'Salgın' gerekçesiyle 3 yıldır hücrede tutuluyor

img

ADANA - Kürkçüler Cezaevi idaresi, Abdülkadir Baybars'ın 3 yıldır tek hücrede tutulmasını "salgın, asayiş ve güvenlik" gerekçelerine dayandırdı. 

Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu Abdülkadir Baybars, vücudunda şarapnel parçası bulunmasına rağmen 3 yıldan fazladır tek kişilik hücrede tutuluyor. Baybars, tek kişilik hücreden çıkma talebiyle 28 gün boyunca ölüm orucunda kaldı. Baybars'ın avukatı Tugay Bek, tek kişilik hücreden çıkma talebinin yerine getirilmesi için Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvuruyu değerlendiren Adana F Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurulu İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı, "salgın, asayiş ve güvenlik" gerekçeleriyle talebi reddetti. Av. Bek, ret kararının iptali için Adana İnfaz Hakimliği'ne, cezaevi idaresi ile Adana F Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurulu İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı üyeleri hakkında ise "görevi kötüye kullanmak", "işkence" ve "kötü muamele" suçundan cezalandırılmaları için Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. 
 
14 GÜNLÜK KARANTİNADAYMIŞ
 
Cezaevi İnfaz Kurulu İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı'nın ret kararını şu gerekçelerle sıraladı: "Sağlık Bakanlığı, COVİD-19 bilimsel danışma kurulunun 13.03.2020 tarihli tavsiye kararına istinaden kuruma yeni gelenlerin dışarıda bulunduğu sürede covid-19 hastalarıyla temaslı olabileceği dikkate alınarak, ilk kabul tarihinden itibaren 14 günlük karantinaya alındığı, ayrıca Kurum Müdürlüğü'nün 20.05.2020 tarihli talimatı ile de kurumdan dışarıya çıkan (hastane, mahkeme vb.)kuruma dönüşlerinde hastane ve mahkemede hasta kişilerle temaslı olma ihtimaline karşın ayrı odalarda 14 günlük karantinaya tabi tutulduğundan diğer hastalığın yayılmaması için çok sayıda karantina odasına ihtiyaç duyulduğundan dolayı kurumumuzda zaruri hallerde asgari oda değişikliğine gidildiği, ayrıca hükümözlünün Adalet Bakanlığı ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün güvenlik ve asayiş nedeniyle nakil emri gereğince kurumumuza nakil geldiği ve asayiş ve güvenlik nedeniyle kurumumuza nakil edilmesinden dolayı tek kalması İdare ve Gözlem Kurulu Tarafından uygun görüldüğünde..."
 
'AÇIK BİR HUKUK İHLALİDİR'
 
Av. Bek, Baybars'ın 28 Ocak’ta Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi'nden Adana F Tipi Kapalı Cezaevi'ne nakledilerek, tek kişilik bir hücrede tecrit ve  izolasyon altında tutulduğunu söyledi. Baybars'ın 3 yıldan fazladır tek hücrede tutulduğunu, hücreden çıkma talebiyle 28 günlük ölüm orucuna girdiğini hatırlatan Av. Bek, uygulamanın keyfi olduğunu, bunun insani, vicdani ve hukuki olmadığını dile getirdi. Av. Bek, "Müvekkil hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı ve disiplin cezası olmamasına rağmen üç yılı aşkın süredir tecrit altında tutuluyor olması açık bir hukuk ihlalidir. Müvekkil Abdulkadri Baybars, Cezaevi İdaresi, Cumhuriyet Başsavcılığı ve ilgili diğer kurumlara yapmış olduğu başvurular yanıtsız bırakılmıştır. Cezaevi idaresince uygulanan hukuksuzluğa son vermek Cumhuriyet Savcılığının sorumluluğudur" dedi.
 
11 SATIRIN 7 SATIRI SALGIN 
 
Baybars'ın tek hücreden çıkma talebinin Adana F Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurulu İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı, "salgın, asayiş ve güvenlik" gerekçe gösterilerek reddedilmesine tepki gösteren Av. Bek, 11 satırlık ret kararının 7 satırında "pandemiyi" gerekçe gösterdiğini söyledi. 14 günlük karantina sürecinden sonra Baybars'ın normal koğuşa alınması gerektiğine değinen Av. Bek, "14 gün sonra unutmuşsunuz. 3 yıldır tek kişi odada tutuyorsunuz" diyerek, idarenin kendileriyle alay ettiğini ifade etti. Cezaevi idaresinin keyfi bir uygulamayla Baybars'ı tek kişilik hücrede tutulduğunu yineleyen Av. Bek, bu suçta ısrar edilmesinin "işkence" ve "kötü muamele" suçun işlendiğini, bu karardan dönülmesi için Adana İnfaz Hakimliği'ne, idareciler hakkında ise "görevi kötüye kullanmak", "işkence" ve "kötü muamele" suçundan cezalandırılmaları için Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurduklarını aktardı. 
 
MA / Hamdullah Yağız Kesen