Diyarbakırlılar: Kayyum sınıfta kaldı

img

DİYARBAKIR - Yoğun kar yağışının hayatı olumsuz etkilediği Diyarbakır’da, kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin karla mücadelede adım atmaması yurttaşların tepkisine neden oldu. Yurttaşlar, “İnsanlar mağdur olduktan sonra göstermelik şov yapıyorlar” dedi.

Diyarbakır merkez ve ilçelerinde dün öğle saatlerinde başlayan kar yağışı, akşam saatlerinden itibaren yoğunlaşmasıyla kentte hayat adeta durma noktasına geldi. Sabah saatlerinde kar kalınlığının yer yer 40 santimetreyi bulduğu kentte, kar yağışı öncesi “karla mücadeleye hazır olduğu” mesajı veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, gece boyunca etkili kar yağına karşı herhangi bir çalışma yürütmezken, sabahın geç saatlerine kadar belediye ekipleri ortalıkta görünmedi.
 
Belediyenin çalışma yürütmemesi nedeniyle kar yağışından olumsuz etkilenen yurttaşlar ise belediyeye tepkili. 
 
 
'ŞOV YAPIYORLAR'
 
Esnaflık yapan Murat Eroğlu, sabah saatlerinde dükkanını açtığını belirterek yaşadığı mağduriyeti anlattı. Kayyımın saatler sonra göstermelik bir çalışma yaptığını aktaran Eroğlu, “İnsanlar yere düştükten, kollarını kırdıktan sonra çalışmalara başlıyorlar. Oysa dün gece çalışmaya başlamaları gerekiyordu. Belediye dediğin önceden önlemini almalıydı. Saat 9’ da tuz döküp sonra ortadan kayboluyorlar. Şov yapıyorlar başka bir şey değil” diye konuştu. 
 
'KAYYUM SINIFTA KALDI'
 
İnsanların mağdur edildiğine işaret eden Eroğlu, “Sabah 7’den beri buradayım, insanların hepsi duraklarda. Otobüsler de arıza veren verene, dolmuşlar zaten çıkamıyor. İlk kez bu kadar kar yağdı, yılın ilk karıydı ve kayyum sınıfta kaldı. Önceki belediyelerde çalışma vardı. Kar yağmadan önce önlem alınırdı. Ama şuanda öyle bir önlem yok. Diyarbakır bunu hak etmiyor” ifadelerini kullandı.
 
'KAYYUM UYUYOR'
 
Belediyenin asli görevini yerine getirmediğini söyleyen Mehmet Şirin, “Bir gün önceden haberlerden bilgi ediniyorlar, bunun hazırlıklarını akşamdan yapmaları gerekiyordu. Maalesef hiçbir hazırlık yapılmamış sadece birkaç işçi göndermişler. Sadece kaldırımlar biraz temizleniyor, onun dışında bir şey yok. Toplu taşıma araçların bir kısmı çalışıyor, onun dışında başka çalışan yok. Kayyum uyuyor. İşin asli ve sahibi olmayınca böyle olur” şeklinde konuştu.
 
'KENDİ İMKANLARIMIZLA TEMİZLİYORUZ'
 
Dükkanının önündeki karları gösteren esnaf Savaş Özkaya da, “Görünen köy kılavuz istemez, çalışmıyorlar” dedi. Kaldırımlardaki karları kendi imkanlarıyla temizlediklerini söyleyen Özkaya, “Hiçbir önlem almamış, kar yağdıktan sonra formaliteden bir iki araç geldi. Tuzlama olması lazım, ama görünürde hiçbir şey yok. Biz kendi imkanlarımızla temizliyoruz. Bu olacak iş midir? Meteoroloji var, hava durumu var insan bunun önlemini almaz mı? Kayyum sınıftan kaldı” ifadelerini kullandı.
 
İNSANLAR MAĞDUR EDİLİYOR
 
Durakta saatlerce araç beklediğini kaydeden Berat Kılıç ise “Hava buz gibi ve bir buçuk saattir dolmuş bekliyoruz. Belediyemiz bizin için çalışıyor! Bir haftadır meteoroloji uyarı yapıyor, önleminin önceden alınması gerekirdi. Bu kadar insan mağdur ediliyor. Kabul edilecek bir durum değil” dedi.
 
'HASTANEYE GİDEMİYORUZ'
 
Sabahın erken saatlerinden bu yana hastaneye gitmek için araç beklediğini söyleyen Hacire Erdal da “09.10’dan bu yana duraktayım halen de otobüs gelmedi. Kaldırımlar kardan dolayı çok kötü, durağa zor geldim. Daha önceki belediyelerde yurttaşlar böyle mağdur edilmiyordu” diye kaydetti.
 
MARDİN KAYYIMI BELEDİYENİN DIŞINA ÇIKAMADI 
 
Yoğun kar yağışı Mardin merkez ve ilçelerinde de hayatı olumsuz etkiliyor. Köy ve merkez bağlantılı birçok yol trafiğe kapandı. Şehir içi ulaşımın durdurulduğu mahallelerde yurttaşlar kendi imkanlarıyla kapanan sokakları temizlemeye çalışıyor. 
 
Çok sayıda aracın mahsur kaldığı tarihi 1'inci Cadde üzerinde hiçbir çalışma yapılmazken, kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi sanal medya hesabından yol açma çalışmaları yaptığına dair paylaşımlarda bulundu. 
 
Yapılan paylaşımlarda belediye ekiplerinin belediyeye ait hizmet binalarının önünde çalışma yapmakla yetindiği görüldü.