‘Hastane katliamı’ davası başladı

img
MELETÎ - Şenyaşar ailesinden 3 kişinin katledildiği "Hastane katliamı" davasının ilk duruşması Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.
 
Riha'nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının hastanedeki saldırılarına dair 4 yıl 4 ay sonra açılan davanın ilk duruşması Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşma öncesi Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi üyeleri, Riha Barosu, Amed Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, çok sayıda baro temsilcisi, HDP Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Nimettullah Erdoğmuş, milletvekilleri ve siyasi parti temsilcileri, duruşma öncesi adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamada ilk olarak konuşan Şenyaşar ailesi avukatlarından Bülent Duran, dosyanın geçmişi ve önemine değindi. 
 
'ETKİN BİR KOVUŞTURMA TALEBİ'
 
Aile avukatlarından Sevda Çelik Özbingöl, Şenyaşar ailesi ile ilgili bir yargılamanın yapılmadığını belirterek, "Siyasi gücü, erki elinde bulunduranların yargı üzerindeki etkilerinin sonuçlarından, örneklerinden bir tanesi ile karşı karşıyayız" dedi. Bugün yeni baştan başlatılan bir adalet mücadelesinden bahsedildiğini belirten Özbingöl, etkin bir soruşturma yürütülmediğini, ancak etkin bir kovuşturma yürütülmesinin önemli olduğunu vurguladı. 3 insanın hayatını vahim bir şekilde kaybettiği bu olayda adaletin yerini bulmasının önemine değinen Özbingöl, şöyle devam etti: "Bütün sorumluların, hem kolluk hem mülki ve idari emirlerin, bütün sorumluluğu bulunan azmettiricilerin  ve bu olayı işleyenlerin etkin bir kovuşturmayla ortaya çıkarılması yönündeki ısrarımız ve talebimiz devam edecektir. Adalet mücadelemiz bugün başlıyor, ancak adalet tecelli edene kadar, etkin bir kovuşturma yürütülüp bütün sorumlular cezalandırılana kadar da devam edecek."
 
‘KATLEDENLER TUTUKLANSIN’
 
Kısa bir konuşma yapan Emine Şenyaşar ise, oğullarının vahşice öldürüldüğünü söyleyerek, "Oğlumu katledenler tutuklansın. Niye tutuklanmıyor? Hastane kayıtlarını sildiler, hastaneyi boyadılar. Gerçekleri ortaya çıkarın" diye konuştu.
 
'DELİLLER KARARTILDI’
 
Ardından konuşan CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise, 55 ay önce gerçekleşen bir linç ve katliam dosyası için geldiklerini söyledi. Dava geçmişinden bahseden Karaca, "Dosyada apar topar gizlilik kararı verildi. 4 yıl boyunca hiçbir işlem yapılmadan bekletildi, deliller karartılmış. Bu adalet mücadelesinde etkin bir soruşturma ve kovuşturmanın yerine getirilmesi ve ardından da bu lincin, bu katliamın doğrudan ve dolaylı sanıklarının adalet önünde hesap vermesini bekliyoruz ve bunu talep ediyoruz. Şenyaşar ailesinin gözyaşlarının bir nebze de olsa dineceği ve vicdanlarda adaletin tesis edeceği bir yargı sürecinin olması için takipçisi olacağız. Emine Şenyaşar'ın gözyaşları ‘adalet yerine geldi’ diyerek dindiği zamana kadar burada olacağız" dedi. 
 
DURUŞMA BAŞLADI
 
Açıklamanın ardından kalabalık duruşmaya girmek için adliyeye girdi. "Birden fazla kez adam öldürmek", "Birden fazla kez adam öldürmeye teşebbüs", "Kamu malına zarar verme", "Suç delillerini gizlemek ve yok etmek", "Kamu kurumunda hırsızlık", "İşyeri dokunulmazlığı ihlali" gibi suçlardan Celal Yıldız, Mekail Şimşek ve "İşyeri" davasında tutuklu bulunan Enver Yıldız'ın da aralarında olduğu 19 kişinin yargılandığı davanın duruşması kimlik tespitiyle başladı. Duruşmaya Şenyaşar ailesi, Yıldız ailesi ve çok sayıda kişi katıldı. Duruşmaya, vekaleti olan avukatlar, mağdur ve müştekiler ile birinci dereceden yakınları ile milletvekillerinin dışında kimse alınmadı. 
 
YILDIZ AİLESİNDEN GAZETECİLERE SALDIRI
 
Gazetecilerin duruşmayı takip etmesi de engellenirken, Yıldız ailesinden bireyler, Evrensel Gazetesi muhabirine saldırarak tehdit etti.
 
Yoğun önlemlerin alındığı duruşma, devam ediyor.