Mardin Barosu: ‘Burası Kürdistan’dır’ demek Kürt politikasına eleştiridir

img
MARDİN - 'Burası Kürdistan’dır' diyen Cemil Taşkesen hakkındaki soruşturmanın bitirilmesini isteyen Mardin Barosu İnsan Hakları Komisyonu, “Konuşmanın içeriğinin tarihsel geçmişi itibariyle Kürt meselesine dair politika ve sistematik uygulamalara karşı eleştiri” diye belirtti. 
 
Mardin Barosu İnsan Hakları Komisyonu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Siirt ziyareti sırasında “Dilimiz inkar ediliyor. Kimliğimiz inkar ediliyor. Kürdistan inkar ediliyor. Bulunduğunuz yer Kürdistan’dır” sözlerini sarf eden esnaf Cemil Taşkesen’in evinin basılarak gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılmasına dair yazılı açıklama yaptı.
 
Yapılan çıklamada “Burası Kürdistan’dır” demenin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğu belirtilirken, Taşkesen hakkında “örgüt propagandası” iddiasıyla soruşturma başlatılmasına dair “Bu karar, demokratik hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamakta ve Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmelere aykırı bir karardır. Her ne kadar Cemil Taşkesen serbest bırakılmış olsa da şiddet çağrısı içermeyen bir ifadenin soruşturma konusu yapılarak vatandaşların özgürlüklerinden mahrum bırakılmaları hukuk devleti ilkesine bir tehdittir” denildi.
 
KÜRT POLİTİKASINA KARŞI ELEŞTİRİ
 
Taşkesen'in Akşener’e hitaben yapmış olduğu konuşmanın içeriğinin tarihsel geçmişi itibariyle Kürt meselesine dair politika ve sistematik uygulamalara karşı eleştiri ve tanımlamaları içerdiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: "Burası Kürdistan’dır demek düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır. İfade özgürlüğü toplumun ilerlemesi ve her insanın gelişmesi için esaslı koşullardan biri olan demokratik toplumun asıl temellerinden birini oluşturmaktadır. İfade özgürlüğü, yalnızca lehte olduğu kabul edilen veya zararsız ya da ilgilenmeye değmez görülen bilgi veya düşünceler için değil, aynı zamanda devletin veya nüfusun bir bölümü için şoke edici veya rahatsız edici bilgi ve düşünceler için de uygulanır. Bunlar, çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin gerekleridir; bunlar olmaksızın demokratik toplum olmaz.” 
 
 
Yaşananların kabul edilebilir olmadığı ifade edilen açıklamada, Taşkesen hakkında başlatılan soruşturmanın bir an önce düşürülmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada Mardin Barosu İnsan Hakları Komisyonu’nun başlatılan soruşturmanın takipçisi olacağı kaydedildi.