Uca: Kürtlerin birliğini Cigerxwîn'e armağan edelim

img
BATMAN - Cegerxwîn'in için düzenlenen anmada konuşan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca,  "Birliğin önemli olduğunu bize gösteren Cigerxwîn'e Kürtlerin birliğini armağan etmek için mücadeleyi yükselteceğiz" dedi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü ile Bahar Kültür Merkezi, Kürt edebiyatının büyük ustalarından biri olan şair ve yazar Cegerxwîn ölümünün yıl dönümünde Batman Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu'nda anma programı düzenledi. Anmaya Halkların Demokratik Partisi(HDP) Batman Milletvekilli Feleknas Uca’nın yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü ve sendika temsilcisi katıldı. Anmada Cigerxwîn'ın yaşamını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Anmada Cigerxwîn'ın şiirleri okundu. Ardından ise dengbêj dinletisi yapıldı. 
 
Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizirî, okuma ve yazması olmayanların Cigerxwîn'in şiirlerini ezberlediğini söyledi. Cizirî, "Annem onun şiirlerini okumamı isterdi. Okuduğum şiirleri ezberlerdi. Çocukluğumuz Cigerxwin’in şiirleri ile geçti. Onun hakkında ne desek eksik kalır. En önemli rolü yazar ve şair kimliğinin yanında siyaset ile uğraşması ve bu alanda mücadele yürütmesidir" dedi.
 
SİYASETTEKİ ROLÜ
 
Uca, Kürt halkını kültür ve sanatına dönük saldırıların yüzyıldan fazla bir süredir devam ettiğini belirterek,  "Cigerxwîn'in 37'nci yıl dönümünü MKM'nin yasaklanan konseri ile karşıladık. Cigerxwîn'in yaratığı direniş kültürü tek amaçları Kürtleri asimilasyona uğratmak olan iktidarlara büyük cevap oldu. Sadece kültür değil siyasete ki rolünde önemli. Kürtlerin birliği için kullandığı 'Eğer birlik olmasak bir bir gireceğiz' cümlesi önemini her dönem korudu. Birliğin ne kadar önemli olduğunu bize gösteren Cigerxwîn'e Kürtlerin birliğini armağan etmek için mücadeleyi yükselteceğiz" dedi. 
 
Uca’nın konuşmasının ardından anma BKM'nin seslendirdiği şarkıların ardından son buldu.