YNK'li parlamenter: KDP Roj peşmergelerini kendi çıkarları için kullanıyor

img
 
HABER MERKEZİ - YNK'li parlamenter Lokman Werdî, Roj peşmergelerinin yasal olmadığını belirterek, KDP’nin kendi çıkarları için bu askeri güçleri kullandığını söyledi. 
 
Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Kuzey ve Doğu Suriye’de nüfuz sahibi olmayı denediği “Roj Peşmergeleri” adı verilen gruplar, Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi’ne (ENKS) bağlı olarak çalıştı. Kuzey ve Doğu Suriye’de teşhir olan Roj peşmergeleri, Federe Kürdistan Bölgesi’ne geçti. Kürt kazanımlarına karşı kurulduğu belirtilen ve KDP tarafından “Truva atı” olarak görevlendirilen Roj peşmergeleri, birçok kez isimleri kirli ilişkilerde gündeme geldi. 
 
KDP Genel Başkanı Mesut Barzani’nin talimatıyla 2012 yılında kurulan Roj peşmergeleri, MİT tarafından Başika’da eğitildi. Türkiye’nin eğittiği Roj peşmergeleri ve KDP’ye doğrudan bağlı olan Zêrevanî askeri güçleri, son günlerde birçok kez kendilerinden söz ettirdi. Türkiye’nin 23 Nisan’da Federe Kürdistan Bölgesi’nde başlattığı askeri operasyonda birçok kez Roj peşmergeleri ve Zêrevani güçlerinin de katıldığı belirtildi. 28-29 Ağustos’ta Roj peşmergelerin Federe Kürdistan Bölgesi'nde bulunan Xelifan bölgesinde bir grup HPG’liye pusu kurması sonucunda 5 HPG’linin yaşamını yitirdiği belirtildi. Bu olaydan sonra bir kez daha silahı grup olan Roj peşmergelerin meşrutiyeti tartışıldı. Roj peşmergelerin paralı güç mü, KDP’ye mi yoksa hükümete mi bağlı olduğu tartışma konusu oldu. Yapılan tüm açıklamalar ve çağrılara rağmen KDP ve hükümet Roj peşmergelerine dair net bir açıklama yapmadı. 
 
YASAL DEĞİL
 
Roj peşmergeleri üzerinden yürütülen tartışmalara ilişkin RojNews’e konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Federe Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Parlamenteri Lokman Werdi, Roj peşmergelerinin bölgedeki çatışmalara katılması konusunda bilgilerinin olmadığını söyledi. Roj peşmergelerinin yasal olmadığını dile getiren Werdi, askeri güçlerin KDP tarafından kurulduğunu ifade etti.
 
‘KDP ONLARI KULLANIYOR’
 
Parlamenter Lokman Werdî, Roj peşmergelerin Federe Kürdistan Bölgesi’ne hiçbir faydasının olmadığını belirterek, “Kürdistan Bölgesi’nde yasal olmayan bir şekilde kuruldu, savunacaklarsa kendi yerlerini savunsunlar. Yardım dahi etseler bu yasal değil. Çünkü bu güç Kürdistan Bölgesi’ne ait bir güç değil. KDP, bu güçleri kendi amaçları doğrultusunda kullanıyor.”