CHP Milletvekili ve Meclis Adalet Komisyonu Üyesi Turan Aydoğan, “İktidar yaşanan hak ihlallerine karşı sağır ve dilsizi oynuyor” dedi.
 
* HDP’nin açıkladığı deklarasyon kapsamında buluşmaya katılan Alevi kurum temsilcileri, deklarasyonun Türkiye demokrasisi için önemli olduğunu ve sahip çıkılması gerektiğini belirtti.
 
* MEBYA-DER Şırnak Eşbaşkanı Serhat Küçük, teşhis edilen cenazelerin ailelere verilmediğini belirterek, cenazeler üzerinden ailelere işkence yapıldığını söyledi.
 
* Gazeteci Kadri Bağdu'nun katledilmesinin üzerinden 7 yıl geçerken, soruşturma dosyası “daimi arama” kararıyla rafa kaldırıldı. Bağdu ailesi, davanın peşini bırakmayacaklarını belirterek, faillerin yargılanmasını istedi.
 
* Kırıkkale Cezaevi’nden farklı cezaevlerine sevk edilen tutuklulardan bazılarının hangi cezaevinde gönderildiği bilinmiyor. Avukat Şevin Kaya, yapılanın, “Olağandışı bir sevk işlemi” olduğunu belirtti.
 
* İskenderun'da müvekkilinin polislerce darp edilmesine karşı çıkan avukat Nevzat Ercan hakkında "Görevi yaptırmamak için direnme" ve "Görevi kötüye kullanma" iddiasıyla dava açıldı.
 
* Nihal Yalçın’ı milliyetçi söylemlerle hedef gösteren Tamer Karadağlı’nın açıklamalarına tepki gösteren sanatçılar, Karadağlı’nın bu tavrını kadın, siyasi ve Kürt kimliğine bir saldırı olarak değerlendirdi.
 
* "Bağımlılığı kıralım yeni yaşamı kuralım" şiarıyla kent genelinde yaklaşık 15 bin kişiye ulaştıklarını belirten HDP Şırnak Gençlik Meclisi üyesi Delil Ürek, "Bölgemizde uyuşturucu ve fuhuşu bitirene kadar sokaklarda olacağız" dedi.
 
* İktidarın AB'nin yaptırımlarından muaf olabilmek için Paris İklim Anlaşması'nı imzaladığını belirten çevre aktivisti Arif Ali Cangı, anlaşmanın iç hukuk metni olarak uygulanması için mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. 
 
* Ekonomik krizden etkilenen ve evlerine kuru ekmek bile götüremediklerini belirten Bingöl’deki esnaf ve yurttaşlar, bu iktidar gitmeden hiç bir şeyin düzelmeyeceğini söyledi.
 
* Beykoz’daki doğa talanına karşı mücadele ettiklerini söyleyen Beykoz Çevre Dayanışması ve Beykoz Kent Dayanışması gönüllüleri, orman talanına karşı mücadele etmeye çağırdı.
 
* Barınma ve geçinme sorununa karşı eylemlerini sürdüren öğrenciler, geçici çözüm önerilerini kabul etmediklerini belirterek, "Barınma ve geçinme hakkını ancak mücadeleyle çözebiliriz" dedi.
 
* Xisor bölgesindeki köylerde kışa hazırlanan kadınlar, uzun kış geceleri için tatlı atıştırmalıkları, kışın tüketilecek konserveler ve kurutmaları hazır hale getirdi. Kadınlar şimdi soğuk kış geceleri için yün yorgan ve yataklar için kolları sıvadı.
 
* Şenyaşar ailesinin Adalet Nöbeti 219'uncu gününde devam ediyor.
 
* Boğaziçi Üniversitesi’nden 8 öğrencinin yargılandığı davanın duruşması Çağlayan’da bulunan 24’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (10.00)
 
* Gazeteci Derya Okatan hakkında açılan davanın duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (10.00)
 
* ATO, TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp’in yargılandığı davaya ilişkin odalarında basın toplantısı düzenleyecek. (12.30)
 
* İYİ Parti'nin TBMM Grup toplantısı yapılacak. (10.30)
 
* İHD İstanbul Şubesi, bir mültecinin komşuları tarafından saldırıya uğramasına ilişkin dernek binalarında açıklama yapacak. (13.00)
 
* Kürt Dil Platformu, Genel İş Batman Şubesi’nde yürütülen temsilcilik çalışmalarına ilişkin açıklamaya yapacak. (13.00)