Müebbet istenen tecavüz sanığının tutuklanması talebine ret

img
MARDİN - Kızıltepe’de 17 yaşındaki Z.Ç.’ye tecavüz suçundan yargılanan Osman Ç., hazır bulunması tebliğ edilmesine rağmen duruşmaya katılmadı. Avukatların tutuklanma talebini redden  mahkeme, duruşmayı 22 Aralık'a erteledi. 
 
İsviçre'den akraba ziyareti için Temmuz 2020'de Mardin'in Kızıltepe ilçesine gelen 17 yaşındaki yeğeni Z.Ç.'ye tecavüz suçundan yargılanan Osman Ç. hakkında "Nitelikli cinsel istismar" suçundan açılan davanın üçüncü duruşması Mardin 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi görüldü. 
 
Olayın ardından tutuklanan ancak 13 Ocak’ta mahkeme kararıyla tahliye edilmesinin ardından cezaevi önünde davul zurna ile karşılanan Osman Ç., "salonda hazır bulunması" tebliğine rağmen duruşmaya katılmadı. Osman Ç.’nin avukatı da duruşmaya katılmazken, Z.Ç.’nin avukatları ile ailesi ve kadın örgütleri temsilcileri salonda hazır bulundu. Yapılan kimlik tespitinin ardından duruşmaya geçildi.
 
SAVCILIK MÜEBBET İSTEDİ
 
Mahkeme, savcılık makamına mütalaasını sordu. Suçun sabit olduğunu belirten savcılık, kan bağı olan kişiye dönük "Nitelikli cinsel istismar" suçundan müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. 
 
TUTUKLANMA TALEBİ
 
Mütalaaya dair savunmalarına geçilen Z.Ç.’nin avukatları, sanığın tutuklanması yönünde karar verilmesi için yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. Avukatlar sanığın tebliğe rağmen duruşmada hazır bulunmamasının kaçak durumuna düşmesi ile eş değer olduğunu ifade ederek, sanığın yurt dışına kaçmış olma ihtimaline karşı da kırmızı bülten çıkarılması talebiyle Adalet Bakanlığı'na müzekkere yazılmasını istedi. Sanığın beyanlarına itibar edilmemesi gerektiğini belirten avukatlar, sanığın akrabalarının beyanlarının da çelişkili olduğunu ifade ederek, beyanlarını destekleyen hiçbir somut delilin olmadığın söyledi.  
 
MAHKEME KAÇMA ŞÜPHESİ GÖRMEDİ
 
Avukatların savunmasının ardından kısa bir ara veren mahkeme, sanığın tutuklanması yönündeki talepleri, “Tutuklamayı gerektirecek yeni bir delilin olmaması, delillerin toplanmış olması, sanığın kaçma şüphesinin olmaması” gerekçeleriyle reddetti. Mahkeme, aynı zamanda sanık ve müşteki avukatlarına da savunmalarını yapmaları için ek süre verilmesine karar vererek, bir sonraki duruşmayı 22 Aralık'a erteledi.
 
KARARA TEPKİ
 
Kararın ardından Z.Ç.’nin yakınları, duruşma salonunda mahkeme heyetine tepki gösterdi. Adaletin olmadığını belirten Z.Ç.’nin yakınları, “Adalet sadece duvarda yazan bir yazı” diye belirtti. 
 
BARODAN AÇIKLAMA
 
Duruşmaya dair yazılı açıklama yapan Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi, sanığın bir önceki duruşmada hazır bulunmasına dair bildirimde bulunulmasına rağmen mazeretsiz katılmamasına tepki gösterdi. Tutuklanma talebinin mahkeme tarafından gerekçesiz bir şekilde reddedildiği kaydedilen açıklamada, sanığın kaçtığı yönünde duyumlar olduğu aktarıldı. Açıklamada, sanığın tutuklanması yönündeki girişimlerin sürdürüleceği vurgulandı.