Ali Tekdağ'ın akıbeti soruldu

img
İZMİR - İHD, Diyarbakır’da gözaltına alınarak kaybedilen Ali Tekdağ'ın akıbetini sordu. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 13 Kasım 1994 Diyarbakır'da gözaltına alınarak kaybedilen Ali Tekdağ'a ilişkin Eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. Gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının taşındığı açıklamada konuşan İHD Yöneticisi Ali Aydın, yıllardır işkence, yargısız infaz, gözaltında kaybedilme, faili meçhullerin sistematik bir şekilde devlet tarafından yapıldığını anlattıklarını belirterek, "O zamanların MİT’inin en tepesinde bulunan Mehmet Eymür’ün açıklamalarıyla bir kez daha haklılığımızı ortaya çıkardı. Devlet aklı, yaşama kast eylemlerini, işkenceyi hep olağan gördü. Dün olduğu gibi bugün de aynı uygulamalar maalesef ki devam etmektedir. Mehmet Eymür’ün açıklamalarına dayanarak savcıları adaleti sağlamaya davet ediyoruz" dedi. 
 
ALİ TEKDAĞ'IN HİKAYESİ
 
Eymür’ün söz etmiş olduğu dönemlerde kaçırılan ve kaybedilen Ali Tekdağ’ın kaybedilme hikayesini okuyan Aydın, Tekdağ’ın 13 Kasım 1994 tarihinde Dağkapı’da gözaltına alındığını söyledi. Ali Tekdağ'ın kaybedilmeden önce birçok kez gözaltına alınıp yoğun işkenceden geçirildiğini söyleyen Aydın, "1982 yılında gözaltına alınıp tutuklanmış, 1985 yılında tahliye edilmişti. Kardeşi Mehmet’in faili meçhul cinayete kurban gitmesinden sonra baskılar daha da yoğunlaşmıştı" dedi. 
 
Ali Tekdağ’ın gözaltına alınışından 45 gün sonra tutuklanarak cezaevine konulan Seyfettin Demir isimli bir kişi Ali Tekdağ’la Çevik Kuvvette aynı hücrede tutulduğunu, Ali Tekdağ’ın kendisine 'Aileme haber verin, bunlar kesin beni öldürecek' dediğine dair tanıklık etti. O tarihten bu yana tüm çaba ve girişimlere rağmen Tekdağ hakkında hiçbir bilgi elde edilemedi" diye belirtti.
 
Tekdağ ile ilgili yapılan tüm başvurulardan sonuç alınmadığını ifade eden  Aydın, iç hukuk yollarını tüketen Tekdağ ailesinin dosyayı AİHM’e taşıdığını, burada ise Türkiye’nin mahkum edildiğini söyledi.