Engelli tutuklu Hayati Kaytan için infaz erteleme talebi

img

ANKARA- Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, yüzde 60 engelli raporu bulunan ve ağır hasta tutuklu olan Hayati Kaytan’ın infazının ertelenmesini talep etti.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çektiği eylemlerinin 373’üncü haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binasında basın toplantısı düzenledi. İnisiyatif adına açıklama yapan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan Hayati Kaytan’ın durumunu aktardı. 
 
ENGELLİ RAPORU VAR
 
Kaytan’ın daha önce beynindeki tümör nedeniyle ameliyat olduğunu belirten Turgut, Kaytan’ın sağ elinin sakat olduğunu, sol omuzda kurşun yarasından kaynaklı sıkıntıları olduğunu ve kar yanığından sol-sağ ayak parmaklarının kesik olduğunu aktardı. Kaytan’ın bel ve boyun bölgesinde fıtık ve midede sindirim zayıflığının olduğunu kaydeden Turgut, “Sağlık raporlarına göre el ve ayaklarından kaynaklı olarak yüzde 60 engelli raporuna sahiptir. 2009 yılında Ankara'da beyin tümörü ameliyatı geçirmiş, ameliyat sonrası kalan tümör artığı 28 seans ile kurutulmuş, 2009'dan bu yana hastalığı ile ilgili kontrol ve tıbbi takibi devam ettirmeye çalışmaktadır” ifadelerini kullandı. 
 
SEVKİ İPTAL EDİLDİ
 
Kaytan’ın kendilerine yolladığı mektupta, son dönemlerde yaşamış olduğu sağlık sorunlarını ilettiğine dikkati çeken Turgut, “1 yıldan uzun bir süre önce beyin kontrolüne gitmiş, sağ kulak altı, çene arkasında, tükürük bezi içinde bir kist görülmüş ve bunun için ultrason, kan testi, boyun MR' ve biyopsi yapılmıştır. Biyopsi sonucunda sağ kulak altındaki kistin tümör dokusu tespit edilmiştir. ‘Paleomorfik ADENOM’ olarak tanımlanan bu tümör dokusu için Ankara’da Yıldırım Beyazıt Araştırma Hastanesinde ameliyat önerisi yapılmıştır. Pandemi nedeniyle ertelenmesini istemiş ancak daha sonra sevkinin iptal edildiğini öğrenmiştir” dedi. 
 
VOLTADA BİLİNCİNİ KAYBETTİ
 
Turgut, Kaytan’ın yeniden ameliyat için sevk yaptırmaya çalışırken 31 Temmuz’da Bolu'da kaldığı odada epileptik nöbet geçirdiğini belirterek, “Sabah sayımı öncesi voltada bilincini kaybetmiş, başını bir yere çarpmadan arkadaşları kendisini tutmuşlardır. Mahkum kabulünce bilinci açılmaya başlayınca Ambulans ile İzzet Baysal Devlet Hastanesine kaldırılmıştır. 1 ay içinde kan vermiş, EKG, EEG ve beyin MR'ı çekilmiştir. Doktorlar kalpten şüphelense de kendisi zaman zaman geçirdiği epileptik nöbet olduğunu ancak neden kriz geçirdiğini, beyin ile bağlantısının ne olduğunu hala öğrenememiştir. Çünkü aylardır hastaneye gidiş gelişler dışında revir aile doktoruna çıkarılmıyor. Önceden, dilekçe yazdıktan bir ay sonra çıkarılmalarına rağmen artık onun da yapılmadığını aktarmıştır”  diye konuştu. 
 
Turgut, Kaytan'ın riskli olan hastalıkları nedeniyle tetkiklerinin, kontrollerinin ve tedavilerinin aksatılmadan yapılmasını, yaşam hakkının korunmasını, iyileşinceye kadar infazının ertelenmesini talep etti.