Köylüler ÇED toplantısına izin vermedi

img

İZMİR - Tire ilçesinin Kartal Dağı'nda açılmak istenen mermer ocağı için yapılacak olan ÇED toplantısı, köylüler ve ekolojistler tarafından engellendi. 

İzmir'in Tire ilçesi Büyükkale ve Küçükkale mahalleleri yakınındaki Kartal Dağı'nda açılmak istenen mermer ocağına karşı olan köylüler bugün gerçekleşmesi beklenen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) bilgilendirme toplantısına izin vermedi. Toplantı öncesi Küçükkale Mahallesi meydanında toplanan köylülere Aydın ve İzmir'den birçok yurttaşın yanı sıra ekoloji örgütleri, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, Eğitim Sen üyeleri de destek verdi. Köy girişine "Madencilerin köyümüze girişi yasaktır" pankartı asan yurttaşlar, “Çevreyi hor gören, geleceği zor görür”, “Burası bizimdir maden zehirdir”, “Kartalda maden istemiyoruz” yazılı dövizler taşıdı.
 
'İZİN VERMEYECEĞİZ'
 
Burada konuşan Kartaldağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, bugün direniş ateşini yakacaklarını söyledi. 20 kişi istihdam edilecek diye dağların katledilmesine izin vermeyeceklerini belirten Aydın, "Başımıza musallat oldunuz, sizi istemiyoruz. Yanımızdaki maden ocağı 10 yıldır bölgeyi mahvediyor zaten. Buradaki madeni defalarca şikayet ettik. Hiçbir sonuç çıkmadı. Biz maden ocağının açılmasına izin vermeyeceğiz” dedi. 
 
‘BİLGİLENDİRME DEĞİL DAYATMA’
 
“Benim yaşam alanıma müdahale etmeye utanmıyor musunuz?" diyen köylülerden Serdar Şen, "Yaptığınız anayasaya aykırı. Anayasayı nasıl çiğneyeceğinizi mi anlatmaya geldiniz. Bu bilgilendirme değil dayatma, sadece parayı tanıyorsunuz. Akşam çocuğunuzun yüzüne nasıl bakacaksınız?” ifadelerini kullandı. 
 
KÖYLÜLER TOPLANTIYA GİRMEDİ
 
Yurttaşlar ÇED toplantısı yapılacak olan çadıra girmezken, bakanlık ve şirket yetkilileri toplantının yapılamadığına dair tutanak tuttu. Valilik yetkilileri hazırladığı tutanağı imzalarken, köylüler ve çevre örgütleri Tire Belediyesi’nin alternatif olarak hazırladığı tutanağı imzaladı.