‘İşkencehaneye dönüştürülen cezaevleri Kürtlerin direniş kalesidir’

img
ŞIRNAK - Tutuklulara yönelik saldırılarla cezaevlerinin işkencehaneye dönüştürüldüğünü söyleyen HDP Milletvekili Nuran İmir, “Cezaevlerine Esat Oktay’ın selamını götürenler, Kemal Pir’i unutmasın” dedi. 
 
Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 23 Ekim’de başlayan koğuş baskınlarında, gardiyanlar tutuklulara saldırdı. Cezaevi müdürünün gözetiminde yapılan koğuş baskılar sırasında gardiyanların tutuklulara yönelik saldırılarında birçok tutuklu darp edildi, ağır yaralanan Mehmet Ali Çevik hastaneye kaldırıldı. Şırnak Cezaevi'nde baskılar sürerken, bu kez saldırıya maruz kalan yaklaşık 35 tutuklu farklı cezaevlerine sevk edildi. Tutukluların nereye sevk edildiklerine dair bilgi verilmeyen aileleri, endişe içerisinde bekleyişini sürdürüyor. 
 
AKP’NİN İŞKENCEHANESİ 
 
Baskı ve saldırılarla cezaevlerinin işkencehaneye dönüştürüldüğünü söyleyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, AKP iktidarının sistematik bir politikayla yeni döneme topyekün saldırıyla hazırlandığını belirtti. İmir, “Özgür Kürt’ün olduğu her yere bir saldırı var. Bu saldırı merkezlerinin en başında bulunan yer cezaevleridir. Uzun bir dönemdir cezaevlerine yönelik yoğun bir saldırı var. Hak ihlalleri ve hukuk dışı keyfi uygulamalar vuku buluyor” dedi. 
 
KÜRTLERİN DİRENİŞ KALESİ 
 
İmralı tecridine karşı 27 Kasım’da başlatılan ve 12 Eylül’de sonlandırılan açlık grevine katılan tutuklulara yönelik baskıların arttığını dile getiren İmir, “En son 23, 24 ve 25 Ekim günlerinde fiziksel saldırıya maruz kaldılar. Bu saldırının gerekçesi ise koğuş araması sırasında tutukluların ibadethane ve dinlenmek için halı serdiği yere gardiyanların postalları ile basmamalarını istemesidir. Gardiyanlar 3 gün boyunca sistematik bir şekilde tutukluları darp etti. Onlarca tutuklu, saldırılar sırasında yaralanıyor. Tutuklular ile yapılan görüşmelerde, durumun vahameti ortaya çıktı. Tutukluların anlatımına göre gardiyanlar saldırı sırasında, ‘devlet geldi’, ‘Esat Oktay’ın selamını getirdik’ diyerek saldırdığı öğrenildi. Sokaklarda ‘biz devletiz’ diyerek bizi engelleyen zihniyet, cezaevinde de kendini gösteriyor” diye konuştu. 
 
Tutuklulara “Esat Oktay’ın selamını getirdik” diyenlerin Mazlum Doğan, Kemal Pir ve Haki Karer’lerin direnişini unutmaması gerektiğini vurgulayan İmir, cezaevlerinin Kürt halkı için her zaman direniş kalesi olduğunu söyledi. İmir, “Bu açıdan uyarıyoruz. Bu dil tehlikeli bir dildir. Bu dil, iktidarı yöneten en üst tepedekilerin alana yansımış, birbirini besleyen örgütlü kötülük dilidir” ifadelerini kullandı. 
 
TUTUKLULAR NEREYE SEVK EDİLDİ?
 
Şırnak Cezaevi’nden sevk edilen tutukluların nereye götürüldüğünü soran İmir, cezaevi idaresi, Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı ve Adalet Bakanlığı’ndan bilgi alamadıklarını aktardı. Tutuklu yakınlarının endişeli olduğunu kaydeden İmir, bir an önce tutukluların sağlık durumu ve nereye götürüldüğüne dair kamuoyuna açıklama yapılmasını istedi. 
 
Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nden sevk edilen 35 tutukludan 21’inin isimleri şöyle: “Mehmet Demir, Ali Akdağ, Murat Umur, Ercan Oğuz, Mehmet Ayaz, Mehmet Ali Çevik, Serhat Kayan, Nezir Ayan, Faysal Ertaş, Mehmet Şerif Akay, Cihangir İşçen, Necmettin Orman, Hamza Sönmez, Ekrem İnedi, Celal İnedi, Şehmus Kerçin, Agit Birlik, Mesut Ölmez, Ebubekir Benek, Mehmet Ürün ve Murat Umur.”