Gazeteci Bağdu cinayeti üzerinden 7 yıl geçti

img

ADANA - Gazeteci Kadri Bağdu'nun katledilmesinin üzerinden 7 yıl geçerken, soruşturma dosyası “daimi arama” kararıyla rafa kaldırıldı. Bağdu ailesi, davanın peşini bırakmayacaklarını belirterek, faillerin yargılanmasını istedi. 

Adana’da mavi bisikletiyle okurlara gazete dağıtırken 14  Ekim 2014’te DAİŞ’in silahlı saldırısı sonucu Azadiya Welat gazetesi çalışanı Kadri Bağdu’nun katledilmesinin üzerinden 7 yıl geçti. Başlatılan soruşturmada, 2016'da DAİŞ’li Servet Koç’un görüntü ve yazışmalarında cinayetin nasıl işlendiğini anlatmasına rağmen dosyada ilerleme sağlanmadı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekim 2020’de cinayeti “Terör değil, adli bir vaka” olarak değerlendirerek yürüttüğü soruşturmada “daimi arama” kararı verdi. Bağdu ailesi, davanın peşini bırakmayacaklarını belirterek, cinayeti işleyenlerin yargılanmasını istedi.  
 
'GAZETEYİ RUHU GİBİ SEVİYORDU'
 
Bağdu’nun eşi Şemsiye Bağdu, eşinin gazete için sürekli çalıştığını, gazetenin halka ulaşması için elinden geleni yaptığını belirterek, “Gazeteyi ruhu gibi seviyordu. Sürekli bir gazete elinde olurdu. İlla yanında bir gazete olacaktı. ‘Bu gazete yanımda olmasa sabrım gelmiyor’ diyordu” diye konuştu. 
 
'CAM KUTUDA SAKLIYORUZ’
 
Eşinin 14 Ekim 2014’te sabah gazete dağıtmak için mavi bisikletine binip evden çıktığını ifade eden Bağdu, “Bir bakkaldan bir paket sigara alıyor ve kaldırımda içerken motosikletliler tarafından saldırıya uğruyor. Ondan geriye bir tane sigara paketi, çakmakları, gazete kartları, bozuk paraları ve fotoğrafları kaldı. Hepsini bir cam kutuda saklıyoruz” diye konuştu. 
 
‘BİRŞEY YAPILMADI’
 
Apê Musa yolunda basın şehitleri kervanına katılan Kadri’nin ölümsüzleştiğini belirten Bağdu, “Kadri’nin öldürülmesi üzerinden 7 yıl geçti. 7 yıla rağmen soruşturma dosyasında bir ilerleme yaşanmadı. En ufak bir şey yapıldığında hemen mahkeme yapılıyor ve muhalif ise tutuklanıyor. Ama sokak ortasından bir gazeteci öldürüldü. Her yerde kamera olmasına rağmen faili meçhule bırakılmak isteniliyor. Failler ortadadır. Oğluma gönderilen videoda şahıs her şeyi anlattı. Buna rağmen bir şey yapılmadı” diye konuştu. 
 
‘HESAP SORACAĞIZ’
 
Bu davanın peşini bırakmayacağını kaydeden Bağdu, “Katillerden hesap soracağız. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gideceğiz. Elbet bir gün hesap soracağız. Benim ömrüm yetmese de çocukları hesabı soracak” dedi.
 
'FAİL YARGILANSIN TALEBİ'
 
Babasıyla her zaman iyi anlaştıklarını belirten Bağdu’nun kızı Nimet Bağdu ise, arkadaş gibi oldukları babasını hiçbir zaman unutmadığını ifade etti. Katillerin belli olmasına rağmen tutuklanıp yargılanmamasına tepki gösteren Bağdu, “Öyle güzel bir insanı öldürenler şu an dışarıda. Bizler bu durumu kabul etmiyoruz. Babımın katilinin yargılanmasını istiyoruz. Bunun için elimizden ne geliyorsa yapacağız” şeklinde konuştu. 
 
MA / Cemil Uğur - Hamdullah Yağız Kesen