Gazeteci Akoğlu’nun dosyası 3 yıldır mahkemeye ulaşmadı

img
DİYARBAKIR - Gazeteci Ramazan Akoğul’un yeniden yargılandığı davada, Dicle Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 3 yıldır göndermesi beklenen soruşturma dosyası mahkemeye yine ulaşmadı. 
 
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) eski muhabiri Ramazan Akoğul’un, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılanıp, 2018 yılında beraat ettiği dosyanın savcılığın itirazıyla İstinaf mahkemesince bozulması üzerine yeniden yargılandığı davanın 9’uncu duruşması Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. 
 
Akoğul’un katılmadığı duruşmada avukatı Resul Tamur hazır bulundu. 
 
Duruşmada mahkeme heyetinin söz verdiği Tamur, önceki celse talep ettikleri soruşturma dosyası için Dicle Cumhuriyet Başsavcılığı’na tekit yazısı yazılmasını talep etti. Mahkeme başkanı, daha önce yazdıkları müzakerelerde tekit yazısı yazdıklarını söyledi.  İddia makamı ise, dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesini talep etti. 
 
Mahkeme, Akoğul hakkında Dicle Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 5 yıldır yürütülen ve 3 yıldır mahkemeye gönderilmesi beklenen soruşturma dosyasının beklenmesine ve akıbetinin yeniden sorulmasına karar vererek, bir sonraki duruşmayı 25 Ocak 2022 tarihine erteledi.
 
NE OLMUŞTU?
 
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 2014 yılında askerlerin ateş açması sonucu yaşamını yitiren Mehdin Taşkın’ın ölümünü Dicle-Hani karayolunu trafiğe kapatarak protesto eden yüzleri maskeli bir gruptan 6 kişi ile onları görüntüleyen gazeteci Ramazan Akoğul 2015’te gözaltına alındı. 5 kişi tutuklanırken, Akoğul ile bir şüpheli serbest bırakıldı.
 
Gizli tanık ifadesine dayanılarak Akoğlu ve diğerleri hakkında “devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma,” “cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma,” “kamu malına zarar verme,” “tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme,” “örgüt propagandası yapmak” ve “silahlı örgüte üye olmak” suçlamalarıyla iddianame hazırlandı. Yapılan yargılama sonucunda mahkeme, 2018 yılında açıkladığı kararında “kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı” gerekçesiyle tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdi. 
 
Beraat kararına itiraz eden savcı, yol kesme eylemi yapan grup üyelerinin kendisine hiçbir müdahale bulunulmamış olması dolayısıyla örgüt üyeleriyle “güven ilişkisinin” oluştuğunu ileri sürerek, Akoğul’un “örgüt üyeliği” suçundan cezalandırılmasını talep etti. 
 
Antep Bölge Adliye Mahkemesi 18'inci Ceza Dairesi’nin yapılan bu itiraz üzerine beraat kararını bozmasıyla dosya yerel mahkemede yeniden görülmeye başlandı.