SYKP’den Millet İttifakı'na mesaj: İktidara payanda olmayın

img
ANKARA - SYKP MYK Üyesi Cansel Aslan, Millet İttifakı'ndaki partilere seslenerek, “Eğer AKP-MHP faşist blokunu alaşağı etmekte samimiyseniz, devletçi ve milliyetçi reflekslerinize, toplumdaki en şoven eğilimlerin baskısına teslim olmayın. İktidara payanda olmayın” dedi. 
 
Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), sınır ötesi tezkeresine ilişkin partinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. “Savaş tezkeresine hayır” ve “Halklar barış istiyor” pankartlarının asılı olduğu toplantıya SYKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyeleri Cansel Aslan, Halit Elçi ve Ankara İl Eşbaşkanı Ahmet Eniş katıldı. 
 
Basın toplantısında konuşan Cansel Aslan, ilk kez 2014 Ekim ayında onaylanan ve iki ülke topraklarına Türkiye’nin askeri operasyon yapmasına izin veren tezkerenin 2’şer yıllık uzatmalarla bugüne kadar sürdürüldüğünü hatırlattı. 
 
Aslan, tezkerelerin TSK unsurlarının bu iki ülkenin topraklarına girip kalıcı olarak kontrol etmek, üsler kurmak, hatta oralarda Türkiye devletinin kurumsal yapılaşmasını sağlamak için yasal bir kılıf olarak kullanıldığını ifade etti. 
 
Aslan, “Irak’ın kuzeyinde, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin kontrol ettiği topraklar günümüzde TSK’nın kalıcı olarak yerleştiği, sık sık Kürt silahlı güçlerine karşı askeri harekatlar düzenlediği, gizli operasyonlar gerçekleştirdiği, aynı zamanda kendi açık ve gizli kurumsallaşmasını yaptığı bir bölgedir. Bazı kaynaklara göre şu anda söz konusu bölgede Türkiye’ye ait 37 üslenme noktası ve 10 bine yakın asker bulunmaktadır” diye aktardı.  
 
SÖMÜRGE POLİTİKALARINA VURGU 
 
Türkiye'nin, Suriye kuzeyinde 3 bölge halinde Afrin, el Bab, Azez, Cerablus, Jindires, Rajo, Tel Abyad ve Ras el-Ayn gibi şehirler dahil olmak üzere 1000'den fazla yerleşim birimini kapsayan 8 bin 835 kilometrekarelik bir alanı ele geçirdiğinin altını çizen Aslan, şöyle konuştu: ”AKP iktidarının bu bölgelerde bir tür sömürgeleştirme politikası izlediğini vurguladı. Aslan, “Bu bölgelerin doğal ve tarımsal kaynakları Türkiye’ye aktarılmakta, bölgenin Kürt ağırlıklı nüfus yapısı zorla değiştirilmekte, bölge halkının işgal öncesindeki toplumsal-siyasal örgütlenmesi yok edilmekte, bunun yerine kaymakamlıktan PTT’ye, okullardan polis teşkilatına kadar Türkiye devlet kurumsallaşması gerçekleştirilmektedir. Her ne kadar çeşitli adlar altında örgütlenmiş cihatçı çetelerin iş birliğinden yararlanılsa bile, bölgedeki bütün ipler TSK ve Türkiye merkezi yönetiminin elindedir."
 
‘ŞOVENİZM TUZAĞI’ 
 
AKP iktidarı döneminde Türkiye’nin dış politikasına dair konuşan Aslan, Türkiye’nin bölgede neo-Osmanlıcı, askeri müdahaleci, yayılmacı bir karakter kazandığını ifade etti. Aslan, “Bu dış politika yönelimi, aynı zamanda iç politikanın çok önemli bir aracı olarak kullanıldı. Bir yandan egemen sınıfın en köklü ve güçlü kanadı sömürülecek yeni topraklar/pazarlar/enerji kaynakları hayali ile iktidarın payandası olarak tutulurken ve yeni yükselen yandaş burjuvazi pervasızca bu olanaklardan yararlandırılırken, diğer yandan yoksulluk, işsizlik, geleceksizlik kıskacındaki halkın önemli bir bölümü şovenizm tuzağına düşürülerek kandırıldı ve AKP’nin kitle desteğini oluşturdu” şeklinde konuştu.  
 
‘İKTİDAR LİME LİME DÖKÜLÜYOR’ 
 
Ekonomik krizle birlikte Türkiye tarihinde az rastlanan bir açlık, yoksulluk ve işsizlik olduğunu belirten Aslan, “İnsanlar kan ağlıyor. Kiralar, gıda fiyatları, doğal gaz, su ve elektrik fiyatları almış başını gidiyor. AKP/Saray iktidarı artık lime lime dökülüyor. Devletin tüm kurumlarının yönetimini ve yetkilerini ‘tek adam’ın eline veren siyasal sistem tam anlamıyla iflas etmiş durumda. Sadece toplumun temel ihtiyaçlarını karşılamaktaki kifayetsizliği ortaya çıkmakla kalmıyor; tek adam sistemi kapitalizmin ve kapitalist devletin varlığını dahi tehdit edecek bir başarısızlık gösteriyor. AKP-MHP faşist blokunun kitle tabanı günden güne eriyor” ifadelerini kullandı. 
 
‘TEZKEREYE HAYIR’ 
 
AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın, kendi iktidarını korumak için ortaya devlet şiddetini koyduğunu belirten Aslan, savaş tezkeresine karşı mücadele edeceklerini belirtti. Aslan, “Kuşkusuz biz sosyalistler, devrimciler, tutarlı demokratlar, barış yanlıları, doğa ve yaşam savunucuları; emekçiler, kadınlar, halklar, tüm ezilenler olarak bu tezkereye bir kez daha ‘Hayır’ diyeceğiz. Meclis’teki temsilcilerimiz, ortak partimiz Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri her zaman olduğu gibi savaşa karşı, barıştan yana oy kullanacaktır” diye ifade etti 
 
‘İKTİDARA PAYANDA OLMAYIN’ 
 
AKP-MHP blokunu iktidardan indirme kararlılığını ifade eden Millet İttifakı partilerine, “Barıştan yana olun” diye mesaj veren Aslan, “Eğer AKP-MHP faşist blokunu alaşağı etmekte samimiyseniz, devletçi ve milliyetçi reflekslerinize, toplumdaki en şoven eğilimlerin baskısına teslim olmayın. İktidara payanda olmayın” dedi.