'Ölüm orucundaki Baybars'ın talebi karşılansın'

img
ADANA - İHD Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü İlhan Öngör, Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’nde  tek kişilik hücrede tutulduğu için 23 Eylül'den bu yana ölüm orucunda olan Abdülkadir Baybars'ın talebinin hukuki olduğunu ve karşılanması gerektiğini söyledi. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Avukat İlhan Öngör, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkati çekti. Cezaevlerinde son bir haftadır nakil ve koğuş değiştirme adı altında kötü muamelenin arttığına vurgu yapan Av.Öngör, "Urfa T Tipi, Bakırköy Kadın Cezaevi, Adana Kürkçüler ve daha birçok cezaevinde bu koğuş değiştirme işlemleri sırasında darp ve kötü muamele olayları olduğu tarafımızca tespit edilen vakalardır. Cezaevlerindeki bu koğuş değiştirmelerinin sadece bir kaç cezaeviyle sınırlı olmadığı bu durumun merkezi bir karar olduğunu düşünüyoruz" dedi.
 
'EN TEMEL HAKLAR ENGELENİYOR'
 
Cezaevlerinde rutin aramaların sıklaştığını kaydeden Av. Öngör, Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutukluların sosyal ve kültürel hiçbir faaliyeti gerçekleştirmedikleri, istenen kitap dergi ve gazetelerin taraflarına verilmediği, koğuşlar arasındaki sohbet hakkının uzun zamandan beri yasaklandığı, pandemi gerekçe gösterilerek aile açık görüş hakkının engellendiğinin tespit edildiğini ifade etti. 
 
DUYARLILIK ÇAĞRISI
 
Vücudunda şarapnel parçası bulunan ve tek kişilik hücrede tutulan Abdülkadir Baybars'ın, 23 Eylül'den bu yana ölüm orucunda olduğunu hatırlatan Av. Öngör, şunları dile getirdi: "Adana Kürkçüler F Tipinde tutuklu bulunan Abdulkadir Baybars 3,5 yıldan fazla bir süredir tutuklu bulunmaktadır.  2021 yılının başına kadar Osmaniye 2 Nolu T Tipi Cezaevi'nde bulunan Abdülkadir Baybars yaklaşık 10 aydır Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunmaktadır. Mahpus Abdülkadir Baybars yaklaşık 3 yıl 4 aydan beri tek kişilik hücrede tutulmaktadır. Bugüne kadar tüm yasal girişimlere ve Adalet Bakanlığına yapılan müracaatlara rağmen Bakanlıkça ve adli makamlarca talepleri reddedilip, tek kişilik tecritte kalmaya devam ettirilmiştir. Abdulkadir Baybars tüm girişimlerin sonuçsuz kalması üzerine 23 Eylül gününden itibaren 'ölüm orucuna' başlamıştır. Bu süreçte 10 kilo kaybı söz konusudur. Günlük sadece 1 bardak su içmekte olup sağlığı gittikçe kötüye gitmektedir. Baybars'ın tek talebi tek kişilik koğuştan alınıp diğer mahpuslarla aynı koğuşta kalmaktır. Ki bu talebi hukuka ve iç mevzuata uygun bir taleptir. Abdulkadir Baybars'a özel olarak yapılan bu muamelenin gerekçesi ise açıklanmamaktadır. Mevcut durumda yapılan bu hukuka aykırılık işkence ve kötü muamele boyutuna varmıştır. Baybars'ın hukuka aykırı olarak kendisine yapılan bu muameleye karşı başlattığı ölüm orucuna karşı kamuoyunu ve yetkilileri sağduyulu olmaya çağırıyoruz."
 
MA / Hamdullah Yağız Kesen