Öcalan: Suriye’de çözüm PYD çizgisinde

img

HABER MERKEZİ - PKK Lideri Abdullah Öcalan, Suriye'de çözümün PYD çizgisi olduğuna işaret ederek, “Türkiye’deki çözüm Suriye’deki, Suriye’deki çözüm Türkiye’deki çözümdür” dedi. 

Suriye’de 2011 yılının Mart ayında başlayan iç savaş, 10’uncu yılını geride bıraktı. Savaşa taraf olmayan Kürtler, 2014 yılında Kuzey ve Doğu Suriye’de (Rojava) özyönetimlerini ilan ederek, Cizîr, Kobanê ve Efrîn kantonlarının kuruluşunu deklare etti. Kürtlerin bu talebine tahammül edemeyen uluslararası güçlerin yönlendirdiği DAİŞ, 10 Eylül 2014’te Kobanê’ye saldırdı. YPG ve YPJ’nin yenilgisine uğrayan DAİŞ, 26 Ocak 2015’te Kobanê’den püskürtüldü. Tarihi direniş devam ederken, dünyaca ünlü isimlerin çağrısıyla 1 Kasım Dünya Kobanê Günü ilan edildi.
 
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Kobanê düştü düşecek” açıklaması yaptığı saldırılarda DAİŞ’in yenilgiye uğramasıyla, bu kez Türkiye Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılara başladı. Türkiye ilk olarak 20 Ocak 2018’de Efrîn Kantonu’na yönelik saldırı düzenledi. Türkiye, daha sonra PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın uluslararası komployla Suriye’den çıkarılmasının yıldönümünde, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) onayıyla paramiliter güçlerle 9 Ekim 2019’da Serêkaniyê ve Girê Spî’ye saldırı başlattı. Bu saldırılara karşı Rojava halklarının direnişiyle 2 Kasım, Dünya Rojava Günü ilan edildi. 
 
Saldırılarını sürdüren Türkiye ile bu saldırıları fırsata çevirerek bölgeye yerleşen uluslararası güçlerin tehditleri bitmedi. Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim’in demokratik çözüm çağrılarına karşılık vermeyen uluslararası güçlerin, Cenevre’den Soçi’ye “Kürtsüz” çözüm arayışları da sonuçsuz kaldı. 
 
20 yılını Suriye’de geçiren, daha sonra uluslararası komployla 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkarılarak, 15 Şubat 1999’da getirildiği İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 23 yıldır ağır tecrit koşullarında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan, kendisiyle yapılan görüşmelerde Suriye’de kalıcı çözümün yollarına dair önemli değerlendirmelerde bulundu. 
 
‘PYD ÇİZGİSİ DEMOKRATİKTİR’
 
Suriye’de çözümün Demokratik Birlik Partisi (PYD) çizgisi olduğunun altını çizen Öcalan, İmralı Heyeti ile 24 Haziran 2013’te yaptığı görüşmede, “Süreç Suriye’de PYD çizgisinin doğruluğunu kanıtlamıştır. Herkes bunu daha iyi anlıyor artık. PYD çizgisi demokratiktir” dedi. 
 
 20 YILLIK SURİYE TECRÜBESİ
 
Öcalan, İmralı Heyeti’nin Rojava’da şiddetli çatışmaların yaşandığını aktardığı 21 Temmuz 2013 tarihli görüşmede, “Türkiye’deki çözüm Suriye’deki, Suriye’deki çözüm Türkiye’deki çözümdür. Umarım bunu hayata geçirebilirler. Efrîn ve Ezaz’da Türkmenler ve Süryanilerle de görüşsünler. Bu çatışmaları durdurmak için onları da birliğe davet edebilirler. Bu birlik Esad’ı da zorlar ve Suriye’yi bu bataklıktan çıkarabilir. Yirmi yıllık Suriye tecrübem var. İkinci bir Irak çıkarmak istemiyorlarsa bunu yapmalılar” uyarısında bulundu. 
 
KIRMIZIÇİZGİ!
 
Heyetin dönemin Başbakanı Erdoğan’ın “Tek bir kırmızıçizgim var, o da Suriye’dir. Orada Kuzey Irak benzeri bir yapılanmaya asla izin vermeyeceğim” sözlerini aktardığı 9 Kasım 2013’te yapılan görüşmede, Öcalan da “Biz de merkezi Suriye devleti içinde Kürtleri asla eritmeyeceğiz. Bu da bizim kırmızıçizgimizdir!” diyerek, iktidarın bu yaklaşımına tepki gösterdi. 
 
PKK Lideri, Eşme ruhuna vurgu yaptığı 14 Mart 2015 tarihli görüşmede, “Rojava tasfiye olursa Toroslar da Çukurova da tasfiye olur” uyarısında bulundu. 
 
MA / Özgür Paksoy