Cezaevlerindeki hak ihlalleri Meclis'e taşındı

img
ANKARA - HDP Meclis grubu, cezaevlerinde artan ihlallere dair Ekim ayında 86 adet soru önergesi verdi, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na 69 adet başvuru yaptı. 
 
Ceza İnfaz Kanunu’nda getirilen yeni yönetmelikle birlikte tutukluların tahliyeleri de engellenirken, son dönemlerde ise bu uygulamalar farklı bir boyuta evrildi. Birçok cezaevinde tutuklulara yönelik “ayakta sayım”, “darp” artarken, şimdilerde politik tutukluların koğuşları arasına DAİŞ’li tutuklular yerleştirilmeye başlandı.
 
BAKANLIKLA GÖRÜŞÜLDÜ
 
Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin en fazla kamuoyuna yansıdığı Ekim ayında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis grubu önerge ve başvurularla gündeme taşıdı. HDP Genel Kurul’da ve grup toplantılarında birçok kez cezaevinde yaşanan hak ihlallerini gündeme getirdi. Bunun yanı sıra Adalet Bakanlığı’yla da birçok kez görüşme yapıldı.
 
86 SORU ÖNERGESİ 69 BAŞVURU
 
Bu kapsamda HDP, cezaevlerindeki insan hakları ihlallerini gündeme getirmek ve denetim işlevini görmek için 86 adet soru önergesi, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na 69 adet başvuru gerçekleştirdi. Gelen ihlallerin giderilmesi ve sorunların yerinden tespiti için 75 defa cezaevi yönetimi ve cezaevleri ziyaretleri gerçekleştirdi.
 
KOMİSYON KURULMASI İÇİN 11 ÖNERGE
 
Kendilerine yapılan başvuru kapsamında 15 tutuklu yakınını ziyaret eden HDP, ayrıca cezaevlerinde hak ihlallerinin giderilmesi için 11 adet Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için tutukluların uğradığı hak ihlallerinin son bulması için 4 defa Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne başvuru gerçekleştirdi.