‘Suruç Katliamı’nın aydınlatılması için mücadele edeceğiz’

img
İSTANBUL - Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, Suruç Katliamı davasında alınan kararı protesto ederek, "Katliamın aydınlatılması için mücadele etmeye devam edeceğiz" diye belirtti.
 
İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Urfa'nın Suruç ilçesinde katledilen 33 kişi için "Suruç'un hesabı sorulacak" sloganıyla Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası’nda açıklama yaptı. "Suruç'un hesabı sorulacak" pankartı açılırken sık sık " Katil IŞİD işbirlikçi AKP" sloganları atıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda siyasi partili katıldı.
 
SUÇLARI ÖRTMEK İSTİYORLAR
 
Piroğlu, devlet, halklara karşı işlediği katliamın izlerini silmek ve işbirlikçileri korumak için suçu bir kişinin sırtına yükleyip davaları kapatmaya çalıştığını belirtti. Suruç Katliamı’nın insanlık tarihinin en vahşi katliamlarından biri olduğunu işaret eden Piroğlu, "Olaydan sadece bir kişiye ceza verilerek olayın üstü kapatılmak isteniyor. Suruç için adalet arayışı adil bir dünya kurma arayışıdır. Bu İktidar, bütün uygulamalarıyla yargıyı bir sopaya çevirerek paramiliter güçlerle halkın üstüne giderek varlığını devam ettirmeye çalışıyor. Başından itibaren Suruç Katliamı bu iktidarın bugüne gelişinin hikayesini anlatır" diye belirtti.
 
İŞBİRLİKÇİLER KORUNDU
 
Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Ezgi Bahçeci okudu. Suruç ile başlayan katliamların 10 Ekim Ankara Gar ve Antep katliamı ile devam ettiğini belirten Bahçeci, “Suruç davası gibi Antep davasının da kapatıldığını söyledi. Suruç Katliamı’nın suç ortağı olan devlet, katliamın ardından 18 ay boyunca dosyaya gizlilik kararı uyguladı. Aileler, yaralılar, avukatlar ve sosyalistlerin mücadelesi sonucu 21 ay sonra sanıksız başlayan Suruç katliamı davasında, dosyanın tek tutuklu sanığı ve aynı zamanda Ankara Gar katliamının da sanığı olan Yakup Şahin, bir kez olsun mahkeme salonuna getirilmeyerek korundu. Dava Urfa'nın Hilvan ilçesine alınarak gözlerden uzak bir yargılama süreci sürdürülmeye çalışıldı. Aileler ve avukatların tüm talepleri yargılama süresince reddedildi, katiller ve işbirlikçileri korundu" dedi. 
 
YARGI ELİYLE KARARTILDI
 
Suruç davasında adalet isteyen ailelerin ve yaralıların dinlenmesinin engellendiğini söyleyen Bahçeci, Avukatların engellendiğini ifade etti. Bahçeci, "Katliamın tek tutuklu sanığı olan Yakup Şahin hakkında ‘tasarlayarak öldürme’ suçundan 34 kez ağırlaştırılmış müebbet, aynı maddeden 70 kez 27 yıl hapis cezası verildi. Böylelikle katliam münferit bir olaya bağlanıp katliamın ardındaki gerçek, yargı eliyle karartıldı" diye kaydetti.
 
KARARIN HÜKMÜ YOK
 
2015’den beri katliamın aydınlatılması için mücadele ettiklerini söyleyen Bahçeci, "Karar bizim için yok hükmündedir. Suruç ailelerinin yanında olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.