30 EKİM 2021 GÜNDEM

img

* "Çöktürme Planı”nın 7 yıldır şekil değiştirilerek uygulanmaya çalışıldığını belirten HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü, Türkiye’nin tümüne yansıyan plana karşı “Demokrasi İttifakı” çağrısı yaptı. 

* HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, savaş tezkerelerinin ülkedeki krizleri daha da derinleştirdiğini belirterek, "Karanlık gidişata karşı tüm muhalifler güçlerini birleştirmeli" çağrısı yaptı. 
 
* KDP'nin Türkiye'yle ekonomik çıkarları için işbirliği yaptığını söyleyen YNK Milletvekili Zikrî Zêbarî, ulusal birlik mesajı vererek, "Kürt halkı, dost ve düşmanını birbirinden iyi ayırmalı" dedi.
 
* Sağlık durumu ağırlaşan tutuklu gazeteci Devrim Ayık’ın annesi ve avukatı, yaşam hakkının ihlal edildiğini belirterek, acil tahliye çağrısında bulundu. 
 
* Uyuşturucunun bölge kentlerinde normalleştirildiğini belirten HDP Gençlik Meclisi üyesi Mehmet Gültekin, "Uyuşturucunun yaygınlaştırılmasına izin vermemeliyiz" dedi.
 
* Hasankeyf’in su altında kalmasıyla birlikte köylerinde inşa edilen yeni kentte kiracı konumuna düşen Serpirê köyü sakinleri, topraklarının, hafızalarının zorla ellerinden alındığını belirtti. 
 
* Özlük ve ekonomik haklarını talep eden hekimler, “Beyaz yürüyüş” şiarıyla İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüş düzenleyecek. 
 
* Hasadı başlayan şeker pancarında artan maliyetler ve kota sınırlaması nedeniyle iflasın eşiğine gelen yetiştiriciler, gelecek yıl ekim yapamayacaklarını söyledi. 
 
* Çocuğa yönelik istismar vakalarının arttığına dikkat çeken Eğitim Sen Diyarbakır 2 No’lu Şubesi Eşbaşkanı Hasan Çıtrık, çocuğun değil, istismar failinin korunduğunu söyledi.  
 
* Hakkari'de fuhuş ve şantaj çetesiyle gündeme gelen korucular, militarist devlet yapılanmasında etkin bir rolle kadın ve çocuklara yönelik suçları her geçen gün artıyor. 
 
* Meclis'te kabul edilen savaş tezkeresiyle Kürt mücadelesinin hedeflendiğini belirten İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, "Tezkereler halka ölüm ve zulüm olarak yansıyor” dedi.
 
* Eğitim Sen Van Şube Eşbaşkanı Murat Atabay, uzman çavuş Talip K.’nin cinsel saldırıda bulunduğu iki çocuğun, emniyette polislerin yönlendirmesi ile karşılaştıklarını söyledi. 
 
* KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun, bütçenin toplumsal cinsiyet eşitliği öncelikli olması gerektiğini söyleyerek, kamu emekçisi kadınların “kadın katılımcı ve barış temelli” bütçe istediklerini belirtti.  
 
* Yasama yılı boyunca uygulayacağı “Yasalara Dokunma Uygula” kampanyası yürüteceklerini belirten EŞİK üyesi Yelda Koçak, yeni yasama yılında parlamentoyu ve siyasi partileri mercek altına alacaklarını belirtti.
 
* Şenyaşar ailesinin Adalet Nöbeti 236'nci gününde devam ediyor.
 
* DTK ve DBP’nin düzenlediği "Özgürlük Zamanı" kampanyası kapsamında HDP Suruç ilçe binasında halk buluşması gerçekleştirecek. (10.00)
 
* Mersin Kadın Platformu,  Tarsus ilçesinde tecavüz ve uyuşturucuya dair basın açıklaması yapacak. (12.00)
 
* İHD ve kayıp yakınları, “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” sloganı ile Diyarbakır'da Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde, Batman'da ise dernek binasında eylem gerçekleştirecek. (12.00)
 
* Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılmasını talebiyle her hafta düzenledikleri eylemlerinin 866’ncısını online gerçekleştirecek. (12.00)
 
* Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çektikleri eylemlerinin 373’üncü haftasında İHD Ankara Şube binasında basın toplantısı düzenleyecek. (12.00)
 
* İHD, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yapacak. (13.00)
 
* ÖHD Genel Merkezi, Hapishaneler Komisyonu'nun 6 aylık birleştirilmiş hak ihlalleri raporunu genel merkez yöneticilerinin de katılımıyla dernek binasında açıklayacak. (13.00)
 
* İHD İstanbul Şubesi, "F Oturumu" eyleminin 501’incisini dernek binasında düzenleyecek. (13.30)
 
* KESK Mersin Şubeler Platformu, KHK mağdurlarına dair Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yapacak. (14.00)
 
* İzmir depreminin yıl dönümünde Bayraklı ilçesinde bir dizi etkinlik düzenlenecek. (14.30) 
 
* HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Efsun isimli kitabı için Mülkiyeliler Birliği Kültür Merkezi’nde imza günü düzenlenecek. (15.00)
 
* MKM, kuruluşunun 30'uncu yılını kutlamak için İzmir Fuarı Açıkhava Tiyatrosu'nda konser düzenleyecek. (18.00)
 
* Kürt Edebiyatçıları Derneği, yaşamını yitiren Şair Arjen Ari'yi dernek binasında düzenleyeceği etkinlikle anacak. (18.30)