Kadınların hünerli ürünü: Nar ekşisi

img

URFA - Suruç’un meşhur narı kadınların ince işçiliğiyle sofraların tadlandırıcısı olan nar ekşisine dönüşüyor. Ayn Zeliha Binici, ekşileri büyük emekle yaptıklarını belirterek, "Ağaçla, toprakla, narla uğraşmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi. 

Urfa’nın Suruç ilçesinde olgunlaşan narlar, nar ekşisi yapılmak için toplanmaya başlandı. Sabahın erken saatlerinde bahçelere gidilip ağaçtan toplanan narlar, çeşitli aşamalardan geçirilerek sofralara lezzet veren nar ekşisine dönüştürülüyor. Suruç’un Mideba Mezîn (Büyük Sergen) Mahallesi’nde yaşayan Ayn Zeliha Binici, bahçesinden topladığı narları, önce evine taşıyor, ardından ikiye böldüğü narları avucuna ters yatırıp tahta kaşık ile döverek tanelere ayırıyor. Çıkardığı taneleri bir gün dinlendiren Binici, ardından kazanlara koyarak 2 gün boyunca kaynatıyor. Bu işlemin ardında bidonlara doldurulan narın bu sıvı hali, nar ekşisi olarak satışa sunuluyor. 
 
Binici, günde topladıkları 200 kilo nardan 7-8 kilo ekşi elde ettiklerini belirtti. Binici, nar ekşisi yapımının iki haftalarını aldığını belirtti. 
 
KADINLARIN BÜYÜK EMEĞİ 
 
Nar ekşisi yapımında kadınların büyük emek verdiğini belirten Binici, yaptığı nar ekşisinin kilosunu 50 TL’ye sattığı söyledi. Binici, bir yıl içinde yaklaşık 40 kilo nar ekşisi yapıp sattığını ifade etti.   
 
Hem ihtiyaçtan kaynaklı hem de bu işi yapmayı sevdiği için nar ekşisi yaptığını söyleyen Binici, “Bahçe işi olmazsa canımız sıkılır. Nar ekşisini keyifle yapıyoruz. Burada ağaçla, toprakla, narla, onun ekşi yapımıyla uğraşmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.
 
MA / Ferhat Çelik - Müjdat Can