Cenazeye katılmasına izin verilmeyen tutuklu AYM’ye başvurdu

img
ADANA - Hasta tutuklu İsmail Tüzün'ün “güvenlik” gerekçesiyle babasının cenaze törenine katılmasına izin verilmemesinin hukuka aykırı olduğunu belirten Av. Tugay Bek, AYM'ye başvurdu. 
 
Hükümlü ve Tutuklulara Yakınlarının Ölümü veya Hastalığı Nedeniyle Verilebilecek Mazeret İzinlerine Dair Yönetmelik siyasi tutuklular için işletilmiyor. Bu haktan faydalandırılmayan tutukluların yaptığı birçok başvuruda Anayasa Mahkemesi (AYM), hak ihlali kararı verirken, Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu İsmail Tüzün, 30 Ağustos’ta Diyarbakır’da yaşamını yitiren babası Yusuf Tüzün'ün cenaze törenine katılmak için avukatı aracılığıyla İnfaz Savcılığı’na başvurdu. Tüzün'ün cenazeye katılma talebine ilişkin görüş alınan Yüreğir İlçe Jandarma Komutanlığı, Tüzün'ün Elazığ’da yapılacak cenaze törenine gitmesinin "güvenlik açısında risk taşımaktadır" diyerek, katılımının reddedilmesini bildirdi. Başvuruyu değerlendiren Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, talebi aynı gerekçesiyle reddetti. Tüzün’ün Avukatı Tugay Bek’in, ertesi gün Adana 4'üncü İnfaz Hakimliği ve Adana 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı itirazlar da reddedildi. Av. Bek, bu durum karşısında Tüzün'ün hak ihlaline uğradığını belirterek, AYM'ye taşıdı.
 
'ELAZIĞ'DA NE GİBİ GÜVENLİK RİSKİ VAR?'
 
Cenazeye katılma taleplerinin reddedilmesine tepki gösteren Av. Bek, ret kararlarının Yüreğir İlçe Jandarma Komutanlığı'nca, "güvenlik açısında risk taşımaktadır" görüşü nedeniyle reddedildiğini dile getirdi. "Elazığ'da ne gibi bir güvenlik riski var?" diye soran Av. Bek, Elazığ jandarmasının değil, cezaevinin bulunduğu Yüreğir İlçe Jandarma Komutanlığı'nın karar vermesini eleştirerek, "Bizde Elazığ'da bir güvenlik riski yok" dedi. Tüzün'ün babasının cenazesine katılma talebinin reddedilmesinin keyfi bir uygulama olarak değerlendiren Av. Bek, cenaze törenlerine katılmanın kanunda yerinin belli olduğunu, ancak idarecilerin suç tiplerine göre karar vermesinin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Av. Bek, idare ve yargı mekanizmasının, jandarmanın değil de kanunu uygulaması gerektiğine dikkati çekerek, "Burada bir düşman ceza hukuku uygulanır" şeklinde konuştu.
 
AYM’YE BAŞVURU YAPILDI
 
Bek, yerel mahkemelerin AYM kararlarına rağmen hukuksuzluğa imza attığını belirtti. Bek, yetkililerin insani, vicdani ve hukuki olarak karar vermesi gerektiğini belirterek, kararı AYM'ye taşıdıklarını söyledi.
 
MA / Hamdullah Yağız Kesen