2022 Newrozu’nun startı veriliyor

img

HABER MERKEZİ - Bu yıl “Dem dema serkeftinê ye” şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz için 29’u il 72 merkezde kutlama gerçekleştirilecek. Temel gündemi “Öcalan’a özgürlük” talebi olacak olan Newroz’un ilk ateşi, Beytüşşebap’ta yakılacak.

Bu yıl “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı”) şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz kutlamalarının startı, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde 10 Mart’ta Diyarbakır’da açıklanacak deklarasyonla verilecek. Diyarbakır’da DTK, TJA, DBP ve HDP öncülüğünde Kürdistani İttifak Çalışması’nda yer alan partilerin katılımıyla 10 Mart’ta deklarasyon açıklanacak, 11 Mart’ta ise İstanbul’da HDK ve HDP öncülüğünde sol sosyalist parti ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla deklarasyon açıklanacak. Ayrıca her iki merkezde yapılacak deklarasyon açıklamasına, çok sayıda demokratik kitle örgütü ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile aydın ve yazar katılacak.

TEMEL GÜNDEM ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ

29’u il, 72 merkezde yakılacak 2022 Newrozu’nun temel gündemi, İmralı tecridi ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü olacak. Newroz kutlamalarında, Kürt ulusal birliğinin önemi, Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik 23 Nisan 2021’den bu yana devam eden saldırılara karşı direniş, hasta ve infazı yakılan tutukluların serbest bırakılması, ekonomik kriz ve yoksulluğa karşı mücadeleye vurgu yapılacak.

İLK ATEŞ KATO’NUN ETEKLERİNDE YAKILACAK

Bu yıl 29’u il 72 merkezde gerçekleştirilecek Newroz kutlamalarının ilk ateşi, 15 Mart’ta Türkiye’nin saldırılarının sürdüğü Federe Kürdistan Bölgesi’nin sınır hattında bulunan Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde verilecek. 15 Mart’tan itibaren her kentte yakılacak Newroz ateşi ile kutlamalar gerçekleştirilecek.

ORTADOĞU VE AVRUPA ÜLKELERİNE DAVET

Bu yıl Ortadoğu ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden 200 kişi, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerine davetiye gönderilecek. Ayrıca Federe Kürdistan Bölgesi, Kuzey ve Doğu Suriye ile Rojhilat’tan çok sayıda kişi, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de davet edilecek.

KİTLESEL KUTLAMALAR

Her yıl milyonlara sahne olan Newroz için 19 Mart’ta başlayacak kitlesel kutlamalar başlayacak. 20 Mart’ta Van ve İstanbul ile devam edecek Newroz’un finali ise 21 Mart’ta Diyarbakır’da yapılacak. İlk Newroz ateşinin yakılacağı Beytüşşebap’ta gerçekleştirilecek kutlamaya, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Sözcüsü Ebru Günay ile milletvekilleri katılacak.

İstanbul’da 20 Mart’ta Yenikapı’da gerçekleştirilecek Newroz kutlamasına, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar katılacak, sanatçılar Koma Sorjiyan, Grup Vardiya, Huriye, Xero Abbas sahne alacak.

İzmir’de de 20 Mart’ta Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilecek Newroz kutlamasına, HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz katılacak.

FİNAL DİYARBAKIR’DA

Diyarbakır’da 21 Mart’ta gerçekleştirilecek Newroz’a, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kürt İttifakı Çalışması adına Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti katılacak, sanatçılar Rojda, Azad Bedran, Servet Kocakaya, Kazo ve Elenora sahne alacak

21 Mart’ta Cizre’de gerçekleştirilecek kutlamaya ise DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır katılacak. Cizre Newrozu’nda sanatçılar Şerzad, Pınar Aydınlar, Lawje ve Şiyar Berwarî sahne alacak.

İşte 72 merkezde gerçekleştirilecek kutlamaların tam listesi:

15 Mart

Beytüşşebap

17 Mart

Erciş

19 Mart

Bismil, Çermik, Hazro

Dersim

Karakoçan

Dargeçit, Artuklu

Şırnak

Güçlükonak

Uludere

Suruç

Aydın Germencik, Nazilli ve Söke

Gebze

Mersin

Patnos      

Iğdır

Muş

Konya Cihanbeyli

20 Mart

İstanbul

Van

Adıyaman

Silvan

Çınar

Ergani

Antep

Batman    

Bingöl

Elazığ 

Malatya Yeşilyurt

Elbistan

Derik

Kızıltepe

Savur

Silopi

Urfa

Aydın

Kepez

Bodrum

İzmir

Denizli

Manisa

Balıkesir Bandırma ve Ayvalık

Bursa

Çanakkale

Edirne       

Çorlu

Adana

Hatay Dörtyol ve İskenderun

Osmaniye

Eskişehir

Doğubayazıt

Tatvan

Hakkari

Bulanık

Konya Kulu

Ankara

21 Mart

Diyarbakır

Nusaybin

Siirt

Cizre

İdil

Viranşehir

Ceyhan

Ağrı

Ardahan

Tekman

Yüksekova

Kars

Konya