İki kolu kesilen tutuklu tahliye yerine sevk edildi

img
İSTANBUL - İki kolu kesilen ve vücudunda yanıklar olan Necdet Erik, götürüldüğü hastanenin Sağlık Kurulu tarafından “Cezaevinde kalamaz” raporu verilmesine rağmen R Tipi cezaevine sevk edildi. 
 
Elektrik çarpması sonucu 2 kolu kesilen, vücudunun çeşitli yerlerinde derin yanıklar oluşan ve yatağa bağlı kalan Necdet Erik, 29 Haziran’da sedye ile çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Maltepe 1 Nolu L Tipi Cezaevi’ne konulan Erik, Kartal Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi’ne götürüldü. Hastanenin Sağlık Kurulu tarafından Erik hakkında, “Tek başına cezaevinde kalamaz, başkasının desteğine muhtaçtır” raporu verildi. Raporun devamında, Erik’in Metris R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edilmesi yönünde görüş bildirildi. 
 
Raporun gönderildiği Siverek 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Erik hakkında “Hasta mevcut durumu ile hayatını yalnız idame ettiremez. Başkasının desteğine muhtaçtır. R Tipi Ceza İnfaz Kurumuna nakil uygundur” kararı verdi. 
 
MAHKEME KARARA BAĞLADI
 
Tahliye edilmeyen Erik, mahkemenin kararı üzerine Maltepe 1 Nolu L Tipi Cezaevinden, Metris R Tipi Cezaevine sevk edilmesine karar verdi. Erik, bu sabah sevk edildi.
 
AİLESİ İTİRAZ EDECEK
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, mahkemenin Erik hakkında verdiği kararın çok yanlış bir karar olduğunu belirterek, ailesinin karara itiraz edeceği bilgisini paylaştı. Bu tür kararların genel siyasi tabloyla bağlantılı olduğunu dile getiren Gergerlioğlu, “Böyle adil olmayan yargılamalar, insanları cezaevlerine doldurmalar, en ağır sağlık sorunları yaşasa da cezaevinde çıkarmama eğilimi var. Bu herkese uygulanıyor. Bu adli bir mahpus. Bir cinayet şüphesiyle tutuklama verilmiş. Baktığımız zaman cinayet şüphesi konusunda da çok zayıf deliller var” diye konuştu.
 
‘ÇOKLU KOĞUŞTA KALABİLİR’ RAPORU
 
Erik’in 8 çocuğunun olduğunu aktaran Gergerlioğlu, yapılan tüm itirazların reddedilerek tutuklandığını söyledi. Büyük bir mağduriyet yaşayan Erik’in tutuklandıktan sonra Sağlık Kurulu’nun ve mahkemenin kararıyla büyük bir mağduriyetin yaşandığını ifade eden Gergerlioğlu, “Orası, ‘Tek başına hayatını idame ettiremez, tek başına cezaevinde kalamaz. Ancak R Tipi Cezaevinde kalabilir’ ve aslında R Tipinde de kalamaz ama ‘Çoklu koğuşta kalabilir’ anlamında bir rapor verdi. R Tipi’nde bile tek başına kalamayacak, yanında mutlaka birilerinin olup, hayatını idame ettirebileceği bir hasta. Çünkü adam 2 kolu kesik bir şekilde sedyede. Görüşlere sedyeyle gidip geliyor. Ayağında derin yaralar var, zor durumda. Tek başına kalamayacağını doktorlar da görmüş. Böyle bir rapor var ama bu kişinin çok yoğun bir bakıma ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.
 
‘CEZAEVİNDE ÖLÜR’
 
Erik’in açık yaraları olduğunu ve enfeksiyon kapma riskinin yüksek olduğunu belirten Gergerlioğlu, şunları söyledi: “Enfeksiyon kapıp ölebilir de. Sedyede, banyo yapamıyor, lavaboya gidemiyor, en temel ihtiyaçlarını karşılayacak halde değil. Bu hasta tam bir çile, işkence çekecek. Yargılama en azından ev hapsinde devam edebilirdi. Bu kadar ağır bir hastayken, vicdansızca bir karar bu. Bu halde nasıl devam etsin. Bu adam cezaevinde ölür. İşkence bir müddet yapılır bırakılır ama bu adamın hayatı işkence olacak bundan sonra. Bu adamın evde bakıma ihtiyacı var.”
 
AİLE KARAR İTİRAZ EDECEK
 
Gergerlioğlu, ailenin ikinci kez Sağlık Kurulu Başkanlığı’na itiraz başvurusu yapacağını aktardı.