Hasta tutuklu Dizlek, duvara tutunarak görüşe çıkıyor

img
İSTANBUL - Mide ve lenf kanseri olan ağır hasta tutuklu Ahmet Dizlek’in görüşlere duvara tutunarak çıkabildiğini belirten İHD yöneticisi Ferit Barut, Dizlek ve bütün hasta tutukluların tedavi edilmesini istedi. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkati çektikleri “F Oturumu” eyleminin 540’ıncısını dernek binası önünde gerçekleştirdi. Eyleme insan hakları savunucularının yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri ile hasta tutuklu yakınları katıldı. “Tedavi haktır engellenemez” yazılı pankartının açıldığı açıklamada, “Tedavi haktır engellenemez” ve “İnsan haklarıyla insandır” sloganları atıldı. Oturumda ayrıca durumu kritik olan birçok hasta tutuklunun fotoğraflarının yer aldığı dövizler de taşındı.
 
Eylemde, Kandıra Cezaevi’nde üç yıldır mide ve lenf kanseriyle mücadele eden ve tedavi edilmeyen ağır hasta tutuklu Ahmet Dizlek’in durumuna dikkat çekildi. Dizlek için yapılan açıklamanın metnini İHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu (YK) üyesi Ferit Barut okudu. Barut, cezaevlerinin hastalık üreten bir yer haline geldiğini ve tutuklular için adeta “ölüm evleri” mekanına geldiğini aktardı. Barut, tutukluların cezaevlerinde tedavi edilmediği gibi birçok hak gaspına uğrayarak ölüme terk edildiğini belirtti. Barut, ölüme terk edilen tutuklulardan birinin de tutuklu Ahmet Dizlek olduğunu dile getirdi.
 
‘KONTROLE DAHİ GÖTÜRÜLMÜYOR’
 
Barut, Dizlek’in durumuna ilişkin şunları aktardı: “ Mide ve lenf kanseri olan, böbreklerinde kist gelişen ve aşırı kilo kaybetmesi nedeni ile ayakta durmakta dahi zorlanan Ahmet Dizlek’in halen bakım ve tedavisi aksatılmakta, tedavi ve sağlık hakkı ihlal edilmektedir. Ahmet Dizlek, 2016’da tutuklandıktan bir süre sonra mide rahatsızlıkları yaşamaya başlamış, uzun süre basit ilaçlarla durumu geçiştirilmiş ve hastaneye götürülmemiştir. Hastaneye sevk edilip tetkikler yapıldığında ülser olduğu söylenip yine hapishaneye geri gönderilen Dizlek’in midesindeki ağrılar her geçen gün artmış, ancak ısrarlarına rağmen hastaneye götürülmemiştir. Dizlek’in midesindeki ağrılar artık dayanılmaz bir hale gelince 2020 yılında yeniden hastaneye götürülmek zorunda kalınmış,  yapılan tetkiklerde midesindeki yaranın kansere dönüştüğü ve tüm mideyi kapladığı tespit edilmiş ve Dizlek’in ameliyat edilmesi gerektiği söylenmiştir. Ancak Dizlek ameliyat edilmediği gibi düzenli doktor kontrolüne dahi götürülmemiştir.”
 
DOKTOR: RİSK ALAMAM
 
Tutuklu Dizlek’in eşinin İHD’ye başvurarak eşi hakkında son gelişmeleri aktardığının bilgisini veren Barut, Dizlek’in son durumuna dair şunları söyledi: “Ahmet Dizlek her fenalaştığında onu Acil’e ya da polikliniğe muayeneye götürüp getirmişler. Eşi hastaneye gidip Dizlek’i muayene eden doktoru bularak konuşmuş. Doktor eşine; ‘Bu hasta takibimizde değil, ben risk alıp onu ameliyat edemem dedi’ diyerek bu denli ağır bir hastanın düzenli bir doktor kontrolüne dahi çıkarılmadığını belirtmiştir” şeklinde konuştu.
 
DUVARLARA TUTUNARAK GÖRÜŞE ÇIKIYOR
 
Dizlek’in doktorların ısrarı üzerine 2021 yılında ameliyat edildiğini aktaran Barut, Dizlek’in ameliyattan sonra düzenli beslenemediği için aşırı kilo kaybına uğradığını belirtti. Barut, “Yapılan tetkiklerde böbreğinde kist geliştiği tespit edilmesine rağmen tedavi uygulanmamıştır. Eşi, Dizlek’in aşırı zayıfladığını ve görüşlere duvarlara tutunarak geldiğini söylemektedir. Hasta mahpus Ahmet Dizlek ve bütün hasta mahpuslar tedavi edilerek, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve kamuoyunu ise duyarlılığa çağırıyoruz” dedi.