MED-DER Silvan’da temsilcilik açtı

img
DİYARBAKIR - Silvan ilçesinde temsilcilik binası açılışını gerçekleştiren MED-DER Eşbaşkanı Rıfat Roni, anadilde eğitim verilmesini talep etti. 
 
Diyarbakır’da Kürt dili üzerine çalışmalarını yürüten Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmalar Derneği (MED-DER), Silvan (Farqîn) ilçesinde temsilcilik açtı. Temsilcilik için düzenlenen açılışa, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, MED-DER Eşbaşkanları Şilan Elmas Kan ve Rıfat Roni’nin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 
 
Açılışta konuşan MED-DER Eşbaşkanı Rıfat Roni, Mervanilerden bu yana Farqîn halkının kendi anadilini muhafaza ederek sahip çıktığını belirtti. Roni, “Bu temsilcilikle birlikte burada dile dönük çalışmaların artacağını düşünüyoruz. Farqin halkının Kürt diline dönük çalışmalarını arttırmasını temenni ediyoruz” dedi.
 
‘ÖZÜR DİLEMELİDİR’
 
Yıllardır Türkiye’de anadilde eğitimin yasak olduğunu hatırlatan Roni, “Milyonlarca Kürt çocuğu, bu durumdan dolayı mağdur. Bu açıdan biz de istiyoruz ki artık Kürtçe eğitim veren okullar açılsın. Çocukların 7 yaşına kadar aldıkları eğitim anadildedir. 98 yıldır bu dilin yasaklı olması sebebiyle Türkiye Cumhuriyeti devletinin Kürt çocuklarından özür dilemesi gerekiyor” diye konuştu. 
 
‘SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR’
 
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise 4 Kasım 2016’daki siyasi darbeye dikkat çekerek, kayyımların Kürt iradesine atandığı günden bu yana en başta Kürt diline saldırıldığını belirtti. Aydeniz, “Bugün evlerde, sokaklarda, topluluklarda kendi anadilimizi konuşmamız gerekiyor. Bugün bu dil unutulmamışsa, annelerimizin sayesindedir. Hep söylediğimiz gibi dil varlığın taşıyıcısıdır. Bu kolonyalist sisteme karşı dilimize sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.