Vice News muhabirlerinin ifadesi 6 yıl sonra alındı

img
AMED - Vice News muhabiri Jake Hanrahan ve kameramanı Philip Pendlebury yargılandığı davada, yazılan istinabe yazısına 6 yıl sonra cevap verilerek, ifadeleri alındı.
 
Amed’te 2016 yılında gözaltına alınıp tutuklandıktan bir süre sonra tahliye edilen Vice News muhabirleri Jacop Philip John Gingell Hanrahan ve Philip John Pendlebury, tercümanları Mohammed İsmael Rasool ve şoförleri Abdurrahman Direkçi'nin Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamalarına devam edildi. “Örgüte bilerek isteyerek yardımda bulunmak suretiyle üye olmak”, “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet” ve “Örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandıkları davanın 15’inci duruşmasında sanıkların avukatları hazır bulundu.
 
EKSİKLERİN GİDERİLMESİ İSTENDİ
 
İngiltere’de ikamet eden gazetecilerin istinabe yoluyla ifadelerinin alındığına dair evrakların İngilizce olması nedeniyle anlamadıklarını belirten mahkeme başkanı, bunu araştıracaklarını sözlü olarak sanık avukatlarına bildirdi. Sanık avukatları,  dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesini istedi.
 
YURT DIŞI YASAĞI UYAP’TAN KALDIRILMAMIŞ
 
Duruşmaya ara vermeden karar veren mahkeme, sanıkların istinabe yoluyla alınan ve İngilizce olan savunmalarının tercümesi için Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne müzekkere yazdı. Mahkeme başkanı, yargılanan tercüman Mohammed İsmael Rasool ve rehber Abdurrahman Direkçi hakkında yurtdışı yasağının devam kararının tutanağa yazdığı sırada avukat, Rasool ve Direkçi’nin adli kontrol kararının 27 Şubat 2016’da görülen duruşmada kaldırıldığını hatırlattı. Bu duruma şaşıran mahkeme başkanı, UYAP kayıtlarında sanıklar hakkında adli kontrol kararının devam ettiğini söyleyerek, dosyayı inceledi. Ardından sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirinin daha önce kaldırıldığına tutanağa geçirerek bunun UYAP kayıtlarından da silinmesine karar verdi. Mahkeme heyeti bir sonraki duruşmayı 28 Mart 2023 tarihine erteledi.