MAL-ÇEP: İliç’te 20 ton saf siyanür toprak ve suya karıştı

img
MALATYA - Erzincan’ın İliç ilçesinde 20 ton saf siyanürün toprak ve suya karıştığını açıklayan MAL-ÇEP, Çöpler Altın Madeni'nin kapatılmasını istedi. 
 
Malatya Çevre ve Kültür Platformu (MAL-ÇEP), Erzincan’a bağlı İliç ilçesinde Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki şirkete ait Çöpler Altın Madeni'nde siyanür taşıyan borunun patlaması sonucunda siyanürlü solüsyonun toprağa ve suya karışmasına dair PTT binası önünde basın açıklaması yaptı. 
 
İLK DEĞİL
 
“Fırat zehir akıyor elinizi Fırat’tan çekin” pankartının açıldığı açıklamada konuşan MAL-ÇEP Yürütme Sözcüsü Gül Erdoğan, “Erzincan İliç Çöpler Madeni geçtiğimiz yıl proje kapasite artışı başvurusu ile 3 katı daha büyütülmek için ÇED olumlu raporu aldı” dedi. İtirazlar sonucunda mahkemenin atadığı bilirkişi keşfinin Nisan ayında yapılacağını söyleyen Erdoğan, “Bilirkişi raporu beklenirken, son iki ayda iki kez siyanür sızıntısı ile gündemde. İliç için bu denli büyük felaketlerden sonra mı yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi gerekiyordu” diye sordu. 
 
BASKI İLE KABUL ETTİ
 
Oluşacak doğa tahribatından bu işi yürüten maden şirketi ve ÇED olumlu kararı veren ilgili kurumların topyekun sorumlu olduğunu belirten Erdoğan, “Çöpler Altın Madenini işleten Anagold şirket yetkililerinin yalanladığı ilk felaket, madenin içindeki Pasa Dağı'nda heyelan sonucunda mebranın yırtılması ile oluşan siyanür sızıntısı ile siyanürlü solüsyon ve sülfürik asitin toprağa karışmasıydı. Konuyla alakalı verilen soru önergelerine dahi yalan iddiasında bulunan şirket 21 Haziran günü meydana gelen ikinci kazayı ise kamuoyu baskısıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın açıklamaları sonucunda kabul etmek zorunda kaldı” diye belirtti. 
 
‘MADEN OCAĞI KAPATILMALI’
 
Yaşanan felaket ile 20 ton saf siyanürün toprağa ve suya karıştığını kaydeden Erdoğan, Bakanlığın  “çevre kirliliği” gerekçesi ile söz konusu şirkete “en üst sınırdan” idari para cezası kestiğini hatırlattı. Yaşanan felaketin “çevre kirliliği” başlığı altına sığdırılmasına tepki gösteren Erdoğan, şunları söyledi: “Cezanın en üst sınırdan verilmesi bu yok oluşu, tahribatı, kirliliği engelleyemez. Kapasite artışının engellenmesi ve maden faaliyetlerinin bir an önce durdurulup, maden ocaklarının kapatılması gerekmektedir. Erzincan İliç için ve tüm yukarı Fırat havzası için, geleceğimiz için doğa talanını durdurmak için, sağlıklı ve düzenli bir çevrede yaşama hakkımızı insanlık hakkımızı korumak için, Çöpler Altın Madeni Proje Artırımını kabul etmiyor, altın madeniyle alakalı bütün faaliyetlerin durdurulmasını, sonrasında maden ocağının kapatılmasının, bütün insanlık, doğal çevre ve canlılar için en zaruri ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.”