Kuzey Doğu Suriye'den kimyasal silah kullanımının araştırılması çağrısı

img
HABER MERKEZİ - Kuzey ve Doğu Suriye’de hukukçu ve siyasetçiler, Türkiye'nin kimyasal silah kullanımının araştırılması için uluslararası kurumlara çağrıda bulundu. 
 
Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik 23 Nisan’da başlattığı operasyon sürüyor. Operasyonun sürdüğü Zap, Avaşin ve Metina bölgeleri başta olmak üzere birçok bölgede Türkiye’nin kimyasal silah kullandığı belirtiliyor. Kimyasal silahtan dolayı bölgede 548 kişinin çeşitli şikayetlerle hastanelere başvurduğu ve birçok HPG’li ile YJA STAR’lının yaşamını yitirdiği aktarıldı. Kimyasal silah kullanımının tespiti için uluslararası kurumlara çağrılar yapılarak, bölgede inceleme yapılması istense de şimdiye kadar hiç kimse her hangi bir girişimde bulunulmadı. 
 
Demokratik Birlik Partisi (PYD) Fırat Bölgesi Meclisi Eş Başkanı Bêrîvan Îsmail, Tebka Halkla İlişkiler Komitesi Eşbaşkanı İbrahim El Mihemed ve Hukukçu Şadî El İbrahim, kimyasal silah kullanımı konusunda Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) değerlendirmelerde bulundu. 
 
KDP’YE KARŞI ÇIKMA ÇAĞRISI 
 
Federe Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan halkın Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) yürüttüğü politikalara karşı başkaldırması gerektiğini belirten Bêrivan İsmail, Türkiye’nin bölgede Kürt partilerini ve güçlerini yok etmeye çalıştığını söyledi. Bêrîvan İsmail, “KDP’nin Türkiye’nin yürüttüğü siyaset karşısındaki tutumu açık ve nettir. Kürt halkının haklı taleplerini ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Bu ihanet KDP’nin ilk ihaneti değildir. 2014 yılında da Şengal’de Êzidîlere büyük bir ihanet yapılmıştı. KDP sadece Türkiye’nin çıkarlarını gözetiyor. KDP’ye kişisel çıkarlar peşinde koşmamalı. 2014’te Şengal halkını sattığı gibi Başûr halkını da satacaktır. Başûr halkı bu ihanete dur demelidir” dedi.
 
ERDOĞAN SIKIŞINCA SALDIRIYOR
 
Halkla İlişkiler Komitesi Eşbaşkanı İbrahim El Mihemed, Türkiye’nin kimyasal silah kullanımına karşı uluslararası kurumların soruşturma açması gerektiğini belirtti. El Mihemed sözlerini şöyle sürdürdü: “Erdoğan içeride sıkıştığı için gündemi değiştirmeye çalışıyor. Bunun için de etrafına saldırıyor. Kobanê’de son dönemde SİHA’larla yapılan saldırılar QSD ile imzalanan ateşkes anlaşmasına aykırıdır. DAİŞ’i yenerek sembol haline gelen Kobanê’ye yapılan saldırı DAİŞ’in intikamını almaya yöneliktir. Direnişin başkenti haline gelen Kobanê’ye yönelik saldırıların durdurulması gerekiyor” dedi.
 
SORUŞTURMA AÇILMALI 
 
Hukukçu Şadî El İbrahim ise şunları söyledi: “Kimyasal silah kullanan Türkiye’yi kınıyorum. Türkiye operasyonda ilerleyemediği için kimyasal silah kullanıyor. Türkiye 1983’ten beri HPG alanlarına yaptığı saldırılarda kimyasal silah kullanıyor. Kimyasal silahın hangi koşullarda kullanılabileceği açıkça düzenlenmiştir. Bu suçların soruşturulması gerekiyor. Lahey Sözleşmesi’ni imzaladıktan sonra kimyasal silahları yok ettiğini iddia etse de hala bu silahları kullanıyor. Uluslararası kamuoyu ve kimyasal silahları yasaklama örgütü Türkiye’nin kimyasal silah kullanımını soruşturmalıdır. Irak ve Suriye halklarına yönelik işlenen bu suçlara son verilmelidir.”