Gazeteci Derya Okatan’ın davası ertelendi

img

ANKARA- Gazeteci Derya Okatan’ın “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı dava ertelendi.

Gazeteci Derya Okatan hakkında 2018 yılında Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olduğu ETHA’nın sanal medya hesaplarından paylaşılan Afrin operasyonu haberleri gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası” iddiasıyla açılan davanın ilk  duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, Okatan ve avukatı Nuray Özdoğan hazır bulundu. 

Duruşmada konuşan Okatan, TSK’nin Efrin’e yönelik başlattığı operasyona yönelik olumsuz paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle yargılandığını belirterek yapılan paylaşımların kendisine ait olmadığını söyledi. Gazetecilerden çatışmada taraf olmasının istendiğini belirten Okatan, gazetecilerin bir çatışmada taraf olmayacağını belirtti. 

‘HALKIN HABER ALMA HAKKINI SAVUNDUM’

Gazeteciliğin kamusal bir görev olduğuna değinen Okatan, “Gazeteci herhangi bir siyasi parti, grup, kişi ya da kurumun politikalarına, amaç ve çıkarlarına alet edilemez. Gazeteciler buna zorlanamaz. Gazeteciler sadece kamu yararını gözetir. Ben de meslek hayatım boyunca gazetecilik ilkelerine bağlı kalmaya, halkın haber alma hakkını savunmaya çalıştım. Bu davanın haksız yere açılmış bir dava olduğunu düşünüyorum ve beraatimi istiyorum” dedi. 

BERAAT TALEBİ

Avukat Nuray Özdoğan ise Okatan hakkında açılan davanın yanlış açılmış bir dava olduğunu söyleyerek, “Afrin’e yönelik yapılan bütün haberler suç unsuru olarak gösterildi ve bu süreçte birçok gazeteci yargılandı. Yapılan paylaşımlar müvekkilimin hesabından değil, çalıştığı haber ajansından yapılmıştır. Müvekkilimin paylaşım yaptığı yönünde de bir delil yoktur. Bu haliyle bu davanın hiç açılmaması gerekiyordu. Propaganda yapması için kendi adresinden paylaşım yapması gerekirdi. Kaldı ki yapılan paylaşımlar bile şiddeti çağrı yapmayan paylaşımlardır. Bu yüzden derhal beraat istiyoruz” dedi.

DAVA ERTELENDİ

Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti, İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Okatan hakkında görülen davaların birleştirilip birleştirilmeyeceği konusunda yazı yazılmasına karar vererek, duruşmayı 26 Ocak 2022 tarihine erteledi.