04 KASIM 2021 GÜNDEMİ

img

* HDP'ye yönelik 4 Kasım siyasi darbeyi öngören PKK Lideri Abdullah Öcalan, sürecin akamete uğraması durumunda felaketin yaşanacağını belirterek, İmralı Heyeti’ne, “Sizi de rehine olarak alabilirler” uyarısında bulunmuştu.

* İmralı Adası’nda tutulan Veysi Aktaş’ın kardeşi Sabiha Aslan, İmralı'da müthiş bir direnişin olduğunu belirterek, herkesi tecride karşı harekete geçmeye çağırdı.
 
* PKK Lideri Abdullah Öcalan’a verilen “volta" cezasını "özgürlük voltasıyla" protesto eden HDP Gençlik Meclisi'nden İnan Yıldırım, “Tecrit son bulmadığı sürece eylemlerimizi sürdüreceğiz" dedi.
 
* HDP’ye açılan kapatma davasına dair ilk savunmada HDP’ye yönelik iktidar vesayeti altındaki yargı eliyle yürütülen kumpas operasyonlarının teşhir edilmesi ve HDP’nin Türkiye demokrasisindeki yerine dair vurgular yer alacak.
 
* İsrailli gazeteci Alexandra Appelberg, Erdoğan’ın İdlib’e karşı Til Rıfat’ı isteyebileceğini belirterek, Rusya’nın daha sınırlı bir operasyon seçeneğini müzakere etmesinin muhtemel olduğunu söyledi.
 
* Savaş karşıtı ittifakın önemine vurgu yapan Kürt partileri, kurulacak ittifakın ulusal birlik için ön ayak olabileceğini ve Türkiye'de motor güç oluşturabileceğini söyledi.
 
* 178 gün süren mücadelenin sonunda 450 gram kalmış kızının cenazesini alan anne Emine Balur, “Çocuğumun bir saçının teli bile olsaydı almadan durmazdım” dedi.
 
* Silivri Cezaevi'nde tutulan Nur Muhammed Abay'a halay çektiği için disiplin cezası verildiği ve tutukluların içme suyu sorunu yaşadığı belirtildi.
 
* Kürkçüler Cezaevi idaresi, Abdülkadir Baybars'ın 3 yıldır tek hücrede tutulmasını "pandemi, asayiş ve güvenlik" gerekçelerine dayandırdı.
 
* Avukatlık ruhsatı iptal edilen avukat Naim Eminoğlu, baroların bakanlık kararını uygulamayabileceğini belirterek, "Mesleğin geleceği tehlikede" uyarısı yaptı.
 
* Katıldıkları eylem ve etkinlikler gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan kadınlar, “Köle olmamızı istiyorlar, gün direnme günüdür" dedi.
 
* Geçinebilmek için bir yandan dallardan yaptığı sepetleri satan, diğer yandan hurda toplayan Necmettin Elik, emeğinin karşılığını alamadığını söyledi.
 
* Temiz Hava Hakkı Platformu’nun hazırladığı rapora göre, hava kirliliği 12 şehrinde artık tüm yıla yayıldı ve Iğdır, Maraş, Manisa, Ağrı, Düzce’de kirlilik sorunu kronikleşti.
 
* Mülteci kadın ve çocuklar için proje hazırlayan GÖÇDER ve Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği, göçün yarattığı tahribatları yok etmeyi amaçladıklarını belirtti.
 
* Hasankeyf’te suların çekilmesiyle ortaya çıkan Koç Camii ile Kasır Rabi, iş makineleriyle yıkılmaya başlandı.
 
* Çiftçiliğin artık kazanç sağlamadığını belirten çiftçi İsmail Coşkun, “Babamın iki kamyon buğdaya, bir traktör aldığını hatırlıyorum. Şimdi kiraladığı tarla karşılığında 30 teneke yağ alıyor” dedi.
 
* Artan zamlarla beraber karın tokluğuna çalıştıklarını belirten pazarcılar, “Çalışıyoruz, bir birikimimiz, yatırımımız, geleceğimiz ve sigortamız yok, geçinemiyoruz” dedi.
 
* Aliağa’nın kurulmak istenilen cüruf tesislerinin tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten yöre halkı, projenin durdurulması için birlikte mücadele çağrısı yaptı.
 
* Şenyaşar ailesinin Adalet Nöbeti 241'inci gününde devam ediyor.
 
* Yargıtay, Çilem Doğan’a verilen 15 yıllık cezaya dair kararını açıklayacak. (09.00)
 
* "KCK İstanbul Ana Davası”nın 45’inci duruşması İstanbul 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (09.55)
 
* Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Dışişleri Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşların 2022 bütçesi ele alınacak. (10.00-17.00)
 
* HDP’ye yönelik 4 Kasım siyasi darbeye ilişkin birçok merkezde protesto edilecek. (10.00-19.00)
 
* Kızıltepe Belediyesi Eşbaşkanı Nilüfer Elik Yılmaz ile Savur Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Öncü'nün yargılandığı davanın duruşması görülecek. (10.30)
 
* Amed Sağlık Platformu, sağlık çalışanın raporu olmasına rağmen nöbet tutturulmasına ilişkin hastane önünde açıklama yapacak. (12:30)
 
* Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, hasta tutuklular ve infaz yakmalara ilişkin Bakırköy Cezaevi önünde açıklama yapacak. (12.30)
 
* MED-DER, Silvan'da yapacağı etkinlik ile temsilciliğinin açılışını gerçekleştirecek. (13.00)
 
* Gazeteci Devrim Ayık'ın tutuklu yargılandığı davanın duruşması İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (14.00)
 
* Vartinis Katliamı davasının 2’nci duruşması Kırıkkale 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (14.00)
 
* HDK Kültür Sanat Komisyonu, "Barış Sanat Buluşmaları" kapsamında MKM’de panel düzenleyecek. (18.00)