450 gün dışarda kalan bağırsaklarında yeniden kist oluştu

img
DİYARBAKIR - 450 gün bağırsakları dışarıda olduğu halde tahliye edilmeyen ve bir buçuk yıldır karantinada tutulan Semire Direkçi’nin bağırsaklarında yeniden kist oluştu. 
 
Cezaevinde yakalandığı çeşitli hastalıklardan dolayı 7 kez ameliyat olan ve 2019’da yaşadığı sorunlardan kaynakları bağırsakları bir buçuk yıl dışarıda bırakılan Semire Direkçi’nin (44) bağırsaklarında, yeniden kist oluştu. Aynı zamanda bir buçuk yıldır karantinada olan Direkçi’nin, bir gözünün görme yetisini tamamen kaybettiği belirtildi. 
 
Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu olan Direkçi’nin, 24 yıldır cezaevinde olduğunu kaydeden ablası Mülkiye Dursun, tedavi için kardeşinin tahliye edilmesini istedi. 
 
GÖZÜ GÖRMÜYOR
 
Abla Mülkiye Dursun, kardeşinin ameliyat olduktan sonra hastane ve cezaevi arası götürülüp getirildiğine dikkati çekerek, eziyete sor verilmesini istedi. Dursun, kardeşinin bağırsaklarının kuruduğunu ve bir birine yapıştığını aktararak, “Doktorlar, 'Bağırsaklarının birbirine yapıştığını ve o nedenle mecburen ameliyat etmemiz gerekiyor' dediler. Daha önce de kist vardı. Beyninden de ameliyat oldu ve şuan zaten bir gözü de görmüyor. Her iki haftada bir hastaneye götürülüyor, hatta gece acile kaldırılıyordu. Şuan halen bir buçuk senedir karantinadadır. Sağlık sorunlarından dolayı cezaevinde ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bir an önce tahliye edilmesini istiyoruz" dedi.
 
BAĞIRSAKLARINDA SIZINTI VAR
 
Ablasının infazının ertelenmesi için yaptıkları tüm başvurulara olumsuz yanıt verildiğini aktaran Dursun, “Şuan bağırsakları içeride ancak iç kısımda sızıntı ve şişkinlik oluyor. Bu vücuduna ve kanına karışıyor. Her hafta hastaneye götürülüyor ve bazen de acile kaldırılıyor. Telefonla en son görüştüğümde bana, 'Benim karantinam bitiyor, beni koğuşa götürebilirler' dedi. Kendimizi çok kötü hissediyoruz, her talebimiz reddediliyor. Kardeşim cezaevinde ciddi sağlık sorunları yaşıyor. Bu durum bizi rahatsız ediyor ve bir an önce tahliye edilmesini istiyoruz. Kardeşimin dışarıda tedavisinin yapılmasını istiyoruz. Her an kötü bir haber gelir diye korkuyoruz" diye konuştu.
 
ATK OLUMSUZ ROL OYNUYOR
 
Hasta tutuklarının tedavi hakkının engellendiğini belirten MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) avukatlarından Yusuf Çakas, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) oynadığı olumsuz role işaret ederek, Direkçi için “cezaevinde kalabilir” raporu verdiğini söyledi. Çakas, “Semire Direkçi tek başına karantinada bile kalamaz. Bu yüzden cezaevindeki arkadaşları kendisiyle birlikte karantina koğuşuna geçerek, kişisel bakımında ona yardımcı oluyorlar” ifadelerini kullandı.
 
KARANTİNADA KALIYOR
 
Direkçi’nin bağırsaklarında yine bir kitle oluştuğunu ifade eden Çakas, “Yani bir iyileşmeme durumu söz konusu. Direkçi hastalığından kaynaklı sürekli hastaneye gidiş gelişten dolayı karantinada kalmak zorunda kalıyor. ATK'nin raporunu bu açıdan görmek lazım. ATK raporunun savcılıklar nezdinde bir karşılığı olabilir, ATK’nin raporunun biz hukukçular ve toplum nezdinde hiçbir karşılığı yok. ATK ne rapor verirse versin, Direkçi’nin cezaevinde tek başına cezaevinde kalmaz” dedi.
 
YENİDEN AMELİYAT EDİLECEK
 
Direkçi’nin nükseden kitle nedeniyle yeni bir ameliyatla karşı karşıya olduğunu dile getiren Çakas, şunları söyledi: “Ameliyat zaten korkunç bir süreç. Ameliyattan sonra tedavi, karantina süreçleri, hastaneye gidiş gelişler sorunlu. Bu süreçte Kovid bulaşma riski var ki bulaşırsa yaşama şansı azalır. Bunları bir arada değerlendirdiğimizde hangi tıp, hangi sağlık, hangi hukuk Semire’nin cezaevinde kalabileceğini öngörebilir?”