'Kimyasal silah tespiti için bölgeye gelecek heyetlere yardımcı olabiliriz'

img
HABER MERKEZİ - Uluslararası örgüt ve kuruluşlara çağrıda bulanan HPG Komutanlarından Dr. Bager Baran, “Kimyasal silahların değişik varyantları kullanılıyor, tespit için gerekli ekipmanlarımız yok, bölgeye gelecek kurumlara yardımcı olabiliriz” dedi. 
 
Federe Kürdistan Bölgesi’ne bağlı Zap, Avaşin ve Metina başta olmak üzere birçok bölgede Türkiye’nin kimyasal silah kullandığına dair ciddi somut veriler var. Bölgede 548 kişinin vücudunda kimyasal silah kullanımının yan etkileri olduğu gerekçesiyle hastanelere başvurdu. 
 
Öte yandan Türkiye'nin son 6 ayda 323 kez kimyasal silah kullandığı belirtildi. Kimyasal silaha ilişkin bölgede inceleme ve soruşturma yapılması için kimyasal silah kullanımını yasaklayan ile bu konuda inceleme, araştırma yapan kurum ve kuruluşlara çağrılar yapılıyor.
 
Uluslararası kurumlara bölgede inceleme, araştırma ve soruşturma başlatmaları için bir çağrı da HPG’den geldi. ANF’ye konuşan HPG Komutanlarından Doktor Bager Baran, kimyasal kullanımın tespiti için bölgeye gelecek olan heyetlere yardım edebileceklerini söyledi. 
 
HERKES SESSİZ KALIYOR
 
Dr. Baran, “Yasaklı silahların gerillaya karşı kullanıldığını herkes biliyor. Hiçbir devlet tarafından kabul görülmeyen bu durum, söz konusu Kürtler olduğunda yetkili kurum ve devletler sessiz kalıyor. Kullanılan kimyasal silahlar aslında tüm devletler tarafından yasaklanmış silahlardır. Bazı devletler Türkiye’ye destek verdiği için sessiz kalıyor” dedi. 
 
‘ETKİLERİ GÖZLERİMLE GÖRDÜM’
 
HPG’lilerin cenazelerinde kimyasal silahın etkilerini gözleriyle gördüğünü anlatan Baran, “Bu kimyasal silahlar sadece bize karşı değil tüm canlılara karşı büyük bir risk oluşturuyor. Kullanılan gazlar ortamın oksijensiz kalmasına neden oluyor, tüm canlıların nefes almasını engelliyor, ölümlerine neden oluyor. Söz konusu gazların ayrıntılarının tespiti zordur. Örneğin bazı gazlar, sinirlerin işlevsiz kalmasına neden oluyor. Bunların tespit edilmesi için gerekli araçlara ve laboratuvara ihtiyaç var. Türkiye bu yasaklı silahları kullanırken tespit edilmesinin zor olduğunu biliyor. Araçlarımız ve laboratuvarlarımız olsaydı kullanılan kimyasalların ne tür bir kimyasal olduğu belirlenebilirdi. Daha önce kullanılan silahlar farklı etkiler yapıyordu. Yaşamını yitirenler üzerinde de tespit edebiliyoruz. Daha önce de kimyasal silahlar kullanıldı ama böyle art arda ve dozajı bu kadar yüksek değildi. Kimyasal silahlar belirgin bir biçimde deri üzerinde ve nefes alışverişinde etkisini gösterir. Buradan da anlaşılıyor ki Türkiye bir sonuca ulaşmak ve yenilgisinin üstünü örtmek istiyor. Arkadaşlarımızın cenazelerinde farklı etkilerini görüyoruz. Örneğin, hiçbir canlının derisi iki günde atmaz. Kimyasal silahlar sadece nefes alışverişini engellemiyor, aynı zamanda zehirliyor ve deriyi de yakıyor. Bunu gözlerimizle gördük.”
 
‘HEYETLERE YARDIMCI OLURUZ’
 
Ellerinde gerekli ekipman bulunmadığını belirten Baran, kurumların sorumluluk duymaları halinde bazı heyetlerin gelip araştırma yapabileceklerini, kendilerinin de bu konuda yardım olabileceklerini söyledi. Baran şunları kaydetti: “Elimizde kimyasal varyasyonlarına yönelik çalışmalar yürütebilecek araçlarımız yok. Fakat bazı heyetler gelip araştırmalar yapabilirler. Yasaklanmış silahlar ve kimyasal silahlara yönelik denetimler yapan kurum ve kuruluşlara yardımcı olabiliriz. Belirtmek istediğimiz sözcüklerle tanımlanamıyor. Gözle görülüp tespitlerin yapılması gerekir. Çünkü sadece bir kez değil onlarca kezdir düşman savaş tünellerine karşı gaz kullanıyor.”