Van'da HDP'nin kuruluşu şölenle kutlandı

img

VAN – HDP'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle Van’da düzenlenen şölende PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekildi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kuruluş yıldönümü nedeniyle Van’da şölen düzenlendi. İpekyolu İlçe Örgütü’nün düzenlediği şölen bir düğün salonunda gerçekleşti. Şölene HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, HDP il ve ilçe örgütleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü, Van Barış Anneleri, Tevgera Jinên Azad (TJA), birçok STK temsilcisi ve yüzlerce kişi katıldı.

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan şölende ilk olarak Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Eş başkanı Çetin Uyar söz aldı. Uyar, tüm baskılara rağmen Kürt halkının mücadelesinin devam ettiğini söyleyerek, Kürt halkının bugün milyonlara ulaştığını belirtti.

‘HDP 12 EYLÜL FAŞİZMİNİ YENENLERİN PARTİSİDİR’

Ardından HDP Van İl Eş başkanları Fikret Doğan ve Handan Karakoyun Türkçe ve Kürtçe olarak katılımcılara seslendi. Fikret Doğan Türkçe yaptığı konuşmada “HEP’ten bugüne değin umudu direnci mücadeleyi ve  zaferi büyüterek Türkiye halklarının eşit ve özgür yaşamının umudu  olduk. Halkımız bu onurlu duruşunu korudukça, umut oldukça HDP de olacaktır. HDP ‘vardık ve var olacağız’ diyen devrimcilerin, ‘ser verip sır vermeyenlerin’ 12 Eylül faşizmini yenenlerin partisidir” dedi.

‘HDP DÜNDÜR, BUGÜNDÜR, YARINDIR’

Ardından konuşan Karakoyun, “Yaşamanın bir adı direnmekse, direnmenin adı da HDP’dir. Daha dün gibi kurulmuş gibi heyecan ve umutla bugünü karşılıyoruz. HDP halkların egemenlere karşı onurlu tarihidir. HDP dündür, bugündür, yarındır. HDP fikriyatı Anadolu’dur,  Mezopotamya’dır. HDP Fırat’tan Dicle’ye Ağrı Dağından Amanos’lara kadar kadim Mezopotamya kültürü ile bütünleşen direnmenin, umudun, sevdanın hikayesidir” diye konuştu. 

İl Eşbaşkanlarının konuşması ardından sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra Koma Aryen şarkılarıyla şölende yer aldı.

‘HDP FİKRİYATININ SAHİBİ ÖCALAN’DIR’

Daha sonra konuşan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, cesaret ve kararlıkla tüm engelleri bir bir aşacaklarını ifade etti. Yok sayılmaya, inkara ve faşizme karşı yüzyıllık mücadele tarihini bu güne taşıyanın HDP olduğunu vurgulayan Orhan, “HDP inançların ve tüm renklerin bir arada yaşam iradesidir. HDP kadın ve gençlerin iradesidir. Adaletin hukukun ve demokrasini savunucusudur. HDP barışın sesi yeni bir yaşamın sesi ve karanlığı aydınlatan bir partidir. Ezilen sömürülen ötekileştirilen ortak mücadele fikriyatıdır ve bu fikriyatın her geçen gün büyüyor . Bu fikriyatın asıl sahibi ise Abdullah Öcalan’dır. Sayın Öcaln’ı bir kez daha saygı ile selamlıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ONURLU BARIŞIN ÖNÜ AÇILACAKSA TECRİT KALKMALIDIR’

AKP ve MHP iktidarının tecrit politikasına başvurduğuna dikkat çeken Orhan, başta kadın ve gençler olmak üzere tüm topluma karanlık dayatıldığını ve toplumun uçuruma itildiğini belirtti. Bunu durduracak tek gücün HDP, Kürt halkı ve muhalifler olduğunu kaydeden Orhan konuşmasını şöyle sonlandırdı: “İmralı’da uygulanan tecrit tüm topluma sirayet etmiştir. Cezaevlerin yaşanan hak ihaleleri de bundan bağımsız düşünülmez. Bir yandan yoksulluk ir yandan kadın kırımı ve doğa talanı ile her türlü yolsuzluk devam etmektedir. Halkımızın barış umuduna karşı savaşı dayatıyorlar. Faşist iktidar Kürt düşmanlığı üzerinde iktidarını sürdürmeye çalışsa da bunun bir karşılığı ı kalmamıştır. HDP çözümün ve barışın adresidir. Tecrit politikası sonlandırılmadan bu ülkede hiçbir sorun çözülemez. Türkiye bu karanlık süreçten kurtulmak istiyorsa barışın adresi bellidir. Onurlu bir barışın önü açılması için tecrit kalkmalıdır.”

Konuşmaların ardından şölen, sanatçı Kadir Çat’ın sahne alması ve çekilen halaylarla sona erdi.