Aktivist Xalid: KDP kimyasal silahtan etkilenenler için 'gizli' hastane kurdu

img

HABER MERKEZİ - Türkiye'nin Federe Kürdistan Bölgesi'nde kimyasal silah kullandığı iddiasının araştırılması için BM ve OPCW’ye gönderilen mektupta imzacı olan aktivist Nebez Xalid, “KDP kimyasal silahlardan etkilenenleri medyadan saklamak için özel bir hastane açtı” dedi. 

 
Federe Kürdistan Bölgesi ve Irak’tan aralarında aydın, yazar, milletvekili, gazeteci, üniversite öğretim üyesinin de bulunduğu 109 isim, Türkiye’nin 23 Nisan’dan bu yana sürdürdüğü sınır ötesi operasyonda kimyasal silah kullandığı iddialarının araştırılması için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonnio Guterres, BM Silahsızlanma İşleri Ofisi ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons-OPCW) Yürütme Komitesi’ne mektup gönderdi. 22 Ekim’de ise 44 Iraklı aydın OPCW’ye bölgeye bir komisyonun gönderilip, bölgede araştırma yapılması için çağrı yaptı. Türkiye’nin bölgede kimyasal silah kullandığı yönündeki iddialar giderek, güçleniyor. 
 
KİMYASAL SİLAH KULLANIMI BELİRTİLERİ
 
Ajansımızın 9 Ekim’de güvenilir kaynaklara dayandırdığı bilgilere göre, son bir ay içinde başta Kanîmasî ve çevresinde olmak üzere Behdînan bölgesinde 548 kişi gözlerde aşırı kızarıklık, görmede bulanıklık, ani baş ağrıları, burun kanamaları, nefes almada zorlanma, vücut derisinde kızarıklık ve küçük baloncuklar gibi şikayetlerle Duhok ve çevredeki hastanelere başvurdu. 
 
Yapılan açıklamalarda bölgede en az 323 kez kimyasal silah kullanıldığı yönünde önemi iddialar var. Ulusal ve uluslararası yasak olan kimyasal silah kullanımının araştırılması için aydınlar, yazarlar, siyasetçiler, gazeteciler ve toplumun önde gelen kesimleri birçok kez ilgili kurum ve kuruluşlara çağrılar yapıyor. 
 
400 KİŞİHASTANEYE BAŞVURDU
 
OPCW’ye gönderilen mektuba imza veren ve Federe Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan aktivist Nebez Xalid RojNews’e konuştu. Bölgeye yönelik kimyasal silah kullanımına ilişkin Nebez Xalid, “Son 6 ayda 300’den fazla kimyasal silah kullanıldı. Bu bölgelerden 400’den fazla sivil şu ana kadar hastaneye kaldırıldı. Bu aynı zamanda Türk devletinin bölgedeki yenilgisinin de bir göstergesidir. Bu nedenle kazanabilmek için kimyasal ve yasaklı silahların kullanımına başvurdu ancak şu ana kadar başarılı olamadı” diye konuştu. 
 
KOMİSYON KURULMASI ÇAĞRISI 
 
BM ve OPCW Yürütme Komitesi’ne gönderilen mektuba dikkat çeken Nebez Xalid, “Bu örgütlere bunun bir gerçek olduğunu söylemek istiyoruz. Savaş bölgelerine özel bir komisyon gönderilmesi için elimizden geldiğince belgeleri onlara sunduk.”
 
‘BASINDAN SAKLANIYOR’
 
Nebez Xalid, Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) kimyasal silahlardan etkilenenler için özel bir hastane açtığını belirterek, şunları söyledi: “KDP, kimyasal silahlardan etkilenenler için özel bir hastane açtı ve onlara bunun yeni bir tür korona olduğunu söyledi. Bunu yaşananları medyadan saklamak için yapsa da halkın olan bitenden haberi var. Eğer bir komisyon kurulursa, bu hastanelere giderek kimyasal silahlardan etkilenen yüzlerce kişi bulabilir.”
 
İLK DEĞİL
 
Aktivist Nebaz Xalid, “Türkiye ilk kez kimyasal silah kullanmıyor. Artık bu konu üzerindeki baskı artıyor. Komisyon bölgeye gidip araştırıp sonucu açıklayana kadar baskımız devam edecek” dedi.